Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Potop în Neamt: 119 litri pe metru patrat

Potop în Neamt: 119 litri pe metru patrat

• o ploaie torentiala, care a durat aproximativ 30 de minute, a provocat inundatii si stricaciuni însemnate în Borca • aici s-a înregistrat cea mai mare cantitate de precipitatii - 119 litri pe metru patrat • au fost inundate 15 gospodarii si 7 hectare de teren agricol, au fost distruse patru poduri de beton, au fost colmatate 1,4 kilometri din Drumul Judetean 209 B, 2,5 kilometri de drum comunal si numeroase fîntîni • purtatorul de cuvînt al E-ON nu a fost de gasit ieri, pentru a vedea care au fost urmarile furtunii asupra alimentarii cu energie • mai multe sate au ramas pe întuneric, iar doua nunti s-au desfasurat la... lumînare •

Un adevarat potop a lovit, sîmbata dupa-amiaza, comuna Borca, unde parca a coborît iadul pe pamînt. Cantitatea imensa de apa - 119 litri pe metru patrat - adusa de ploaia torentiala cazuta aici timp de aproximativ jumatate de ora a crescut nivelurile pîraielor din comuna care, dupa ce au mai colectat si scurgerile de pe versantii muntosi, s-au revarsat.
Cel mai agresiv dintre toate pîraiele din Borca a fost Sabasa, ale carui ape învolburate au iesit din matca si, carînd aluviuni, lemne, crengi de copac rupte au provocat inundatii, au rupt si au colmatat drumuri, au distrus mari suprafete de teren agricol.
Potrivit precizarilor facute de catre reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, în satul Sabasa au fost inundate 15 gospodarii, 7 hectare de teren agricol si au fost distruse apararile de mal pe o lungime de mai bine de jumatate de kilometru. Au fost colmatate mai multe fîntîni si patru poduri de beton armat. Drumul Judetean 209 B a fost colmatat pe o întindere de 1,4 kilometri si a devenit impracticabil, în aceeasi situatie fiind si 2,5 kilometri de drum comunal.
Ieri dimineata, patru utilaje actionau pentru curatirea si deblocarea drumului judetean. Alte doua utilaje actionau pentru decolmatarea drumurilor comunale din satul Pîrîul Pîntei, drumuri care au fost distruse în întregime. Pentru ca mai multe fîntîni din acest sat au fost inundate si colmatate cu aluviuni, fiind afectata potabilitatea apei, pompierii militari din Tîrgu Neamt au transportat, ieri, 9.000 de litri de apa potabila pentru locuitorii de aici.
„Dupa potopul de acum doua saptamîni de pe Valea Muntelui, ieri (sîmbata, 8 august - n.r.) s-a abatut urgia si asupra noastra. Pe la 18.30 a început sa ploua tare, timp de 20 de minute a plouat nu cu galeata, cum zice românul, ci cu butoiul. A fost rupere de nori si parca toata apa din cer s-a revarsat numai peste Borca. Sînt destule stricaciuni, pagube însemnate, dar evaluarea acestora se va face mîine (astazi, 20 august - n.r), de catre o comisie de specialitate. S-au stricat si cîteva posturi de transformare a energiei electrice, iar unele sate au ramas fara lumina. Astazi (ieri, 19 au gust - n.r) s-au deplasat aici, pentru a vedea la fata locului care sînt urmarile potopului, domnul prefect Toader Mocanu, domnul colonel Nitica, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, domnul director Emil Bostan, seful SGA Neamt si domnul Andrei Ignat, directorul de la Inspectoratul de Stat în Constructii. Speram sa gasim întelegere si sa primim sprijin de la Guvern pentru refacerea infrastructurii si pentru a despagubi oamenii afectati de inundatii. Slava Domnului ca nu au fost victime omenesti si nici animale înecate“, a declarat Vasile Aleca, primarul comunei Borca.
Ploile cazute în Neamt de sîmbata pîna ieri dimineata au fost importante din punct de vedere cantitativ în mai multe localitati din judet. În Grumazesti, au fost înregistrati 101,9 litri pe metru patrat, în Tîrgu Neamt - 74,2 litri pe metru patrat, în Baltatesti - 44,3 litri pe metru patrat, la Tibucani - 42,3 litri pe metru patrat. În localitati precum Piatra Neamt, Roman, Tazlau, Piatra Soimului au cazut cantitati mici de precipitatii, de 8, respectiv 4 litri. În schimb, ca si cum ar fi blestemata, comuna Secuieni a fost iar ocolita de ploaie. De asemenea, nu a cazut nici un strop nici la Tasca.
Potrivit precizarilor facute de catre dispecerul SGA Neamt, au fost înregistrate cresteri de debite si niveluri pe toate rîurile din judet.
Ploile însotite de descarcari electrice au lasat pe întuneric mai multe localitati din judet.

Nunti, la lumînare

Cantitatile însemnate de precipitatii au facut ca, în week-end-ul care tocmai a trecut, mai multe localitati din judetul Neamt sa ramîna nealimentate cu energie electrica. Desi purtatorul de cuvînt al E- On. Moldova s-a bucurat de ziua sa libera si nu a raspuns ieri la telefon pentru a sti cu exactitate cîti nemteni au înnoptat la lumînare, avem certitudinea ca, de exemplu, comuna Piatra Soimului a fost „taiata“ de la retea. Si cum este o perioada în care mirii si miresele nu-si mai dau rînd pe la restaurantele din judet, unii dintre cei care au avut programat fericitul eveniment pentru sîmbata sau duminica au avut ocazia sa traiasca o experienta inedita. Mai exact, în Piatra Soimului, de exemplu, doua nunti care au avut loc sîmbata, 18 august, s-au tinut la lumînare. Sansele ca si alte asemenea petreceri, programate pentru aseara, sa se tina tot la opait, erau la fel de mari. Ieri la prînz, o buna parte din comuna era nealimentata cu energie electrica. Nici primarul Neculai Nicorescu nu a fost scutit de emotii puternice, dat fiind faptul ca duminica, 19 august, a fost Ziua Comunei Piatra Soimului, iar scena pe care aveau sa evolueze artistii era fara curent electric. „M-am zbatut cît de mult am putut, pentru ca nu era electricitate nici în zona asta, unde este scena. Pîna la urma, s-a rezolvat partial situatia, în sensul ca se asigura electricitate pentru scena si cîteva case. Dar mare parte din comuna nu are curent electric. Din pacate, doua nunti s-au tinut la lumînare si probabil situatia se va repeta si duminica noaptea“, a declarat primarul Neculai Nicorescu.

Articol afisat de 2531 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective