Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 20 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Vieti salvate cu aparatura „cîrpita“ cu leucoplast

Vieti salvate cu aparatura „cîrpita“ cu leucoplast

• pacientii grav bolnavi din Spitalul Roman sau cei recent operati sînt dependenti de aparate din anii '70 • urmeaza sa fie achizitionate doua electrocardiografe si trei monitoare, pentru Sectiile Cardiologie, Medicala si ATI •

Pacientii tratati în Sectia Anestezie Terapie Intensiva (ATI) a Spitalului Roman sînt, adesea, salvati cu ajutorul aparaturii vechi de 30 de ani, din dotarea sectorului vital. De multa vreme, medicii anestezisti folosesc aparatele „cîrpite“ cu leucoplast. Chiar daca problema a fost partial rezolvata, prin schimbarea halotanului cu isofluranul, un anestezic de ultima generatie care presupune si dotarea cu un vaporizator special, criza de aparatura nu a fost nici pe departe rezolvata. Desi ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a aprobat prin ordin, în urma cu un an, dotarea cu trei aparate de anestezie, care trebuiau sa ajunga la Spitalul Roman la sfîrsitul anului trecut, acestea au ramas în stadiul de promisiune, în pofida demersurilor repetate facute de fosta conducere a spitalului, catre ministerul de resort. Chiar daca Spitalul Municipal a devenit în toamna anului trecut spital de urgenta si se doreste pastrarea acestui rang, unitatea detine aparate de anestezie care trebuiau date de mult la casare.

Nu exista rezolvare?

Anestezistii romascani au solicitat în repetate rînduri conducerii achizitionarea de aparatura de anestezie si de ventilatie, întrucît cea existenta este deteriorata. Singurul aparat de ventilatie mecanica, din Sectia ATI, necesar resuscitarii bolnavilor „dateaza“ din anul 1970. ÃŽn ceea ce priveste aparatele de anestezie, din cele sapte existente în spitalul romascan, practic doar cinci sînt functionale. Mai mult, aparatele de anestezie de la Maternitate si din Sectia Ginecologie sînt modele foarte vechi, scoase de mult din alte spitale si, de altfel, „expirate“. Singurul aparat de anestezie care ar fi, cît de cît, functional, este cel din Sectia Chirurgie, unde se fac operatiile laparoscopice, în conditiile în care un aparat de anestezie, cît de cît bun, costa în jur de 25.000 de euro, iar unul de ventilatie mecanica pentru ATI ajunge la vreo 20.000 de euro. Personalul medical s-ar fi multumit si cu achizitionarea unora la mîna a doua, dar n-au fost identificate solutiile. Multi ani, dezavantajul Spitalului Roman, fata de cele judetene si universitare, a fost ca nu a „intrat“ în nici unul dintre programele finantate de Ministerul Sanatatii. Situatia s-a acutizat de-a lungul anilor si nu neaparat din vina conducerilor spitalului, deoarece bani n-au fost niciodata, dar trebuia luata în calcul ideea ca nu se mai poate continua în acest fel.

Sectoare vitale „descoperite“

Multa vreme, în Sectia Cardiologie a existat un singur monitor, pe care anestezistii îl împrumutau, atunci cînd aveau un caz mai grav. Teoretic, fiecare sala de operatie ar trebui sa aiba monitorul sau, iar în Reanimare fiecare pacient ar trebui atent urmarit. Aparatura medicala învechita poate pune în pericol viata bolnavilor, reprezentînd, în acelasi timp, un stres pentru medicii care lucreaza cu ea. „Peste 10 zile vor avea loc primele licitatii pentru achizitionarea de aparatura medicala. Voi supune decizia spre dezbatere întregului Comitet director. Vrem sa achizitionam doua electrocardiografe si trei monitoare, pentru Sectiile Cardiologie, Medicala si ATI. Sefii celor trei sectii vor fi si sefii comisiilor pentru selectia de oferta. Cît despre aparatura de anestezie despre care se spune ca a fost aprobata anul trecut si nu a mai ajuns la Spitalul Roman, nu am primit nici o înstiintare în acest sens si nu am nici o noutate pîna în prezent“, a declarat managerul Spitalului Roman, doctor Petrut Claudiu Gafar.

Articol afisat de 1618 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lacramioara BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective