Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Internaþionale 20 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ce zic evreii despre noi : România si Holocaustul

Ce zic evreii despre noi : România si Holocaustul

Dupa mai bine de jumatate de an de la aderarea sa la Uniunea Europeana, în România steagul UE flutura de la cel mai sarac sat din Oltenia pîna la stradutele restaurate cochet din orasele medievale din Transilvania, dar si alte schimbari sînt evidente, aratînd ca românii îmbratiseaza ideea ca acum sînt „parte a Europei“, considera Laurence Weinbaum, într-un articol publicat în cotidianul Haaretz.
Conferentiar în istorie la Centrul universitar Ariel din Samaria si director al publicatiei Israel Journal of Foreign Affairs, el este de parere ca peste tot se vad urmele unei societati de consum înfloritoare. Grupuri mari de turisti straini si investitori (printre care nu putini israelieni) sînt pretutindeni, dupa ce au descoperit unul dintre cele mai bine pastrate secrete ale Europei: frumusetea naturala rapitoare a României si oportunitatile sale de afaceri foarte lucrative si aparent nelimitate. Toate acestea contrasteaza flagrant cu saracia de cosmar din timpul lui Ceausescu.
ÃŽnsa, în cel putin unul dintre sectoarele dezvoltarii României exista motive de teama. Stralucitul carturar nascut în România Michael Shafir a caracterizat cîndva abordarea româneasca de durata a Holocaustului drept „negationism selectiv“ - ceva mult mai periculos decît negarea în sine a Holocaustului. „Argumentul românilor este cam de genul: Nu a existat Holocaust în România; daca au fost ucisi evrei, atunci au fost foarte putini, iar românii nu sînt în mod sigur de vina; iar daca românii au ucis evrei, atunci a fost ca o reactie la faradelegile evreilor“, apreciaza Weinbaum.
ÃŽn urma cu patru ani, în mare parte ca rezultat al protestelor internationale provocate de unele remarci ale fostului presedinte Ion Iliescu (ca nu a existat Holocaust în România, ca evreii exagereaza pierderile si ca, dorind sa obtina restituirea proprietatilor, încearca sa-i „jupuiasca“ pe români) a fost înfiintata o comisie care sa studieze eventuala culpabilitate a României în privinta Holocaustului. Rezultatele anchetei comisiei au fost publicate
într-un raport care a demostrat clar ca regimul pro-german al lui Antonescu a fost direct responsabil pentru moartea a circa 280.000 - 380.000 de evrei în România si parti ale Ucrainei sovietice ocupate de români. Cu alte cuvinte, în România au murit mai multi evrei decît în orice alta tara, cu exceptia Germaniei si Austriei. Dupa publicarea acestor rezultate, românii au decis sa îndrepte greselile din trecut, iar Holocaustul sa fie studiat în scoli.
Au fost înregistrate progrese. Unele scoli îi învata pe elevi despre soarta evreilor români; exista programe universitare în studii iudaice; profesori români participa la cursuri la Yad Vashem; casa lui Elie Wiesel este protejata, iar un muzeu al Holocaustului a fost înfiintat într-o sinagoga dintr-un mic orasel din nordul Transilvaniei.
Cu toate acestea, pentru ca sa vezi schimbari adevarate, trebuie sa cauti foarte atent. Aceasta sugereaza ca mai sînt multe de facut, afirma Weinbaum. El da cîteva exemple, printre care faptul ca la Muzeul Militar din Bucuresti nu exista nici un indiciu ca unitati ale fortelor armate române au fost responsabile pentru acte de genocid împotriva evreilor. De asemenea, el mentioneaza ca muzeul de istorie dintr-un important oras din nordul Transilvaniei nu acorda nici o atentie faptului ca în 1944, sub ocupatie ungara, întreaga populatie evreiasca a fost deportata la Auschwitz, lucru cu atît mai curios cu cît nu românii au fost responsabili de aceste fapte, ci ungurii.
FOTO: Memorialul Holocaustului de la Berlin

Articol afisat de 2849 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective