Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Adomnitei a „uitat“ de concursurile pentru directori

• cel putin 80 de directori nemteni îsi exercita functia pe baza de mandat • ministrul Adomnitei a anuntat, cînd a venit pe aceasta functie, ca va emite ordin pentru organizarea concursurilor pîna la încheierea anului scolar • ISJ se vede nevoit sa prelungeasca din nou delegatiile • concursul ar fi trebuit sa aiba loc în perioada martie - aprilie, dar nu s-a tinut nici pîna acum •

Aproape o suta de dascali nemteni, care ocupa functii de conducere, îsi exercita calitatea de directori pe baza de delegatie, pentru ca nu au avut ocazia sa sustina concurs pentru ca functiile de conducere sa fie ocupate cu acte în regula. Asa stînd lucrurile, pentru a ramîne pe functie, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Neamt a acordat delegatii pentru circa o suta de directori, din 160 cîti sînt de toti. În rîndul acestora nu intra si adjunctii. Mandatele de management ale celor aproximativ 100 de directori au expirat în baza Regulamentului de functionare a unitatilor scolare. Conform legislatiei, odata cu expirarea acestor mandate se emite o decizie de eliberare din functie a persoanelor în cauza. În locul lor, inspectorul general are dreptul sa numeasca alte persoane care sa asigure conducerea unitatilor de învatamînt în regim de interimat, pîna la organizarea concursului. Pot fi numiti pentru a asigura interimatul si directorii care au ramas fara contract în aceasta perioada, cadre didactice din scoala care corespund unor criterii de selectie a directorilor sau persoana propusa de Consiliul Profesoral din unitatea de învatamînt, daca este agreata de Inspectoratul Scolar. Inspectorul scolar general are putere de decizie asupra persoanei care va fi numita director cu delegatie.
În cazul directorilor de licee care au ramas fara functie datorita expirarii mandatului, ordinul de încetare a contractului de management este emis de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, iar în cazul directorilor de scoli generale, încetarea activitatii de director pe perioada determinata este anuntata în baza unui ordin semnat de seful Inspectoratului Scolar.
Profesorul Eugen Dinu Vasiliu, inspector scolar general adjunct al ISJ Neamt, a declarat ca de cîteva luni sînt blocate toate concursurile pentru obtinerea functiilor de conducere. „Nu avem voie sa organizam nici un concurs pentru directori, pentru ca nu exista un ordin al ministrului în baza caruia sa se desfasoare. Din acest motiv, vom opta pentru prelungirea delegatiilor celor carora le-au expirat mandatele sau au deja o delegatie emisa anterior. Ne vom ocupa de organizarea lui atunci cînd vom avea cadrul legal“, a declarat adjunctul Eugen Dinu Vasiliu.

Promisiuni neonorate

Dupa ce a fost instalat de partid în functia de ministru al educatiei, cercetarii si tineretului, Cristian Adomnitei a dat un ordin în baza caruia a anulat toate concursurile care urmau sa se desfasoare în scurt timp. ÃŽn judetul Neamt, începuse, deja, depunerea dosarelor pentru functiile ramase vacante. Doar ca a venit ordinul ministrului si s-a intrat în stand-by. La putin timp, Cristian Adomnitei a trecut prin judet, ocazie cu care a anuntat ca asteapta sa patrunda „în tainele învatamîntului“, dupa care avea sa de-a liber la organizarea concursului. Adomnitei voia sa evite aranjamentele care s-ar fi practicat la desfasurarea acestor concursuri, inclusiv cele de la nivelul ministerului. Doar ca, se pare, „tainele învatamîntului“ sînt greu de patruns, pentru ca altfel e greu de înteles cum de trece anul scolar si seful educatiei românesti nu a apucat sa dea un ordin pentru ca scolile sa fie conduse pe baza de contract de management. Termenul limita pîna la care ar fi trebuit organizat concursul este 31 august, atunci cînd se încheie anul scolar. Desi mai sînt cîteva zile pîna atunci, timpul nu-i suficient ca sa se organizeze asa ceva.

Rezultate slabe la ultimul concurs

Conform metodologiei emise de minister, mandatul de director dureaza patru ani dupa data de expirare a perioadei de contestatie, care înseamna 15 zile dupa termenul la care s-a sustinut concursul. Teoretic, concursurile pentru desemnarea directorilor de unitati de învatamînt se tin de doua ori pe an. Ultimul concurs s-a desfasurat în judetul Neamt în perioada noiembrie - decembrie 2006 si nu a avut rezultate prea îmbucuratoare, întrucît, pe lînga faptul ca s-au înscris candidati doar pentru jumatate din posturile disponibile, circa 50 în total, putin peste 50% dintre ei au trecut testul pentru a deveni directori cu patalama. Pentru acest an, era programat un astfel de concurs în perioada martie - aprilie 2007. La concurs pot participa cadre didactice care mai au cel putin patru ani pîna la pensionare, sînt titulare în sistemul educational si au cel putin gradul II didactic. Se pot înscrie si directorii carora le-a expirat contractul de management, în cazul în care întrunesc cele trei conditii.

Articol afisat de 1692 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de ariadna la data 20.08.2007 12:53
ministru uituc?
ce mai este limpede in aceasta mare brambureala din invatamant?directori cu delegatie?nu ar fi cel mai mare rau!Nenorocirea,din scoli,porneste de la modul cum au fost numiti multi dintre ei:fara nici un fel de realizari profesionale, persoane mediocre care s-au multumit sa mearga la serviciu si sa se multumeasca ..cu nimic,circotasi pe la colturi,nemultumiti, compexati si invidiosi in acelasi timp.Pe criterii politice sau nu, vechea formula a ISJ a pus degetul pe un nume la intamplare si la plantat in fruntea unei scoli. Acesti manageri cu delegatie au prezentat macar un C.V?Cu siguranta nu! Ce sa scrie in el? Asteptam din partea noi conduceri a I.S.J o rezolvare mai responsabila a acestei situatii.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective