Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Medic batut

Medic batut

• un medic al echipajului SMURD a fost batut în timpul unei interventii • el a primit un pumn în figura, s-a dezechilibrat si a cazut cu capul de caldarîm • medicul a facut plîngere la Politie si si-a scos certificat medico-legal, primind 8 zile de îngrijiri medicale •

Cadrele medicale ale Serviciului Judetean de Ambulanta Neamt sînt din ce în ce mai des victime ale agresiunilor fizice venite din partea pacientilor sau apropiatilor acestora, în timpul exercitarii profesiunii. Medicul Roman Wynohradnyk (foto), care îsi desfasoara activitatea în cadrul acestei institutii, a fost agresat sîmbata, 25 august, de catre un pacient caruia îi acorda îngrijiri medicale. Incidentul s-a petrecut în cartierul Speranta, unde echipajul care era de garda la Serviciul Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare, condus de medicul respectiv, mersese pentru a acorda îngrijirile necesare unui pacient de etnie rroma ce îsi taiase venele de la mîna dreapta. Constantin Timir, în vîrsta de 19 ani, recursese la acest gest pe fondul consumului exagerat de alcool care generase un conflict spontan între el si alti etnici.
Ajuns la locul solicitarii primite prin Dispeceratul Unic de Urgenta 112, medicul Roman Wynohradnyk s-a trezit înconjurat de rromi extrem de agitati care au dat buzna în autosanitara, cu gîndul de a-l însoti la spital pe cel care se taiase.
„Eram în autosanitara, în spate, si vazînd ca victima are sectionata o artera, ma pregateam sa îi acord primul ajutor. ÃŽn timp ce eu pregateam trusa medicala, autosanitara se umpluse de apropiati ai pacientului, care mai de care mai agitat. Atmosfera a devenit incendiara atunci cînd i-am rugat sa coboare din masina, ca sa pot sa vad de pacient. Au început sa tipe, sa înjure, se pregateau sa ma si scuipe. Am coborît la un moment dat din masina, iar cel pentru care mersesem acolo ca sa îi acordam servicii medicale prompte m-a lovit cu pumnul în barbie. Lovitura a fost atît de puternica, încît m-am dezechilibrat si am cazut din picioare. ÃŽn cadere, am dat cu capul de caldarîm si instantaneu mi-am pierdut constienta. M-am trezit dupa circa un minut-doua, pe targa, cu restul echipajului în jurul meu, pregatindu-se sa ma duca la spital“, a declarat doctorul Roman Wynohradnyk.

Datoria înainte de toate

Ajuns la Unitatea de Primire a Urgentelor în calitate de pacient, doctorul a primit îngrijirile necesare, a facut investigatii medicale de natura radiologica, neurologica si chirurgicala.
Radiologic s-a evidentiat o fisura la nivelul maxilarului drept, iar durerea resimtita la nivelul plamînului drept si sub omoplat au demonstrat ca este vorba despre o contuzie deloc de neglijat. Cu toate acestea, dupa ce a primit tratament medicamentos perfuzabil circa o ora, „proaspat“ si cu chef de munca, medicul a plecat la Iasi, la Spitalul de Urgenta, cu un pacient în vîrsta de 35 de ani, din Piatra Neamt, care si-a amputat aproape complet piciorul stîng cu flexul, sectionîndu-si muschi, artera, nervi si vase de sînge. Pacientul era în stare de soc traumatic si hemoragic si trebuia sa ajunga la Iasi foarte repede, pentru a beneficia de o interventie chirurgicala complexa. Pe perioada transportului, acesta a necesitat tratament hemostatic si de sustinere a tensiunii arteriale, pulsului, precum si a parametrilor vitali, pentru a fi apt sa suporte operatia.
La scurt timp, dupa doctor a ajuns la spital si pacientul bataus, care a fost dezinfectat si pansat, dar, fiind în continuare recalcitrant, a refuzat sa fie suturat, si-a smuls perfuzia de la mîna si a plecat din Unitatea de Primire Urgentelor înjurînd si tipînd.

Doctorul Wynohradnic necesita îngrijiri medicale timp de 7-8 zile

Ieri dimineata, dupa ce a iesit din tura de la SMURD, doctorul Wynohradnyk a mers la Politia Piatra Neamt si a depus plîngere împotriva agresorului, dupa care a solicitat un consult medico-legal. Doctorul a obtinut un certificat medico-legal în care au fost consemnate leziunile suferite, fiindu-i recomandate 7-8 zile de îngrijiri medicale si chiar concediu medical.
„Dat find faptul ca la nivelul plamînului contuzia este destul de severa, am constatat dimineata ca am striuri de sînge cînd expectorez. Resimt durere la nivelul omoplatului si nu pot sa car targa. Ca atare, am o incapacitate de munca, dar nu pot sa îmi permit sa iau concediu medical, din cauza activitatii extrem de pline de la Ambulanta. Sînt decis sa îl dau în judecata pe cel care m-a lovit, desi nu am pretentii materiale de la el. Vreau numai sa îl determin pe el si pe altii ca el sa devina responsabili si sa învete sa se supuna unor norme. ÃŽn alta ordine de idei, voi merge si voi face cunoscut acest incident reprezentantilor rromilor din Primaria Piatra Neamt, Consiliului Judetean, precizîndu-le ca de acum încolo refuz sa ma deplasez la orice solicitare în cartierul Speranta, daca echipajul din care fac aparte nu este însotit si de un echipaj de Politie. Nu este prima data cînd un cadru medical de la Ambulanta este agresat fizic. ÃŽn luna martie, o asistenta a fost izbita cu capul de autosanitara de catre o ruda a unei paciente, pe motiv ca echipajul ar fi întîrziat la solicitare. Recent, a fost lovit cu pumnul un ambulantier, pe acelasi motiv. ÃŽn cazul politistilor sau magistratilor, asta se numeste ultraj si se pedepseste“, a declarat doctorul Roman Wynohradnyk.
Doctor Letitia Damoc, director al Serviciului Judetean de Ambulanta Neamt este hotarîta sa îl sustina pe medicul agresat în demersurile pe care le va face, acordîndu-i asistenta din partea institutiei. Pe de alta parte, sefa Ambulantei Neamt va propune Colegiului Medicilor si Ordinului Asistentilor Medicali sa solicite adoptarea unor norme legislative care sa îi apere atît pe medici, cît si pe asistenti de cei care îi agreseaza fizic si chiar verbal.
„Se pare ca legile din România îi apara numai pe politisti si magistrati de cei care îi ataca verbal si fizic. Sînt extrem de revoltata de faptul ca la fata locului nu s-a deplasat un echipaj de Politie, desi a fost solicitat, ci numai Politia Comunitara. Sper ca nu este nevoie ca sa moara cineva la datorie pentru ca legea sa actioneze si cei competenti sa îsi faca datoria“, a declarat doctor Letitia Damoc.

Articol afisat de 2250 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lacramioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de december la data 27.08.2007 03:26
Sa nu le dai foc ca la Livorno?
Asta trebuie facut cu tiganii frate.Sa le dea foc de mici cum s-a intamplat la Livorno ca sa-i starpeasca de mici.
Ad�ugat de johny la data 27.08.2007 03:50
politisti lasi
fooooaaaarte interesanta declaratia d-nei damoc cum ca onor politia (aia din MIRA) nu a catadixit sa mearga la fata locului. de ce oare?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective