Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 August 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Nemtenii si Parlamentul European

Nemtenii si Parlamentul European

• judetul Neamt are, teoretic, patru sanse de a intra Ă®n cursa europarlamentara: conservatoarea Silvia Ciornei, democrata Luminita VĂ®rlan, social-democratul Alin Antohi si liberal-democratul Vasile Pruteanu

Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc pe 25 noiembrie. Partidele si-au stabilit în mare parte locomotivele pe care mizeaza sa traga lista în sus, astfel încît sa obtina cît mai multe mandate în legislativul european. Dar listele nu sînt definitivate în general. PD hotaraste la sfîrsitul lunii, PSD tot pe atunci, PNL înca mai modifica, PRM se zbate, PLD are lista, dar n-are cota de încredere, PC tot la fel. Judetul Neamt are, teoretic, patru sanse de a intra în cursa europarlamentara: conservatoarea Silvia Ciornei, democrata Luminita Vîrlan, social-democratul Alin Antohi si liberal-democratul Vasile Pruteanu. Cu exceptia Silviei Ciornei, pe care o ajuta mandatul actual de europarlamentar, candidatii dornici de mandat european spera ca vor ajunge la Bruxelles ca sa faca bine judetului Neamt.
Avocatul Alin Antohi, de exemplu, nu-si face mari sperante ca va fi europarlamentar. Dar, daca totusi are noroc, are de gĂ®nd sa rupa muntii ca sa faca un bine judetului natal. „Judetul Neamt are nevoie sa fie ajutat. Are un potential turistic extraordinar si este o sansa unica pentru el, sansa care trebuie exploatata si valorificata. Cred ca oricine ar ajunge parlamentar din judet, indiferent de partid, ar trebui sa se lupte pentru judet. Eu Ă®n mod sigur o voi face daca ajung acolo“, a declarat avocatul Antohi. Liberal-democratul Vasile Pruteanu, ocupant al pozitiei 9 pe lista PLD pentru PE, prefera sa nu puna carul Ă®naintea boilor. PLD tinteste maxim sase mandate, ceea ce nu-i aduce loc eligibil deputatului Pruteanu. Poate daca se mai retrag din colegii sai fruntasi. „Eu sĂ®nt multumit de pozitia pe care o am pe lista. Noi trebuie sa ne mobilizam Ă®n campania electorala ca, la alegerile pentru Parlamentul European, cetatenii sa voteze PLD. Despre ce va face fiecare parlamentar european al nostru vom discuta dupa ce vedem rezultatul final“, a declarat Vasile Pruteanu. Luminita VĂ®rlan, presedinte al PD Piatra Neamt si printre cei mai de top 65 de democrati din tara, se gĂ®ndeste cu speranta la Bruxelles. PD Ă®si definitiveaza lista la sfĂ®rsitul lunii si abia atunci va afla Luminita VĂ®rlan daca va fi candidat. Iar daca ajunge europarlamentar... nu stie cĂ®t de usor Ă®i va fi sa faca lobby pentru judetul Neamt, dar Ă®n mod sigur va face. „Nu pot spune acum ce voi face si ce nu, dar convigerea ferma este ca, daca voi fi pe lista, intentionez sa promovez imaginea judetului si, implicit, a tarii. ĂŽn literatura exista o expresie: «partea poate reprezenta Ă®ntregul». Eu cred ca judetul Neamt poate reprezenta România“, a spus Luminita VĂ®rlan. Silvia Ciornei este singura din cei patru care stie ce Ă®nseamna sa fii europarlamentar: dupa doi ani Ă®n care a fost euro-observator, anul acesta a devenit deputat european. Adica studiaza proiectele de acte normative, le dezbate Ă®n grupul politic si Ă®n comisiile parlamentare, consulta experti, depune amendamente, hotaraste asupra celor depuse de altii, voteaza acte legislative, se adreseaza Comisiei Europene cu Ă®ntrebari si interpelari pe anumite probleme, poate introduce pe agenda CE teme noi (cerĂ®nd sau propunĂ®nd solutii). „Prin activitatea sa, deputatul european trebuie sa se asigure ca interesele cetatenilor care l-au votat sĂ®nt aparate si promovate Ă®n Parlamentul European, ca legislatia care se adopta la nivel european respecta valorile si principiile Uniunii Europene, Tratatul UE, faptul ca aceasta contribuie la dezvoltarea economica si sociala a UE si la cresterea bunastarii cetatenilor europeni.
Parlamentarul european poate sa aiba un rol si Ă®n informarea cetatenilor cu privire la activitatea desfasurata de Parlamentul European. Ei pot, de asemenea, sa ajute cu informatii despre cum se acceseaza fondurile europene, dar nu pot sa aduca bani, asa cum eronat s-a relatat cĂ®teodata Ă®n presa“, a declarat Silvia Ciornei.
Ce zice Parlamentul European: Deputatii din Parlamentul European sînt alesi o data la cinci ani, în conformitate cu un sistem de reprezentare proportionala. Alegerile se desfasoara prin vot universal direct, modalitatile de votare fiind diferite, în functie de fiecare stat membru. Deputatii europeni îsi exercita mandatul în mod independent. Ei nu pot fi constrînsi prin instructiuni si nici nu pot primi un mandat imperativ. În prezent, sînt 785 de deputati europeni, din 27 de state membre, iar mandatul a început în 2004 si se încheie în 2009. Deputatii din PE nu participa la lucrarile acestuia sub forma unor delegatii nationale, ci în grupuri politice transnationale, constituite în functie de afinitatile politice.

Articol afisat de 1423 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective