 Nemtenii si Parlamentul European
• judetul Neamt are, teoretic, patru sanse de a intra īn cursa europarlamentara: conservatoarea Silvia Ciornei, democrata Luminita Vīrlan, social-democratul Alin Antohi si liberal-democratul Vasile Pruteanu Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc pe 25 noiembrie. Partidele si-au stabilit īn mare parte locomotivele pe care mizeaza sa traga lista īn sus, astfel īncīt sa obtina cīt mai multe mandate īn legislativul european. Dar listele nu sīnt definitivate īn general. PD hotaraste la sfīrsitul lunii, PSD tot pe atunci, PNL īnca mai modifica, PRM se zbate, PLD are lista, dar n-are cota de īncredere, PC tot la fel. Judetul Neamt are, teoretic, patru sanse de a intra īn cursa europarlamentara: conservatoarea Silvia Ciornei, democrata Luminita Vīrlan, social-democratul Alin Antohi si liberal-democratul Vasile Pruteanu. Cu exceptia Silviei Ciornei, pe care o ajuta mandatul actual de europarlamentar, candidatii dornici de mandat european spera ca vor ajunge la Bruxelles ca sa faca bine judetului Neamt.
Avocatul Alin Antohi, de exemplu, nu-si face mari sperante ca va fi europarlamentar. Dar, daca totusi are noroc, are de gīnd sa rupa muntii ca sa faca un bine judetului natal. „Judetul Neamt are nevoie sa fie ajutat. Are un potential turistic extraordinar si este o sansa unica pentru el, sansa care trebuie exploatata si valorificata. Cred ca oricine ar ajunge parlamentar din judet, indiferent de partid, ar trebui sa se lupte pentru judet. Eu īn mod sigur o voi face daca ajung acolo“, a declarat avocatul Antohi. Liberal-democratul Vasile Pruteanu, ocupant al pozitiei 9 pe lista PLD pentru PE, prefera sa nu puna carul īnaintea boilor. PLD tinteste maxim sase mandate, ceea ce nu-i aduce loc eligibil deputatului Pruteanu. Poate daca se mai retrag din colegii sai fruntasi. „Eu sīnt multumit de pozitia pe care o am pe lista. Noi trebuie sa ne mobilizam īn campania electorala ca, la alegerile pentru Parlamentul European, cetatenii sa voteze PLD. Despre ce va face fiecare parlamentar european al nostru vom discuta dupa ce vedem rezultatul final“, a declarat Vasile Pruteanu. Luminita Vīrlan, presedinte al PD Piatra Neamt si printre cei mai de top 65 de democrati din tara, se gīndeste cu speranta la Bruxelles. PD īsi definitiveaza lista la sfīrsitul lunii si abia atunci va afla Luminita Vīrlan daca va fi candidat. Iar daca ajunge europarlamentar... nu stie cīt de usor īi va fi sa faca lobby pentru judetul Neamt, dar īn mod sigur va face. „Nu pot spune acum ce voi face si ce nu, dar convigerea ferma este ca, daca voi fi pe lista, intentionez sa promovez imaginea judetului si, implicit, a tarii. Īn literatura exista o expresie: «partea poate reprezenta īntregul». Eu cred ca judetul Neamt poate reprezenta Romānia“, a spus Luminita Vīrlan. Silvia Ciornei este singura din cei patru care stie ce īnseamna sa fii europarlamentar: dupa doi ani īn care a fost euro-observator, anul acesta a devenit deputat european. Adica studiaza proiectele de acte normative, le dezbate īn grupul politic si īn comisiile parlamentare, consulta experti, depune amendamente, hotaraste asupra celor depuse de altii, voteaza acte legislative, se adreseaza Comisiei Europene cu īntrebari si interpelari pe anumite probleme, poate introduce pe agenda CE teme noi (cerīnd sau propunīnd solutii). „Prin activitatea sa, deputatul european trebuie sa se asigure ca interesele cetatenilor care l-au votat sīnt aparate si promovate īn Parlamentul European, ca legislatia care se adopta la nivel european respecta valorile si principiile Uniunii Europene, Tratatul UE, faptul ca aceasta contribuie la dezvoltarea economica si sociala a UE si la cresterea bunastarii cetatenilor europeni.
Parlamentarul european poate sa aiba un rol si īn informarea cetatenilor cu privire la activitatea desfasurata de Parlamentul European. Ei pot, de asemenea, sa ajute cu informatii despre cum se acceseaza fondurile europene, dar nu pot sa aduca bani, asa cum eronat s-a relatat cīteodata īn presa“, a declarat Silvia Ciornei.
Ce zice Parlamentul European: Deputatii din Parlamentul European sīnt alesi o data la cinci ani, īn conformitate cu un sistem de reprezentare proportionala. Alegerile se desfasoara prin vot universal direct, modalitatile de votare fiind diferite, īn functie de fiecare stat membru. Deputatii europeni īsi exercita mandatul īn mod independent. Ei nu pot fi constrīnsi prin instructiuni si nici nu pot primi un mandat imperativ. Īn prezent, sīnt 785 de deputati europeni, din 27 de state membre, iar mandatul a īnceput īn 2004 si se īncheie īn 2009. Deputatii din PE nu participa la lucrarile acestuia sub forma unor delegatii nationale, ci īn grupuri politice transnationale, constituite īn functie de afinitatile politice.
|