Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ministrii, somajul si omisiunile

• premierul si ministrul muncii au trîmbitat la Piatra Neamt ca somajul este în continua scadere în judet • pe hîrtie, în statistici • situatia reala este alta, daca avem în vedere ca circa 100.000 de nemteni muncesc în strainatate •

Guvernantii par a fi tare departe de realitatile zilei. Aceasta poate fi o concluzie trasa dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul muncii si egalitatii de sanse, Paul Pacuraru, au reusit sa ajunga si la Piatra Neamt, sa discute cu presa pret de cîteva zeci de minute, dupa o agapa la Manastirea Secu, acolo unde a fost canonizat Mitropolitul Varlaam, în urma cu doua zile. Printre multe probleme de interes national s-au facut si ceva aprecieri despre Neamt. Asa am aflat ca judetul este de invidiat pentru ca somerii reprezinta o clasa sociala pe cale de disparitie, ca avem „un somaj rezidual“ si ca numarul celor fara un loc de munca scade tot mai mult. ÃŽn realitate, însa, lucrurile nu stau deloc asa. Economia în Neamt este la pamînt, iar locurile de munca au scazut de la an la an. Platforma Chimica Savinesti si-a dat duhul si mai are acum cîteva sute de muncitori, la fel stînd lucrurile cu alte sute de fabrici si fabricute din orasele Neamtului, care aveau si ele zeci de mii de angajati. Partea buna în toata aceasta tragedie este sa s-a redus poluarea. La Neamt au renuntat circa 100.000 de localnici care si-au gasit de lucru prin tarile Occidentului. Numai ca acesti oameni nu sînt în statisticile cu someri, iar pentru mai marii politicii nu exista.

Statistici blînde

Spusele celor doi guvernanti, care se bazeaza pe cifre realizate de una sau alta dintre institutiile statului, confirma zicerea cu minciuna, care poate fi bazata pe statistica sau pe omisiune. La sfîrsitul lunii iunie 2007, erau înregistrati 7.770 de someri, dintre care 43,2% (3.356) erau femei. Numarul acestora era cu 160 mai mic decît înainte cu o luna. Din numarul total al somerilor, 5.756 (74,1%) nu primeau nici un fel de ajutoare banesti, aflîndu-se doar în evidenta pentru cautarea unui loc de munca. ÃŽn timpul vizitei la Piatra Neamt, Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca Guvernul va initia în diferite judete programe-pilot de descentralizare a activitatilor în educatie, sanatate, mediu si agricultura, pentru ca deciziile administrative sa reflecte mai puternic interesele cetatenilor. „Vrem sa mergem mai departe cu procesul de descentralizare, în baza programului de guvernare, cu un sistem pilot pe mai multe judete, pentru a vedea cum functioneaza“, a spus Tariceanu.
El a aratat ca o atentie deosebita va trebui acordata domeniului sanatatii si a reluat ideea conform careia protectia sociala a persoanelor va trebui realizata prin locuri de munca. Ministrul muncii, Paul Pacuraru, a amintit ca executivul intentioneaza sa modifice procedurile de acordare a ajutoarelor sociale prin introducerea unor reguli mai stricte. Acestea ar urma sa fie acordate doar daca persoanele solicitante au dificultati în a gasi un loc de munca sau de a se recalifica pe o alta meserie, ori daca se confrunta cu o situatie sociala deosebita.

Articol afisat de 1538 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective