Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Scandal medical transatlantic: PANACEUL SAPSE

Scandal medical transatlantic: PANACEUL SAPSE

• un medic american nascut la Piatra Neamt este în centrul unui scandal international • Alfred T. Sapse foloseste implantul de celule stem pentru tratarea unor boli incurabile • medici din România si SUA considera procedeul cel putin neatorizat • Agentia Federala pentru Alimente si Medicamente din SUA i-a pus în vedere sa opreasca implanturile pe teritoriul american, înca din 2006 • Sapse a mutat afacerea spre tara natala •

Doctorul american nascut la Piatra Neamt, Alfred T. Sapse, a ajuns în centrul unui scandal cu implicatii peste ocean. Lucrurile au plecat pasnic, de la anuntul ca dr. Sapse face implant cu celule stem pentru a vindeca tesuturi multiple în zona pulmonara, oftalmologica, renala sau hepatica si ca va acorda consultatii si tratamente pentru români. Un gest remarcabil de altruist.
Afirmatia ca implantul cu celule stem a dat rezultate de la „modest la substantial în tratamentul sclerozei multiple, sclerozei laterale amiotrofice, bolilor oftalmologice (retinita pigmentara, sindromul Usher, maladia Stargardt), boala lui Lou Gehrig, Parkinson, distrofiei musculare, epilepsiei, bolilor autoimune, simptomelor îmbatrînirii etc.“ figureaza chiar pe site-ul Stem Cell Pharma Inc., firma fondata în 2005 de dr. Sapse. Inventia sa, denumita „Implant utilizînd celule stem din membrana amniotica placentara, cu o activitate telomerica prelungita; fabricare si utilizare clinica” este echivalentul leacului multifunctional de care va vorbeam mai înainte.
De aici începe scandalul. Ieri, seful Agentiei Nationale pentru Transplant, Victor Zota, a declarat mass mediei ca procedura dr. Sapse nu este omologata în România si ca atare nu poate fi utilizata. „Transplantul cu celule stem vindeca doar leucemii“, avea sa declare dr. Monica Pop, managerul Spitalului de Oftalmologie Bucuresti, precizînd ca, în domeniul sau, tesuturile nu se pot vindeca prin transplant de celule stem. Dr. Pop a catalogat foarte dur întreprinderea dr. Sapse, drept o escrocherie.
Cert este ca, în vara aceasta, dr. Sapse a venit în Bucuresti si a dat consultatii la... un hotel, Intercontinetal, si ar fi primit niste sume în avans de la pacienti, pentru programarea unor interventii la începutul lunii septembrie. O familie din SUA, cu un copil tetraplegic, primise informatia ca ar putea achita 3.800 de dolari acolo pentru a beneficia de asistenta în România. Informatiile noastre initiale erau ca e vorba de cîteva sute de interesati. Ca efect al scandalului declansat, cifrele au devenit confidentiale.

Firma înfiintata în România

Medicul american a înfiintat o firma-replica si în România, „Celule Stem“ SRL, al carei angajat, Ion Gradinaru, ne-a declarat ca nu pricepe nimic: „E atacat din toate partile si nu întelegem de ce. Urmeaza sa merg cu documetatia ceruta de dl. Zota“. Ion Gradinaru afirma ca, dupa stiinta sa, Federal Food and Drug Administration (Administratia Federala pentru Alimente si Medicamente) din SUA ar fi dat avize pentru implantul de celule si transportul lor în România si India. Celulele stem sînt procesate în SUA, a declarat Gradinaru.
Din cîte stim noi, FDA nu are jurisdictie decît pe teritoriul SUA. Problema reala e alta: pe site-ul US Food and Drug Administration exista o atentionare severa, datata 22 noiembrie 2006, prin care Stem Cell Farma Inc. din Las Vegas, Nevada este invitata sa intre în legalitate. Scrisoarea este semnata de Mary Malarkey, directoarea Oficiului de calitate biologica a Centrului de evaluare si cercetare biologica. Pe scurt, medicului Sapse i s-a pus în vedere sa intre în legalitate ca urmare a nedepunerii nici unei aplicatii catre FDA, realizarii unei investigatii clinice în absenta formatului legal, încalcarii unei legi federale (Federal Food, Drug and Cosmetic Act). FDA îi reprosa dr. Sapse ca, sub directa sa îndrumare, cel putin un medic a prelevat placenta de la un spital local, le-a dus la birourile lui Sapse si a prelevat tesut care a fost implantat în 16 pacienti. FDA era de parere ca nu au fost respectate norme elementare care tin nu doar de reglementari, ci si de modul în care s-a obtinut placenta; verificarea donatorilor; testarea placentei, daca are sau nu contaminanti; verificarea subiectilor; procedurile de pastrare a celulelor si de implantare; lipsa unei verificari pe subiecti - daca acestia sînt compatibili cu tesuturile si celulele donate printr-o metoda neomologata; verificarea în timp a efectelor implantului.
Mai mult, FDA si-a manifestat nemultumirea pentru faptul ca Stem Cell Pharma Inc. a refuzat sa ofere agentiei copii dupa numele persoanelor care au primit implanturi, în violarea legii federale. Ei citeaza si un site, acum cu un continut total diferit, www.alfredtrsapsemd.com, în care procedurile citate sînt considerate sigure si bune, în tratarea unui lung sir de boli. Firma dr. Sapse ar fi trebuit sa depuna o aplicatie care ar fi însemnat începutul autorizarii de catre FDA.
Pe 21 mai 2007, Stem Cell Pharma le-a scris celor de la FDA ca au oprit total procedurile de implant amniotic înca din noiembrie 2006, dupa prima atentionare. Toate cercetarile clinice, spune SCP, au fost mutate în afara granitelor SUA. Ca atare, de vreme ce nici o cercetare nu mai are loc în SUA, nu mai este cazul ca SCP sa se supuna regulilor FDA, ei vor transmite doar rezultatele obtinute în strainatate. Momentul coincide cu aparitia în România a medicului american. Desigur, poate fi o simpla coincidenta, una din multele în lunga cariera a domniei sale.

Demers esuat la Spitalul Judetean Neamt

În urma cu aproximativ cinci luni, doctorul Alfred Sapse, venit în vizita pe plaiurile natale, a tinut sa aiba o întrevedere cu conducerea Spitalului Judetean Neamt. Dat fiind faptul ca se cunoaste din tinerete cu doctorul Virgil Razesu, dr. Sapse a venit însotit de chirurgul nemtean, care a acceptat într-o oarecare masura rolul de purtator de cuvînt. Astfel, dupa ce a povestit despre celulele stem si despre minunile care se pot face cu acestea, doctorul originar din Neamt, acum cu cetatenie americana, a întrebat conducerea spitalului daca nu se poate gasi o formula legala prin care sa aiba acces la placente din care sa poata recolta celule miraculoase pe care sa le utilizeze în diverse tratamente, prin implant. Discutia s-a purtat în sediul Colegiului Medicilor din Neamt, fiind prezenti acolo doctorii Iosif Köszeghi si Valeriu Andrita, presedintele, respectiv, secretarul forului profesional al medicilor din judet.
Pe de alta parte, dr. Sapse i-a întrebat pe interlocutori daca unitatea sanitara nu i-ar putea pune la dispozitie un spatiu unde sa înfiinteze un minilaborator si un cabinet destinat prelevarii celulelor stem si chiar efectuarii implanturilor. Doctorul american a fost oarecum surprins sa constate ca atît conducerea unitatii, cît si reprezentantii Colegiului Medicilor, cu care s-a întîlnit, manifesta reticenta fata de sustinerile sale stiintifice si fata de cererile sale.

Nici un semn

Acesta a fost de-a dreptul socat cînd a auzit de la managerul Spitalului Judetean, dr. Stelian Ghita, ca unitatea nu îi poate pune la dispozitie spatiu, pentru ca acesta reprezinta o reala problema pentru toate sectiile.
Facîndu-si cunoscute intentiile de a înfiinta un centru medical modern unde sa îsi puna în practica metodele de tratament, dr. Sapse s-a interesat daca spitalul nu i-ar putea pune la dispozitie macar terenul pe care sa îsi ridice constructia. Si la aceasta întrebare a primit raspuns negativ. „ÃŽntîlnirea dintre doctorul Sapse si conducerile Spitalului Judetean, respectiv, Colegiului Medicilor nu a fost fructuoasa. Nici una dintre propunerile avansate nu s-a concretizat în ceva. Pe de alta parte, a vazut ca stîrneste oarecare neîncredere. Toti cei prezenti la discutie au solicitat mai multe detalii si mai multe surse de informatie despe aceste celule stem si sansele de tratare a unor boli. De asemenea, cu tot respectul si politetea, i s-a solicitat doctorului Sapse sa-si prezinte succesele terapeutice si cîteva repere ale activitatii sale medicale. Din ziua aceea, doctorul Sapse nu a mai dat nici un semn. Nici doctorul Razesu nu ne-a mai contactat în acest sens. Nu stiu ce sa zic, poate o fi avînd si dumnealui niste îndoieli“, a declarat doctorul Constantin Nanu, director medical al Spitalului Judetean Neamt.
(va urma)

Articol afisat de 2755 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. VARVARA, L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de haralambie la data 03.09.2007 09:13
De ce?
Oare de ce nu lasam noi romanii pe altii sa incerce...
Si asa se moare mult in Romania.Credeti ca daca dr Sapse incerca sa salveze macar 100 de oameni care si asa tot mureau, era chiar un capat de tara?De ce i s-au cerut rezultate?De ce atata suspiciune?
Mai bine il lasa pe om sa experimenteze macar 10 indivizi voluntari si daca in doi ani nu mureau sau chiar se faceau bine, trebuia sa i se creeze toate conditiile sa vina doctorul acasa.
Asa il alugam la fel cum am facut cu Brancusi sau cu H. Coanda sau cu mai stiu eu cine...Si o sa citeasca nepotii nostri: medicul Sapse a fost roman de-al nostru din Piatra Neamt...Pacat!
Ad�ugat de timirom la data 03.09.2007 11:04
Pentru Haralambie
E normal ca oficialitatile sa fie reticente fata de unii precum Sapse. Daca se dovedeste a fi un escroc (e doar o posibilitate, nu-l cunosc pe respectivul domn), voi toti care v-ati pierdut banii aiurea o sa sariti in sus si o sa acuzati politia ca nu v-a pazit si nu v-a invatat de bine. Si alte tari din Europa s-au aratat impotriva folosirii placentelor ca donatoare de celule, ma mir ca Romania nu a adoptat inca o astfel de lege. Si in articol se arata ca modul in care domnul Sapse a lucrat in USA a fost neprofesional. Oare de cite Caritas, Delphin sau FNI o sa fie nevoie ca si romanii nostri sa nu se mai lase prostiti de primul venit?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective