Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Patronul IDAC rupe tãcerea

Patronul IDAC rupe tãcerea

• am fost înselat de un furnizor • persoane importante au cumpãrat masini sub pretul de achizitie • faliment cu creditorii îndestulati? •

Ilie Filip este considerat de multã lume cel mai mare evazionist fiscal din Neamt. A fost numit „Artizanul megaescrocheriei IDAC“. Au urmat zeci de articole în presa localã si centralã si, în paralel, cercetãri penale, procese care încã se mai aflã pe rol. Pînã acum nimeni din presã nu a reusit sã asculte si versiunea celui în cauzã. Acest interviu este un început. Ilie Filip l-a refuzat initial. Apoi a acceptat, sustinînd tot timpul cã el asteaptã sã se pronunte institutiile abilitate de lege. Printre rînduri aflãm cã cel putin o parte dintre lucrurile care i se pun în cîrcã ar putea fi imputate si altora. Povestea masinilor dispãrute din firmã, vîndute la preturi sub valoarea de achizitie promite dezvãluiri senzationale. Este vorba, spune domnul Filip, de multi politicieni care au sãrit la borcanul cu miere. La fel si povestea rulmentilor care au fost trecuti prin mai multe firme pînã sã ajungã la el. Cum spuneam, acest interviu este un început.

Povestea IDAC a început în vara anului 2005, în urma unui control al Gãrzii Financiare. Societatea a fost acuzatã cã a obtinut, în perioada 2004-2005, rambursãri de TVA în valoare totalã de 322 de miliarde de lei. Firma prezenta la Finante documente prin care demonstra cã a fãcut exporturi de material lemnos sau de rulmenti si plãcute vidia, iar, în baza acestor acte, solicita returnarea de TVA. Asa s-au returnat aproximativ 10 milioane de dolari. Controlul Gãrzii a declansat ancheta IDAC si a dus la una dintre cele mai importante anchete derulate vreodatã în judetul Neamt. Initial, au fost cercetati si mai multi angajati ai Directiei de Finante Neamt. DNA Bacãu i-a scos pe acestia de sub urmãrire penalã. Singurul tap ispãsitor a rãmas administratorul Ilie Filip.

Reporter: Domnule Ilie Filip, din iunie 2005 ziarele tot scriu despre dumneavoastrã ca fiind cel mai mare evazionist din Neamt. De ce nu ati reactionat niciodatã?
Ilie Filip: Nu a fost usor sã vãd, eu, familia, prietenii, cei care stiau cît am investit în firmã, cum totul s-a prãbusit în urma anchetelor autoritãtilor statului. De ce nu am reactionat? Cu douã zile înainte de primele articole eu eram în spital foarte bolnav. Apoi a început lungul sir al investigatiilor si am considerat cã e mai bine sã las legea si justitia sã-si facã datoria. Totusi, am pãstrat toate ziarele si, cînd vom avea lucrurile lãmurite, vom rãspunde tuturor acuzatiilor aduse.
Rep: Care este în acest moment situatia dumneavoastrã si a firmei IDAC ?
I.F.: Sînt administrator statutar al societãtii, IDAC este în acest moment în procedurã de faliment, dosarul fiind pe rolul instantei.
Rep: Existã voci care sustin cã ati achitat cam toti creditorii de pe tabloul creditorilor. Este adevãrat acest lucru?
I.F.: Am îndestulat o parte a creditorilor înscrisi în tabel, mai existã doar o firmã pe care am contestat-o, iar instanta urmeazã sã dea verdictul asupra contestatiei mele. Aceastã firmã a ajuns pe tabelul creditorilor fãrã sã-si depunã la Administratia Finantelor Publice documentatiile obligatorii (n.r.: este vorba despre documentele financiar contabile lunare si anuale). Si în aceastã situatie instanta se va pronunta conform legislatiei în vigoare. Eu am încredere si rãbdare.
Rep: Societatea IDAC avea, printre altele, ca obiect de activitate si comercializarea de autovehicule second-hand. Circulã tot felul de legende. Cã unii cu functii publice au cumpãrat masini ieftine prin interpusi, cã au fost înstrãinate masini din firmã fãrã ca dumneavoastrã sã stiti despre acest lucru. Sînt legende sau nu?
I.F.: Întradevãr, s-a înstrãinat o parte dintre autoturisme în perioada în care am lipsit din firmã. Acum, cu aportul autoritãtilor locale încerc sã fac o evidentã clarã a modului în care au fost înstrãinate si sã aflu cine sînt proprietarii.
Rep: Pãi, de ce sînteti asa curios?
I.F.: Deoarece modalitãtile de înstrãinare erau diferite: erau contracte de vînzare cumpãrare cu plata în rate-în cea mai mare parte sau cu plata integralã. Revin, e greu sã fac eu o evidentã deoarece o parte din arhivã a ars într-un incendiu în mai 2005. Pînã acum nu am primit date concrete despre stadiul cercetãrilor cu privire la incendiu. Mi-au fost blocate conturile bancare în 16 iunie si în aceastã situatie mi-a venit foarte greu sã stabilesc o situatie clarã, realã a înstrãinãrii bunurilor si, mai ales, a sumelor încasate.
Rep: Cumpãrãtorii masinilor au fost de bunã credintã?
I.F.: Da, o parte dintre ei m-au informat despre achitarea ratelor, despre valoarea de cumpãrare, dar sînt si unii care au intrat în posesia masinii fãrã sã facã dovada plãtilor.
Rep: Dintre ultimii, existã persoane cunoscute publicului larg din Neamt?
I.F: Da! Dar încã nu pot sã fac publice numele respective - destul de multe - dar la momentul intrãrii în posesia documentelor justificative vã promit cã veti putea publica numele lor, marca autoturismelor, valoarea de dobîndire a lor, inclusiv valoarea de achizitie.
Rep: Ce sã înteleg, cã s-au vîndut masini sub valoarea de achizitie? Ar fi interesante numele fericitilor beneficiari...
I.F.: Cu sigurantã, da ! Au existat cazuri cînd s-au vîndut chiar la jumãtate din pret. Numele, cu altã ocazie.
Rep: Domnule Filip, nu spuneti foarte multe lucruri concrete. De fapt, de unde au pornit toate problemele pe care le aveti?
I.F: Cuvîntul magic este „rulmenti“. ÃŽn încercarea de a diversifica activitatea, am achizitionat produlsul „rulmenti“. Am initiat un export direct, iar la controlul inopinat al mãrfii s-a constatat cã o parte din aceasta nu este de provenientã româneascã. Eu nu cunosteam acest lucru, în contractul meu cu furnizorul era prevãzut ca marfa sã fie de origine româneascã, sã poatã fi exportatã. Vama Piatra Neamt, de comun acord cu Directia Deneralã a Vãmilor din Iasi, mi-a confiscat o parte din marfã si, implicit, s-a blocat exportul. Diferenta de marfã se aflã depozitatã sub sechestru al Administratiei Finantelor Publice. Pentru marfa respectivã am achitat un avans si urma ca diferenta sã o achit dupã livrarea mãrfii si încasarea banilor, lucru care nu a mai fost posibil.
Rep: Înteleg cã furnizorul v-a cam pãcãlit. În ce relatii sînteti cu respectiva firmã?
I.F.: Ne judecãm, deoarece consider cã am fost înselat prin nerespectarea contractului. Si în acest caz am rãbdare si încredere în justitie.

Articol afisat de 2389 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Valentin BÃLÃNESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective