Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Octombrie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Patronul IDAC rupe tăcerea

Patronul IDAC rupe tăcerea

• am fost înselat de un furnizor • persoane importante au cumpărat masini sub pretul de achizitie • faliment cu creditorii îndestulati? •

Ilie Filip este considerat de multă lume cel mai mare evazionist fiscal din Neamt. A fost numit „Artizanul megaescrocheriei IDAC“. Au urmat zeci de articole în presa locală si centrală si, în paralel, cercetări penale, procese care încă se mai află pe rol. Pînă acum nimeni din presă nu a reusit să asculte si versiunea celui în cauză. Acest interviu este un început. Ilie Filip l-a refuzat initial. Apoi a acceptat, sustinînd tot timpul că el asteaptă să se pronunte institutiile abilitate de lege. Printre rînduri aflăm că cel putin o parte dintre lucrurile care i se pun în cîrcă ar putea fi imputate si altora. Povestea masinilor dispărute din firmă, vîndute la preturi sub valoarea de achizitie promite dezvăluiri senzationale. Este vorba, spune domnul Filip, de multi politicieni care au sărit la borcanul cu miere. La fel si povestea rulmentilor care au fost trecuti prin mai multe firme pînă să ajungă la el. Cum spuneam, acest interviu este un început.

Povestea IDAC a început în vara anului 2005, în urma unui control al Gărzii Financiare. Societatea a fost acuzată că a obtinut, în perioada 2004-2005, rambursări de TVA în valoare totală de 322 de miliarde de lei. Firma prezenta la Finante documente prin care demonstra că a făcut exporturi de material lemnos sau de rulmenti si plăcute vidia, iar, în baza acestor acte, solicita returnarea de TVA. Asa s-au returnat aproximativ 10 milioane de dolari. Controlul Gărzii a declansat ancheta IDAC si a dus la una dintre cele mai importante anchete derulate vreodată în judetul Neamt. Initial, au fost cercetati si mai multi angajati ai Directiei de Finante Neamt. DNA Bacău i-a scos pe acestia de sub urmărire penală. Singurul tap ispăsitor a rămas administratorul Ilie Filip.

Reporter: Domnule Ilie Filip, din iunie 2005 ziarele tot scriu despre dumneavoastră ca fiind cel mai mare evazionist din Neamt. De ce nu ati reactionat niciodată?
Ilie Filip: Nu a fost usor să văd, eu, familia, prietenii, cei care stiau cît am investit în firmă, cum totul s-a prăbusit în urma anchetelor autoritătilor statului. De ce nu am reactionat? Cu două zile înainte de primele articole eu eram în spital foarte bolnav. Apoi a început lungul sir al investigatiilor si am considerat că e mai bine să las legea si justitia să-si facă datoria. Totusi, am păstrat toate ziarele si, cînd vom avea lucrurile lămurite, vom răspunde tuturor acuzatiilor aduse.
Rep: Care este în acest moment situatia dumneavoastră si a firmei IDAC ?
I.F.: Sînt administrator statutar al societătii, IDAC este în acest moment în procedură de faliment, dosarul fiind pe rolul instantei.
Rep: Există voci care sustin că ati achitat cam toti creditorii de pe tabloul creditorilor. Este adevărat acest lucru?
I.F.: Am îndestulat o parte a creditorilor înscrisi în tabel, mai există doar o firmă pe care am contestat-o, iar instanta urmează să dea verdictul asupra contestatiei mele. Această firmă a ajuns pe tabelul creditorilor fără să-si depună la Administratia Finantelor Publice documentatiile obligatorii (n.r.: este vorba despre documentele financiar contabile lunare si anuale). Si în această situatie instanta se va pronunta conform legislatiei în vigoare. Eu am încredere si răbdare.
Rep: Societatea IDAC avea, printre altele, ca obiect de activitate si comercializarea de autovehicule second-hand. Circulă tot felul de legende. Că unii cu functii publice au cumpărat masini ieftine prin interpusi, că au fost înstrăinate masini din firmă fără ca dumneavoastră să stiti despre acest lucru. Sînt legende sau nu?
I.F.: Întradevăr, s-a înstrăinat o parte dintre autoturisme în perioada în care am lipsit din firmă. Acum, cu aportul autoritătilor locale încerc să fac o evidentă clară a modului în care au fost înstrăinate si să aflu cine sînt proprietarii.
Rep: Păi, de ce sînteti asa curios?
I.F.: Deoarece modalitătile de înstrăinare erau diferite: erau contracte de vînzare cumpărare cu plata în rate-în cea mai mare parte sau cu plata integrală. Revin, e greu să fac eu o evidentă deoarece o parte din arhivă a ars într-un incendiu în mai 2005. Pînă acum nu am primit date concrete despre stadiul cercetărilor cu privire la incendiu. Mi-au fost blocate conturile bancare în 16 iunie si în această situatie mi-a venit foarte greu să stabilesc o situatie clară, reală a înstrăinării bunurilor si, mai ales, a sumelor încasate.
Rep: Cumpărătorii masinilor au fost de bună credintă?
I.F.: Da, o parte dintre ei m-au informat despre achitarea ratelor, despre valoarea de cumpărare, dar sînt si unii care au intrat în posesia masinii fără să facă dovada plătilor.
Rep: Dintre ultimii, există persoane cunoscute publicului larg din Neamt?
I.F: Da! Dar încă nu pot să fac publice numele respective - destul de multe - dar la momentul intrării în posesia documentelor justificative vă promit că veti putea publica numele lor, marca autoturismelor, valoarea de dobîndire a lor, inclusiv valoarea de achizitie.
Rep: Ce să înteleg, că s-au vîndut masini sub valoarea de achizitie? Ar fi interesante numele fericitilor beneficiari...
I.F.: Cu sigurantă, da ! Au existat cazuri cînd s-au vîndut chiar la jumătate din pret. Numele, cu altă ocazie.
Rep: Domnule Filip, nu spuneti foarte multe lucruri concrete. De fapt, de unde au pornit toate problemele pe care le aveti?
I.F: Cuvîntul magic este „rulmenti“. În încercarea de a diversifica activitatea, am achizitionat produlsul „rulmenti“. Am initiat un export direct, iar la controlul inopinat al mărfii s-a constatat că o parte din aceasta nu este de provenientă românească. Eu nu cunosteam acest lucru, în contractul meu cu furnizorul era prevăzut ca marfa să fie de origine românească, să poată fi exportată. Vama Piatra Neamt, de comun acord cu Directia Denerală a Vămilor din Iasi, mi-a confiscat o parte din marfă si, implicit, s-a blocat exportul. Diferenta de marfă se află depozitată sub sechestru al Administratiei Finantelor Publice. Pentru marfa respectivă am achitat un avans si urma ca diferenta să o achit după livrarea mărfii si încasarea banilor, lucru care nu a mai fost posibil.
Rep: Înteleg că furnizorul v-a cam păcălit. În ce relatii sînteti cu respectiva firmă?
I.F.: Ne judecăm, deoarece consider că am fost înselat prin nerespectarea contractului. Si în acest caz am răbdare si încredere în justitie.

Articol afisat de 2189 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Valentin BĂLĂNESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective