Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

ÃŽnvãtãmînt „gratuit“, dar pe bani multi

n desi, oficial, statul subventioneazã atît grãdinitele cu program de patru ore, cît si învãtãmîntul din scolile generale, urmarea acestor cursuri de cãtre copii înseamnã cheltuieli majore pentru pãrinti • în aceastã perioadã, au loc sedintele cu pãrintii, ocazie cu care se stabilesc îmbunãtãtirile care se fac în sãlile de clasã, dotãrile si alte cele, pe cheltuiala pãrintilor n

Simona TÃRNÃ

Învãtãmîntul obligatoriu în România ar trebui sã fie gratuit, dar numai asa nu se întîmplã, mai ales în unitãtile de învãtãmînt urbane, acolo unde pretentiile dascãlilor, ori ale pãrintilor unor elevi sînt de la an la an mai mari si mai costisitoare. Dupã începerea anului scolar, la diferentã de cîteva zile, în unitãtile de învãtãmînt, fie el prescolar sau scolar, se covoacã sedintele cu pãrintii. Este ocazia în care educatoarele, învãtãtorii, ori dirigintii pun pe tapet realizãrile din anul precedent si scot în fatã nevoile pentru anul în curs. De ani buni, s-a împãmîntenit ideea cã pãrintii trebuie sã suporte din propriile buzunare asigurarea unor dotãri în sãlile de clasã pentru copii. Unii se trezesc cã au de dat bani, fãrã a li se cere dinainte pãrerea, pentru cosul de gunoi, steagul din clasã, suportul de hîrtie, vreun dulap sau orice altceva, achizitionat de învãtãtor sau diriginte, pe parcursul verii. Altii, la insistentele comitetului de pãrinti sau la ordinul acestuia, trebuie sã accepte cã sala de clasã trebuie sã fie redecoratã, revopsitã, schimbat parchetul, covoarele, husele la bãnci, trebuie înlocuitã catedra sau trebuie pusã altã usã, de termopan, de lemn masiv etc. Scuza dascãlului care presteazã în respectiva clasã este de înteles - nu existã fonduri din care sã se cumpere o mochetã nouã, care sã nu mai fie îmbibatã cu praf, ori pãtatã cu cernealã. Nici usa prin care bate vîntul, ori scîrtîie si-i deranjeazã pe elevi nu poate fi schimbatã cu bani din altã parte decît din fondurile pãrintilor. Si asa, din aproape în aproape, în fiecare an se schimbã perdele, jaluzele, covoare etc. Mai mult, unele grãdinite cu program prelungit din Piatra Neamt solicitã, tot prin intermediul comitetului de pãrinti, sã se aducã bani de acasã pentru saltelele pe care dorm copiii la prînz. O astfel de saltea costã 110 lei, dupã cum s-a interesat o educatoare si le-a transmis pãrintilor. Apoi, trebuie si lenjerie, care costã 30 de lei. Plus mîncarea, adicã încã 100 de lei, plus covorul si usa care trebuie înlocuite, adicã încã 180 de lei, plus varul care s-a dat pe pereti în timpul verii, plus decorurile suportate de cadrele didactice, plus orele de englezã, plus caietele speciale, plus o listã lungã-lungã de materiale didactice pe care orice copil trebuie sã le cumpere din librãrii si sã le aducã la cãmin. Puse una peste alta, aceste sume ajung la cît înseamnã un salariu bun. Vreo sapte milioane de lei vechi contributia în numele fiecãrui copil, dar educatoarea se scuzã - saltelele sînt pentru tot anul si pentru cîtiva ani de acum înainte, lenjeria la fel, covorul si usa rãmîn pînã terminã copiii grãdinita. E adevãrat, dar suma care trebuie datã la început este înfiorãtor de mare pentru foarte multi dintre pãrinti. Nici cea care rãmîne de dat lunã de lunã nu este chiar de neglijat.

„De unde sã dea oamenii de la tarã fondul clasei?“

ÃŽntre luxul uneori nejustificat în care se desfãsoarã orele la multe dintre scolile de oras si ceea ce se întîmplã în scolile de la tarã, diferenta este ca de la cer la pãmînt. „ÃŽn primul rînd, la noi nu se cer bani. De unde sã dea oamenii de la tarã fondul clasei? Ne-ar fi rusine sã acceptãm astfel de discutii. Pãrintii reusesc sã strîngã bani pentru a plãti factura la curent si, acolo unde este cazul, cea de la telefon. Se bucurã nespus cã primesc copiii mici un corn si douã cuburi de brînzã topitã. Ce sã discutãm de covoare noi si jaluzele verticale? Dar asta nu înseamnã cã nu se face carte. Uneori, se munceste mai mult la tarã, pentru cã acasã elevii nu prea mai au timp de studii si trebuie sã plece din clasã cu lectia învãtatã, în comparatie cu cei de la oras, care îsi petrec timpul prin baruri si prin parcuri“, a declarat o profesoarã de la o scoalã din Mãrgineni. „Eu am în clasã o elevã care face vreo sase kilometri dus si sase întors, ca sã ajungã la ore. Vine si pe ploaie, si pe vînt, si cînd e bolnavã, si cînd e sãnãtoasã. Uneori mã gîndesc la ce pericole se expune iarna, cînd jumãtate din drum îl face mai mult pe întuneric si parcã nu mai am liniste. Vai de capul copiilor de la tarã. Sînt atît de amãrîti cã scoti covrigul din geantã si îl împarti prin clasã. Cei de la oras nu mai stiu ce sã facã de atîta bine cînd ies de la ore, iar la tarã nu le ajunge timpul ca sã termine treaba. Cunosc pretentiile colegilor care predau în urban. La noi e atîta modestie, cã scoatem batista din buzunar si le stergem nasul copiilor. Nu mai avem pretentii la atîta lux“, a declarat o profesoarã de la Scoala Pîngãrati.

Articol afisat de 1966 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de teleobiectiv la data 15.10.2007 06:31
INSPECTORATULE , UNDE ESTI?
Aceste practici se perpetueaza an de an , iar cei de la inspectorat tac si nu verifica nimic.Sumele cresc de la an la an. Ganditi-va doar la un parinte obisnuit care are copii la Colegiul National Stefan cel Mare din Tg. Neamt si trebuie sa dea pe mofturile dirigintilor sau ale unor parinti , numai la fondul clasei , 150 RON.Apoi vin profesorii care le cer sa cumpere dictionare , culegeri , manuale etc. , doar ca acestia sa mai scoata niste reduceri , mai vine si fondul scolii ca sa faca directorul banci , ca deh! trebuie sa vada lumea ca a facut si el ceva , mai trebuie si uniforma pe ici , pe colo ca sa iasa dirigintele in evidenta , doar , doar o lua si el gradatie de merit , cotizatia sportiva , mos craciun , 1 martie , 8 martie, etc, etc , ca doar in caz contrar isi trag profesorii singuri drepturile. IAR MISTER GRIGORUTA ONICIUC NU ZICE NIMIC !!!!
Ad�ugat de Obiectiv la data 15.10.2007 18:23
Replica la ce spune teleobiectivul ...atins de cretinism!
Mai omule, se vede treaba ca esti prof la CN "Stefan cel Mare"....da` ia spune mata` cine decide acest "fond" ??? Acolo la voi nu exista Consiliu profesoral sau Consiliu de administratie??? A venit Oniciuc sa va spuna care e suma pentru fondul scolii? Nu tot voi sunteti desteptii care sunteti de acord cu asta? Lasati-i pe parinti sa se implice...sa ia ei decizii...sa aduca ei banii fara a fi ceruti! O lipsa crasa de management la scolile astea. Mai auzisem eu ca la voi la Stefan...ex-directorul Morosanu....gestiona fondul scolii cu cum il taia capul. Tot asa e?
Va ascundeti in spatele ISJ-ului...dar de fapt nu faceti nimic in scoli...asteptati fax-ul sa va ordone!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective