Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Octombrie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Învătămînt „gratuit“, dar pe bani multi

n desi, oficial, statul subventionează atît grădinitele cu program de patru ore, cît si învătămîntul din scolile generale, urmarea acestor cursuri de către copii înseamnă cheltuieli majore pentru părinti • în această perioadă, au loc sedintele cu părintii, ocazie cu care se stabilesc îmbunătătirile care se fac în sălile de clasă, dotările si alte cele, pe cheltuiala părintilor n

Simona TĂRNĂ

Învătămîntul obligatoriu în România ar trebui să fie gratuit, dar numai asa nu se întîmplă, mai ales în unitătile de învătămînt urbane, acolo unde pretentiile dascălilor, ori ale părintilor unor elevi sînt de la an la an mai mari si mai costisitoare. După începerea anului scolar, la diferentă de cîteva zile, în unitătile de învătămînt, fie el prescolar sau scolar, se covoacă sedintele cu părintii. Este ocazia în care educatoarele, învătătorii, ori dirigintii pun pe tapet realizările din anul precedent si scot în fată nevoile pentru anul în curs. De ani buni, s-a împămîntenit ideea că părintii trebuie să suporte din propriile buzunare asigurarea unor dotări în sălile de clasă pentru copii. Unii se trezesc că au de dat bani, fără a li se cere dinainte părerea, pentru cosul de gunoi, steagul din clasă, suportul de hîrtie, vreun dulap sau orice altceva, achizitionat de învătător sau diriginte, pe parcursul verii. Altii, la insistentele comitetului de părinti sau la ordinul acestuia, trebuie să accepte că sala de clasă trebuie să fie redecorată, revopsită, schimbat parchetul, covoarele, husele la bănci, trebuie înlocuită catedra sau trebuie pusă altă usă, de termopan, de lemn masiv etc. Scuza dascălului care prestează în respectiva clasă este de înteles - nu există fonduri din care să se cumpere o mochetă nouă, care să nu mai fie îmbibată cu praf, ori pătată cu cerneală. Nici usa prin care bate vîntul, ori scîrtîie si-i deranjează pe elevi nu poate fi schimbată cu bani din altă parte decît din fondurile părintilor. Si asa, din aproape în aproape, în fiecare an se schimbă perdele, jaluzele, covoare etc. Mai mult, unele grădinite cu program prelungit din Piatra Neamt solicită, tot prin intermediul comitetului de părinti, să se aducă bani de acasă pentru saltelele pe care dorm copiii la prînz. O astfel de saltea costă 110 lei, după cum s-a interesat o educatoare si le-a transmis părintilor. Apoi, trebuie si lenjerie, care costă 30 de lei. Plus mîncarea, adică încă 100 de lei, plus covorul si usa care trebuie înlocuite, adică încă 180 de lei, plus varul care s-a dat pe pereti în timpul verii, plus decorurile suportate de cadrele didactice, plus orele de engleză, plus caietele speciale, plus o listă lungă-lungă de materiale didactice pe care orice copil trebuie să le cumpere din librării si să le aducă la cămin. Puse una peste alta, aceste sume ajung la cît înseamnă un salariu bun. Vreo sapte milioane de lei vechi contributia în numele fiecărui copil, dar educatoarea se scuză - saltelele sînt pentru tot anul si pentru cîtiva ani de acum înainte, lenjeria la fel, covorul si usa rămîn pînă termină copiii grădinita. E adevărat, dar suma care trebuie dată la început este înfiorător de mare pentru foarte multi dintre părinti. Nici cea care rămîne de dat lună de lună nu este chiar de neglijat.

„De unde să dea oamenii de la tară fondul clasei?“

Între luxul uneori nejustificat în care se desfăsoară orele la multe dintre scolile de oras si ceea ce se întîmplă în scolile de la tară, diferenta este ca de la cer la pămînt. „În primul rînd, la noi nu se cer bani. De unde să dea oamenii de la tară fondul clasei? Ne-ar fi rusine să acceptăm astfel de discutii. Părintii reusesc să strîngă bani pentru a plăti factura la curent si, acolo unde este cazul, cea de la telefon. Se bucură nespus că primesc copiii mici un corn si două cuburi de brînză topită. Ce să discutăm de covoare noi si jaluzele verticale? Dar asta nu înseamnă că nu se face carte. Uneori, se munceste mai mult la tară, pentru că acasă elevii nu prea mai au timp de studii si trebuie să plece din clasă cu lectia învătată, în comparatie cu cei de la oras, care îsi petrec timpul prin baruri si prin parcuri“, a declarat o profesoară de la o scoală din Mărgineni. „Eu am în clasă o elevă care face vreo sase kilometri dus si sase întors, ca să ajungă la ore. Vine si pe ploaie, si pe vînt, si cînd e bolnavă, si cînd e sănătoasă. Uneori mă gîndesc la ce pericole se expune iarna, cînd jumătate din drum îl face mai mult pe întuneric si parcă nu mai am liniste. Vai de capul copiilor de la tară. Sînt atît de amărîti că scoti covrigul din geantă si îl împarti prin clasă. Cei de la oras nu mai stiu ce să facă de atîta bine cînd ies de la ore, iar la tară nu le ajunge timpul ca să termine treaba. Cunosc pretentiile colegilor care predau în urban. La noi e atîta modestie, că scoatem batista din buzunar si le stergem nasul copiilor. Nu mai avem pretentii la atîta lux“, a declarat o profesoară de la Scoala Pîngărati.

Articol afisat de 1728 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de teleobiectiv la data 15.10.2007 07:31
INSPECTORATULE , UNDE ESTI?
Aceste practici se perpetueaza an de an , iar cei de la inspectorat tac si nu verifica nimic.Sumele cresc de la an la an. Ganditi-va doar la un parinte obisnuit care are copii la Colegiul National Stefan cel Mare din Tg. Neamt si trebuie sa dea pe mofturile dirigintilor sau ale unor parinti , numai la fondul clasei , 150 RON.Apoi vin profesorii care le cer sa cumpere dictionare , culegeri , manuale etc. , doar ca acestia sa mai scoata niste reduceri , mai vine si fondul scolii ca sa faca directorul banci , ca deh! trebuie sa vada lumea ca a facut si el ceva , mai trebuie si uniforma pe ici , pe colo ca sa iasa dirigintele in evidenta , doar , doar o lua si el gradatie de merit , cotizatia sportiva , mos craciun , 1 martie , 8 martie, etc, etc , ca doar in caz contrar isi trag profesorii singuri drepturile. IAR MISTER GRIGORUTA ONICIUC NU ZICE NIMIC !!!!
Adăugat de Obiectiv la data 15.10.2007 19:23
Replica la ce spune teleobiectivul ...atins de cretinism!
Mai omule, se vede treaba ca esti prof la CN "Stefan cel Mare"....da` ia spune mata` cine decide acest "fond" ??? Acolo la voi nu exista Consiliu profesoral sau Consiliu de administratie??? A venit Oniciuc sa va spuna care e suma pentru fondul scolii? Nu tot voi sunteti desteptii care sunteti de acord cu asta? Lasati-i pe parinti sa se implice...sa ia ei decizii...sa aduca ei banii fara a fi ceruti! O lipsa crasa de management la scolile astea. Mai auzisem eu ca la voi la Stefan...ex-directorul Morosanu....gestiona fondul scolii cu cum il taia capul. Tot asa e?
Va ascundeti in spatele ISJ-ului...dar de fapt nu faceti nimic in scoli...asteptati fax-ul sa va ordone!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective