Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Piata nemteanã, invadatã de cosmetice false

Piata nemteanã, invadatã de cosmetice false

• judetul Neamt se aflã într-un top al judetelor unde se vînd cele mai multe cosmetice contrafãcute • în urmã cu cîteva luni, echipe mixte de control ale institutilor statului au confiscat 115 recipiente care contineau 63,1 litri parfum fals • produsul a fost distrus, iar comerciantii si distribuitorul s-au ales cu dosare penale •

Piata nemteanã este invadatã de produse cosmetice contrafãcute. 80 la sutã dintre cosmeticele vîndute în Neamt, ca de altfel în întreaga tarã, sînt falsificate.
Un control tematic efectuat în urmã cu cîteva luni de cãtre reprezentantii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Neamt a scos la ivealã faptul cã în magazine mari din Piatra Neamt se comercializau parfumuri contrafãcute, care purtau nume de mãrci celebre precum Chanel, Scharme, Hugo Boss, Lalage Covane, Kenzo, Cool Water etc. Fiind sesizate institutii precum Politia, Directia Finantelor si Garda Financiarã, echipe mixte de control au confiscat din magazinele nemtene o cantitate de 63,1 litri de parfumuri vîndute vrac, în fiole de diverse mãrimi si gramaje.
„ÃŽntreaga cantitate de false parfumuri a fost distrusã de firma SC Api Sorelia, din Piatra Neamt, autorizatã în acest sens. Distribuitorul acestor produse era din Botosani, iar importatorul din Timisoara. Desi cei care vindeau aceste falsuri sustineau cã parfumurile sînt fabricate în Franta si Bulgaria, se pare cã de fapt erau fabricate în Polonia“, a declarat inginer Gheorghe Bud, consilier superior în cadrul OJPC Neamt.
Politistii au întocmit patru dosare penale, cei în cauzã fiind cercetati pentru cã au vîndut parfumuri contrafãcute, folosindu-se ilegal de mãrci de prestigiu. Toate cele patru dosare au fost înaintate procurorilor, cu propunere de trimitere în judecatã a persoanelor cercetate. Unul dintre cei alesi cu dosar penal a fost patronul firmei distribuitoare din Botosani. Prejudiciul a fost estimat la 8.300 de euro.
„ÃŽn urma unei actiuni comune cu Politia Economicã au fost confiscate un numãr de 115 recipiente care contineau parfum contrafãcut. Nu au existat contestatii din partea agentilor economici, drept pentru care la data de 25 aprilie 2007 s-a dispus distrugerea acelor recipiente. S-a format o comisie din reprezentanti de la noi, de la Politie, Oficiul pentru Protectia Consumatorilui si Ministerul Mediului si s-a procedat la distrugerea flacoanelor cu falsuri“, a declarat Cristina Ionescu, purtãtor de cuvînt al Directiei de Finante Neamt.
Alãturi de municipiul Bucuresti si judetele Sibiu si Brasov, Neamt se aflã în clasamentul zonelor unde se vînd cele mai multe cosmetice contrafãcute.
Parfumurile contrafacute sînt foarte usor de depistat.
Acestea miros a alcool, au o culoare puternicã, pãteazã, nu persistã în timp si nu sînt ambalate într-un carton de protectie înainte de a fi puse în cutie. Cine a cumpãrat un fals fãrã sã îl recunoascã poate avea reactii alergice încã de la prima întrebuintare a acestuia. Uscarea, exfolierea si înrosirea pielii sau aparitia unor eczeme sînt indicii clare cã produsul utilizat este fals.
Consumatorii care reclamã achizitionarea unor falsuri îsi pot primi banii înapoi, dar pot cere si în instantã alte despãgubiri. Calitatea produselor se verificã în laboratoare acreditate de experti în contrafacere.
Sanctiunile contraventionale se aplicã atît producãtorilor sau importatorilor, cît si vînzãtorilor, acestea fiind cuprinse între 30 si 300 de milioane de lei vechi.
La nivelul UE se încearcã elaborarea unui protocol de colaborare între statele membre si institutiile abilitate pentru a lupta mai eficient, în comun, cu contrafacerile. În momentul acesta, aproape orice se gãseste pe piatã poate fi contrafãcut, de la parfumuri si cosmetice, pînã la haine si electronice.
Pretul si locul de comercializare ar trebui sã fie primele semne privind calitatea produselor cumpãrate. Preturile anormal de mici care sînt propuse, precum si vînzarea pe trotuare, la tarabe sau în orice alt loc decît magazinele autorizate, reprezintã indicii cã produsele respective sînt contrafãcute.

Articol afisat de 3383 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU, G. MUNTEANU, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective