Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pistolarii Neamtului

Pistolarii Neamtului

• în judet existã peste 3.500 de posesori de arme • dintre acestea 1.990 sînt detinute de vînãtori si agenti de pazã • douã din trei arme se aflã în posesia persoanelor fizice •

Numãrul nemtenilor înarmati a crescut în ultima perioadã. Dacã, în 2000, numãrul celor care detineau arme abia atingea cifra 1.000, în prezent statisticile aratã cã, la nivelul judetului Neamt, existã peste 3.500 de arme detinute legal. Trebuie spus cã, în numai douã luni, la Biroul arme, explozivi si substante toxice au fost înregistrate peste 150 de arme. Acestea sînt împãrtite pe categorii, respectiv arme cu alice, arme de vînãtoare si arme neletale. Astfel, pe data de 12 septembrie 2007, în Neamt existau, cu acte în regulã, 723 de arme cu alice, 1.990 arme de tir (n.r. aici intrã toate armele letale cu glont) si 837 de arme neletale, adicã pistoale cu gaze, aer comprimat sau gloante de cauciuc. Îmbucurãtor este faptul cã, cu mici exceptii, în judetul nostru nu au avut loc accidente grave petrecute ca urmare a folosirii armelor, fie ele letale, neletale sau de vînãtoare.
Cu toate acestea, în vara acestui an, legislatia în domeniu a fost schimbatã, multi dintre cunoscãtori afirmînd cã modificãrile sînt binevenite.
În România, cei care au dreptul sã detinã arme sînt urmãtorii: vînãtorii; colectionarii de arme; sportivii si antrenorii de tir - sportivii si antrenorii legitimati la cluburi sportive; armurierii; orice rezident al unui stat membru UE, precum si persoana titularã a unui document de identitate eliberat de un stat membru.
Armele militare pot fi detinute si folosite numai de cãtre structurile specializate care au competente în domeniul apãrãrii, ordinii publice si sigurantei nationale. Mai trebuie stiut cã armele letale pot fi detinute sau, dupã caz, purtate si folosite de persoanele fizice numai în baza permisului de armã, iar de cãtre persoanele juridice pot fi detinute si folosite numai în baza autorizatiei eliberate în conditiile prezentei legi. Armele neletale pot fi detinute de persoane fizice sau juridice, cu conditia înregistrãrii acestora la autoritãtile competente.
Mai trebuie precizat cã armele de apãrare si pazã pot fi procurate numai de cãtre anumite categorii de persoane, respectiv demnitarii, magistratii, diplomatii, militarii si politistii, pe perioada cît sînt în activitate: persoanele prevãzute de lege, care îndeplinesc o functie ce implicã exercitiul autoritãtii publice; persoanele incluse în programe de protectie a martorilor.
Armele de vînãtoare pot fi procurate de cãtre vînãtori si colectionarii de arme. Armele de tir pot fi procurate de cãtre sportivii si antrenorii de tir, precum si de cãtre vînãtorii si colectionarii de arme. Vînãtorii pot procura numai arme de tir din categoria armelor lungi. Armele de colectie letale, aflate în stare de functionare, pot fi procurate numai de cãtre colectionarii de arme.
Nu poti sã obtii autorizatie de portarmã letalã dacã nu ai împlinit 18 ani, dacã nu dovedesti necesitatea procurãrii armelor, dacã ai fost condamnat la o pedeapsã privativã de libertate mai mare de 1 an, pentru infractiuni comise cu intentie; dacã esti învinuit sau inculpat în cauze penale pentru fapte comise cu intentie, pentru care legea prevede o pedeapsã al cãrei maxim special este mai mare de 1 an; nu esti apt din punct de vedere psihologic si medical sau suferi de alte afectiuni stabilite prin ordin al ministrului sãnãtãtii; dacã prezinti pericol pentru ordinea publicã; dacã nu ai absolvit un curs de instruire teoreticã si practicã; ai comis contraventii pentru care legea prevede revocarea dreptului de procurare, detinere sau, dupã caz, port si folosire a armelor; ai pierdut, anterior, arme letale, din motive imputabile tie.
Cei care doresc sã afle conditiile în care pot procura o armã, fie ea de tir, letalã sau neletalã, au la dispozitie Legea 295 din 28 iunie 2004 (actualizatã) privind regimul armelor si al munitiilor (actualizatã pînã la data de 26 iulie 2007).

Articol afisat de 1947 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective