Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Octombrie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pistolarii Neamtului

Pistolarii Neamtului

• în judet există peste 3.500 de posesori de arme • dintre acestea 1.990 sînt detinute de vînători si agenti de pază • două din trei arme se află în posesia persoanelor fizice •

Numărul nemtenilor înarmati a crescut în ultima perioadă. Dacă, în 2000, numărul celor care detineau arme abia atingea cifra 1.000, în prezent statisticile arată că, la nivelul judetului Neamt, există peste 3.500 de arme detinute legal. Trebuie spus că, în numai două luni, la Biroul arme, explozivi si substante toxice au fost înregistrate peste 150 de arme. Acestea sînt împărtite pe categorii, respectiv arme cu alice, arme de vînătoare si arme neletale. Astfel, pe data de 12 septembrie 2007, în Neamt existau, cu acte în regulă, 723 de arme cu alice, 1.990 arme de tir (n.r. aici intră toate armele letale cu glont) si 837 de arme neletale, adică pistoale cu gaze, aer comprimat sau gloante de cauciuc. Îmbucurător este faptul că, cu mici exceptii, în judetul nostru nu au avut loc accidente grave petrecute ca urmare a folosirii armelor, fie ele letale, neletale sau de vînătoare.
Cu toate acestea, în vara acestui an, legislatia în domeniu a fost schimbată, multi dintre cunoscători afirmînd că modificările sînt binevenite.
În România, cei care au dreptul să detină arme sînt următorii: vînătorii; colectionarii de arme; sportivii si antrenorii de tir - sportivii si antrenorii legitimati la cluburi sportive; armurierii; orice rezident al unui stat membru UE, precum si persoana titulară a unui document de identitate eliberat de un stat membru.
Armele militare pot fi detinute si folosite numai de către structurile specializate care au competente în domeniul apărării, ordinii publice si sigurantei nationale. Mai trebuie stiut că armele letale pot fi detinute sau, după caz, purtate si folosite de persoanele fizice numai în baza permisului de armă, iar de către persoanele juridice pot fi detinute si folosite numai în baza autorizatiei eliberate în conditiile prezentei legi. Armele neletale pot fi detinute de persoane fizice sau juridice, cu conditia înregistrării acestora la autoritătile competente.
Mai trebuie precizat că armele de apărare si pază pot fi procurate numai de către anumite categorii de persoane, respectiv demnitarii, magistratii, diplomatii, militarii si politistii, pe perioada cît sînt în activitate: persoanele prevăzute de lege, care îndeplinesc o functie ce implică exercitiul autoritătii publice; persoanele incluse în programe de protectie a martorilor.
Armele de vînătoare pot fi procurate de către vînători si colectionarii de arme. Armele de tir pot fi procurate de către sportivii si antrenorii de tir, precum si de către vînătorii si colectionarii de arme. Vînătorii pot procura numai arme de tir din categoria armelor lungi. Armele de colectie letale, aflate în stare de functionare, pot fi procurate numai de către colectionarii de arme.
Nu poti să obtii autorizatie de portarmă letală dacă nu ai împlinit 18 ani, dacă nu dovedesti necesitatea procurării armelor, dacă ai fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate mai mare de 1 an, pentru infractiuni comise cu intentie; dacă esti învinuit sau inculpat în cauze penale pentru fapte comise cu intentie, pentru care legea prevede o pedeapsă al cărei maxim special este mai mare de 1 an; nu esti apt din punct de vedere psihologic si medical sau suferi de alte afectiuni stabilite prin ordin al ministrului sănătătii; dacă prezinti pericol pentru ordinea publică; dacă nu ai absolvit un curs de instruire teoretică si practică; ai comis contraventii pentru care legea prevede revocarea dreptului de procurare, detinere sau, după caz, port si folosire a armelor; ai pierdut, anterior, arme letale, din motive imputabile tie.
Cei care doresc să afle conditiile în care pot procura o armă, fie ea de tir, letală sau neletală, au la dispozitie Legea 295 din 28 iunie 2004 (actualizată) privind regimul armelor si al munitiilor (actualizată pînă la data de 26 iulie 2007).

Articol afisat de 1701 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective