Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Octombrie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Dictionar „de înjurături“ în librării

Dictionar „de înjurături“ în librării

• un dictionar ilustrat al Limbii Române, plin de cuvinte si expresii vulgare, se vinde foarte bine pe piata nemteană • a fost achizitionat chiar si de către profesori, din bani de la Guvern, dar utilitatea sa în scop didactic este discutabilă • în această lucrare se explică inclusiv expresiile gen „găozar“ sau „păsărică“, atît de dragi presedintelui Băsescu • si multe altele, la fel de... plastice •

Dictionarul Explicativ Ilustrat (DEXI) al Limbii Române, scos de editurile ARC si GUNIVAS s-a vîndut „ca pîinea caldă“, fiind achizitionat chiar si de către unele cadre didactice din cei 100 de euro primiti de la Guvern. Nimic neobisnuit pînă aici, însă lucrarea, care costă nu mai putin de 950.000 de lei vechi, seamănă mai degrabă cu un dictionar de înjurături si alte expresii triviale. Din paginile sale nu lipsesc formulări de tipul „Ce p..a mea?“, „Îmi bag p..a!“, „A sta cu p...a în mînă“, „Du-te-n p..a mea“. Nu au fost trecute cu vederea nici organele genitale femeiesti, autorii tinînd să ne lumineze asupra sensului expresiilor de genul „A da în p...a mă-sii“, „Du-te-n p…a mă-tii!“. Toate expresiile sînt explicate cu lux de amănunte, ca nu cumva să rămînă vreun dubiu, trimiterile la origini, de exemplu, fiind considerate de autori echivalente cu expresii mai „soft“, de genul „du-te dracului! dispari!“. Se poate găsi si sensul cuvintelor „găozar“ si „păsărică“, atît de dragi presedintelui Băsescu. „Găozar“ înseamnă „homosexual“ sau „om de nimic, ticălos“, în timp ce pentru „păsărică“, printre alti termeni echivalenti este prezentat si cel de „organ genital femeiesc sau, mai rar, bărbătesc (la copii)“. Dar, lucrarea a avut atît de mare succes, încît s-a epuizat în foarte scurt timp de pe rafturi. Însă, librarii au spus că, în următoarele zile, vor primi stocuri noi. „DEXI lipseste deocamdată, dar vom primi marfă în curînd, probabil chiar în cursul acestei săptămîni. Cartea s-a bucurat de succes, desi costă destul de mult, 95 de lei“, a declarat o vînzătoarea de la Librăria „Cezar Petrescu“ din Roman.

„Lucrarea nu poate fi folosită decît pentru uzul lingvistilor“

DEXI al Limbii Române, elaborat de specialistii de la Institutul „A. Philippide“ si ai Universitatătii „Al. I Cuza“ din Iasi, a apărut în rafturile librăriilor, de putină vreme, dar este, deja, motiv de discutii contradictorii rîndul profesorilor. Acestia consideră că o astfel de lucrare nu ar fi trebuit să ajungă în circuitul public, mai ales că oricum nu poate fi utilizată în scop didactic. Alexandru Cramer, profesor de limba română la Colegiul Tehnic „Petru Poni“ din Roman, este de părere că, desi expresiile fără perdea fac parte din limba română si se pomeneste despre ele în cursul orelor, nu se poate chiar vorbi asa în fata minorilor. „Nu am cumpărat acest dictionar si nici nu-i văd utilitatea. Lucrarea nu poate fi folosită decît pentru uzul lingvistilor, sub nici o formă în scop didactic. Ar fi trebuit să fie editată într-un număr limitat de exemplare, care să circule doar între specialisti, nu să fie disponibilă marelui public. Amintiti-vă de contestata „Poveste a povesilor“ a lui Ion Creangă, a cărei editare s-a oprit din aceleasi motive. Părerea mea este că avem de-a face doar cu o chestiune comercială, o încercare de crestere a vînzărilor prin publicarea de cuvinte si expresii triviale. Este adevărat că la orele de limba română se aminteste de expresiile vulgare, dar indiferent cum ar fi, nu poti să vorbesti chiar asa, cu «obiectul» pe masă“, a declarat Alexandru Cramer. Alti profesori au cumpărat, însă, respectiva carte din banii de la Guvern pentru a o folosi, bineînteles, în scop didactic, dar, din motive lesne de înteles, nu au vrut să-si decline identitatea. Cert este că au cheltuit banii mai mult degeaba, pentru că este greu de crezut că vor putea preda din ea la clase, ori la meditatiile făcute în particular.
DEXI are 113.893 cuvinte-titlu, 101.805 articole redactate, 12.088 de semnalări, 191.384 de sensuri, 154.648 constructii fixe, 168.679 etimologii, 496 de surse 53.734 de citate, 2.280 de pagini, cu 2.085 de imagini alb-negru si opt planse color.

Articol afisat de 3653 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Valeriu MUSAT)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective