Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Dictionar „de înjurãturi“ în librãrii

Dictionar „de înjurãturi“ în librãrii

• un dictionar ilustrat al Limbii Române, plin de cuvinte si expresii vulgare, se vinde foarte bine pe piata nemteanã • a fost achizitionat chiar si de cãtre profesori, din bani de la Guvern, dar utilitatea sa în scop didactic este discutabilã • în aceastã lucrare se explicã inclusiv expresiile gen „gãozar“ sau „pãsãricã“, atît de dragi presedintelui Bãsescu • si multe altele, la fel de... plastice •

Dictionarul Explicativ Ilustrat (DEXI) al Limbii Române, scos de editurile ARC si GUNIVAS s-a vîndut „ca pîinea caldã“, fiind achizitionat chiar si de cãtre unele cadre didactice din cei 100 de euro primiti de la Guvern. Nimic neobisnuit pînã aici, însã lucrarea, care costã nu mai putin de 950.000 de lei vechi, seamãnã mai degrabã cu un dictionar de înjurãturi si alte expresii triviale. Din paginile sale nu lipsesc formulãri de tipul „Ce p..a mea?“, „ÃŽmi bag p..a!“, „A sta cu p...a în mînã“, „Du-te-n p..a mea“. Nu au fost trecute cu vederea nici organele genitale femeiesti, autorii tinînd sã ne lumineze asupra sensului expresiilor de genul „A da în p...a mã-sii“, „Du-te-n p…a mã-tii!“. Toate expresiile sînt explicate cu lux de amãnunte, ca nu cumva sã rãmînã vreun dubiu, trimiterile la origini, de exemplu, fiind considerate de autori echivalente cu expresii mai „soft“, de genul „du-te dracului! dispari!“. Se poate gãsi si sensul cuvintelor „gãozar“ si „pãsãricã“, atît de dragi presedintelui Bãsescu. „Gãozar“ înseamnã „homosexual“ sau „om de nimic, ticãlos“, în timp ce pentru „pãsãricã“, printre alti termeni echivalenti este prezentat si cel de „organ genital femeiesc sau, mai rar, bãrbãtesc (la copii)“. Dar, lucrarea a avut atît de mare succes, încît s-a epuizat în foarte scurt timp de pe rafturi. ÃŽnsã, librarii au spus cã, în urmãtoarele zile, vor primi stocuri noi. „DEXI lipseste deocamdatã, dar vom primi marfã în curînd, probabil chiar în cursul acestei sãptãmîni. Cartea s-a bucurat de succes, desi costã destul de mult, 95 de lei“, a declarat o vînzãtoarea de la Librãria „Cezar Petrescu“ din Roman.

„Lucrarea nu poate fi folositã decît pentru uzul lingvistilor“

DEXI al Limbii Române, elaborat de specialistii de la Institutul „A. Philippide“ si ai Universitatãtii „Al. I Cuza“ din Iasi, a apãrut în rafturile librãriilor, de putinã vreme, dar este, deja, motiv de discutii contradictorii rîndul profesorilor. Acestia considerã cã o astfel de lucrare nu ar fi trebuit sã ajungã în circuitul public, mai ales cã oricum nu poate fi utilizatã în scop didactic. Alexandru Cramer, profesor de limba românã la Colegiul Tehnic „Petru Poni“ din Roman, este de pãrere cã, desi expresiile fãrã perdea fac parte din limba românã si se pomeneste despre ele în cursul orelor, nu se poate chiar vorbi asa în fata minorilor. „Nu am cumpãrat acest dictionar si nici nu-i vãd utilitatea. Lucrarea nu poate fi folositã decît pentru uzul lingvistilor, sub nici o formã în scop didactic. Ar fi trebuit sã fie editatã într-un numãr limitat de exemplare, care sã circule doar între specialisti, nu sã fie disponibilã marelui public. Amintiti-vã de contestata „Poveste a povesilor“ a lui Ion Creangã, a cãrei editare s-a oprit din aceleasi motive. Pãrerea mea este cã avem de-a face doar cu o chestiune comercialã, o încercare de crestere a vînzãrilor prin publicarea de cuvinte si expresii triviale. Este adevãrat cã la orele de limba românã se aminteste de expresiile vulgare, dar indiferent cum ar fi, nu poti sã vorbesti chiar asa, cu «obiectul» pe masã“, a declarat Alexandru Cramer. Alti profesori au cumpãrat, însã, respectiva carte din banii de la Guvern pentru a o folosi, bineînteles, în scop didactic, dar, din motive lesne de înteles, nu au vrut sã-si decline identitatea. Cert este cã au cheltuit banii mai mult degeaba, pentru cã este greu de crezut cã vor putea preda din ea la clase, ori la meditatiile fãcute în particular.
DEXI are 113.893 cuvinte-titlu, 101.805 articole redactate, 12.088 de semnalãri, 191.384 de sensuri, 154.648 constructii fixe, 168.679 etimologii, 496 de surse 53.734 de citate, 2.280 de pagini, cu 2.085 de imagini alb-negru si opt planse color.

Articol afisat de 3922 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Valeriu MUSAT)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective