Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Octombrie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Statiunea Băltătesti, împărtită între mostenitori si CJ

Statiunea Băltătesti, împărtită între mostenitori si CJ

• consilierii judeteni au fost de acord cu cererea Danielei Cohen, de a-i permite accesul la terenul restituit limitrof celui pe care se află izvoarele terapeutice • acum, statiunea este administrată de către Armată, iar din primăvară, Consiliul Judetean va căuta o solutie astfel încît statiunea să devină accesibilă tuturor celor interesati •

Izvoarele terapeutice existente în Statiunea Băltătesti, care sînt proprietatea Consiliului Judetean, vor fi împărtite cu mostenitorii proprietarilor de altădată ai acestui obiectiv. O parte din statiune a fost retrocedată, la începutul acestei luni, către mostenitorii proprietarului de la 1948, medicul Lazăr Goldhammer, de la care statul comunist a confiscat-o. CJ, actualul proprietar, a retrocedat terenul liber de constructii si cele două clădiri care nu au fost demolate, pentru cele dezafectate si pentru restul statiunii urmînd a fi acordate despăgubiri. De altfel, în notificarea de retrocedare se precizează că, în cazul în care proprietatea nu poate fi retrocedată, mostenitorii, aflati acum în SUA, Franta si Israel, solicită despăgubiri de 5 milioane de euro. Pentru că în prezent Statiunea Băltătesti este administrată de Ministerul Apărării, printr-un contract valabil pînă în primăvara lui 2008, deocamdată nu se poate realiza cu mostenitorii un parteneriat public-privat care să conteze si pentru despăgubiri. Întrucît mostenitorii au cerut acces si la captarea izvoarelor minerale, este de asteptat ca acestia să înfiinteze un centru de tratament paralel lîngă actuala statiune. În sedinta de joi, 25 octombrie, Consiliul Judetean Neamt a adoptat o hotărîre prin care se lasă acces spre terenul retrocedat de lîngă captarea izvoarelor minerale pe un drum de servitute care să permită circulatia mijloacelor de transport auto, asa cum prevede Codul Civil.

Drum cu acordul consilierilor

„Printr-o adresă din 3 octombrie 2007, Daniela Cohen solicită Consiliului Judetean Neamt să-i permită accesul la terenul restituit limitrof celui pe care se află izvoarele terapeutice, proprietatea judetului Neamt, suficient pentru a fi folosit cu mijloace de transport. Daniela Cohen a depus notificare în temeiul Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, prin care a solicitat retrocedarea Statiunii Băltătesti. Am solutionat această notificare, restituind în natură cele două clădiri care au apartinut fostului proprietar, cu terenul aferent si alte trei loturi de teren liber de constructii, iar pentru restul de teren care rămîne în proprietatea judetului Neamt si pentru clădirile demolate am făcut propunere de acordare de despăgubiri“, a declarat presedintele CJ, Vlad Marcoci. Stabilirea traseului acestui drum va trebui făcută în termen de 45 de zile de la acordul consilierilor si va fi realizat de către specialisti, deoarece terenul din jurul izvoarelor curative este zonă de protectie sanitară severă.

Apele de la Băltătesti, printre cele mai bune din Europa

Băile din comuna Băltătesti functionează din 1810. Ele au fost redate circuitului public în 1953, iar în 1970 au fost modernizate. Analizele efectuate înainte de nationalizare arată că izvoarele terapeutice de la Băltătesti sînt cele mai bogate în săruri din toate apele omologate în Europa. În prezent, sub administrarea Ministerului de Interne, statiunea are o capacitate de cazare si tratament pentru serii de 450 de persoane care suferă de afectiuni ale aparatului locomotor, afectiuni vasculare periferice, afectiuni ale sistemului nervos sau afectiuni respiratorii. Conducerea Consiliului Judetean Neamt sustine că desi statiunea a fost schimbată, fiind retrocedată partial mostenitorilor fostilor proprietari, ea va rămîne deschisă publicului larg. După 2008, cînd va expira contractul cu Ministerul Apărării, autoritătile judetene vor încheia, probabil, un parteneriat public-privat sau ce vor hotărî consilierii la momentul oportun.

Articol afisat de 1272 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective