Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Octombrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Statiunea Bãltãtesti, împãrtitã între mostenitori si CJ

Statiunea Bãltãtesti, împãrtitã între mostenitori si CJ

• consilierii judeteni au fost de acord cu cererea Danielei Cohen, de a-i permite accesul la terenul restituit limitrof celui pe care se aflã izvoarele terapeutice • acum, statiunea este administratã de cãtre Armatã, iar din primãvarã, Consiliul Judetean va cãuta o solutie astfel încît statiunea sã devinã accesibilã tuturor celor interesati •

Izvoarele terapeutice existente în Statiunea Bãltãtesti, care sînt proprietatea Consiliului Judetean, vor fi împãrtite cu mostenitorii proprietarilor de altãdatã ai acestui obiectiv. O parte din statiune a fost retrocedatã, la începutul acestei luni, cãtre mostenitorii proprietarului de la 1948, medicul Lazãr Goldhammer, de la care statul comunist a confiscat-o. CJ, actualul proprietar, a retrocedat terenul liber de constructii si cele douã clãdiri care nu au fost demolate, pentru cele dezafectate si pentru restul statiunii urmînd a fi acordate despãgubiri. De altfel, în notificarea de retrocedare se precizeazã cã, în cazul în care proprietatea nu poate fi retrocedatã, mostenitorii, aflati acum în SUA, Franta si Israel, solicitã despãgubiri de 5 milioane de euro. Pentru cã în prezent Statiunea Bãltãtesti este administratã de Ministerul Apãrãrii, printr-un contract valabil pînã în primãvara lui 2008, deocamdatã nu se poate realiza cu mostenitorii un parteneriat public-privat care sã conteze si pentru despãgubiri. Întrucît mostenitorii au cerut acces si la captarea izvoarelor minerale, este de asteptat ca acestia sã înfiinteze un centru de tratament paralel lîngã actuala statiune. În sedinta de joi, 25 octombrie, Consiliul Judetean Neamt a adoptat o hotãrîre prin care se lasã acces spre terenul retrocedat de lîngã captarea izvoarelor minerale pe un drum de servitute care sã permitã circulatia mijloacelor de transport auto, asa cum prevede Codul Civil.

Drum cu acordul consilierilor

„Printr-o adresã din 3 octombrie 2007, Daniela Cohen solicitã Consiliului Judetean Neamt sã-i permitã accesul la terenul restituit limitrof celui pe care se aflã izvoarele terapeutice, proprietatea judetului Neamt, suficient pentru a fi folosit cu mijloace de transport. Daniela Cohen a depus notificare în temeiul Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, prin care a solicitat retrocedarea Statiunii Bãltãtesti. Am solutionat aceastã notificare, restituind în naturã cele douã clãdiri care au apartinut fostului proprietar, cu terenul aferent si alte trei loturi de teren liber de constructii, iar pentru restul de teren care rãmîne în proprietatea judetului Neamt si pentru clãdirile demolate am fãcut propunere de acordare de despãgubiri“, a declarat presedintele CJ, Vlad Marcoci. Stabilirea traseului acestui drum va trebui fãcutã în termen de 45 de zile de la acordul consilierilor si va fi realizat de cãtre specialisti, deoarece terenul din jurul izvoarelor curative este zonã de protectie sanitarã severã.

Apele de la Bãltãtesti, printre cele mai bune din Europa

Bãile din comuna Bãltãtesti functioneazã din 1810. Ele au fost redate circuitului public în 1953, iar în 1970 au fost modernizate. Analizele efectuate înainte de nationalizare aratã cã izvoarele terapeutice de la Bãltãtesti sînt cele mai bogate în sãruri din toate apele omologate în Europa. În prezent, sub administrarea Ministerului de Interne, statiunea are o capacitate de cazare si tratament pentru serii de 450 de persoane care suferã de afectiuni ale aparatului locomotor, afectiuni vasculare periferice, afectiuni ale sistemului nervos sau afectiuni respiratorii. Conducerea Consiliului Judetean Neamt sustine cã desi statiunea a fost schimbatã, fiind retrocedatã partial mostenitorilor fostilor proprietari, ea va rãmîne deschisã publicului larg. Dupã 2008, cînd va expira contractul cu Ministerul Apãrãrii, autoritãtile judetene vor încheia, probabil, un parteneriat public-privat sau ce vor hotãrî consilierii la momentul oportun.

Articol afisat de 1599 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective