Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Noiembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Dacã m-as fi nãscut în altã tarã, presedintele m-ar fi decorat“

„Dacã m-as fi nãscut în altã tarã, presedintele m-ar fi decorat“

• profesorul Dumitru Ionitã afirmã cã a avut numai de suferit din cauza pasiunii pentru istorie • „Nimeni nu vrea sã înteleagã cã am salvat de la distrugere, sute de obiecte de patrimoniu“, spune acesta • el doreste sã punã bazele unui muzeu particular, însã numai cînd legislatia îi va permite • ultima descoperire: sigiliul din aur al domnitorului Alexandru Ioan Cuza •

Profesorul Dumitru Ionitã, doctor în istorie, filosofie si drept international, iese din nou la rampã cu o descoperire deosebit de importantã. Este vorba de sigiliul din aur al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. ÃŽnainte însã de a ne povesti despre importanta obiectului descoperit, istoricul a tinut sã-si arate încã o datã nemultumirea fatã de legislatia din România în domeniu si de tratamentul la care sînt supusti cei care încearcã sã salveze de la disparitie obiecte cu valoare imensã, nu neapãrat tradusã în cifre cu multe zerouri. Dumitru Ionitã sustine cã acest lucru intereseazã prea putin, în unele situatii mergîndu-se pînã la stigmatizare. „De-a lungul activitãtii stiintifice si publicistice, am fost hãrtuit de nenumãrate ori de organele de cercetare penalã cu privire la provenienta obiectelor de patrimoniu. ÃŽnsã, aceste persoane nu realizeazã cã eforturile mele au salvat de la pieire mii de piese ce au îmbogãtit major patrimoniul cultural-stiintific al României. ÃŽncã din liceu am bãtut tîrgurile de vechituri, am fãcut studii pe cont propriu si pe cheltuiala mea, însã nimeni nu vrea sã înteleagã acest lucru. Stau si mã întreb, oare cîte persoane realizeazã adevãrata valoare a unor obiecte pe care eu le-am salvat din diverse tîrguri ale Moldovei? Nu am înselat pe nimeni niciodatã si mã bucur cã prin activitatea mea am fãcut ceva. ÃŽn primul rînd, pentru Istoria României. Cred cã am salvat foarte multe obiecte de la distrugere, pentru cã exista riscul ca acestea sã nu mai fie recuperate niciodatã. Pãcat cã legislatia din România îi incrimineazã pe cei care iubesc istoria acestei tãri“, a declarat Dumitru Ionitã.

Sigiliul domnesc

Profesorul Ionitã sustine cã unul din visurile sale este acela de a deschide un muzeu privat cu obiectele colectionate: „Probabil cã dacã m-as fi nãscut în altã tarã, as fi fost decorat si lãudat, inclusiv de presedinte. Acum sînt nevoit sã fac fatã unor abuzuri ale autoritãtilor care se ghideazã, si nu au ce face, dupã o legislatie nedreaptã. Declaram acum ceva vreme cã mã retrag, însã dragostea pentru istoria acestei tãri nu mã lasã. Vreau sã ajung sã trãiesc clipa în care iubitorii de istorie vor avea posibilitatea sã admire descoperirile mele într-un muzeu particular. Sper sã reusesc cîndva sã fac acest lucru, fãrã a mai fi tracasat“.
Profesorul Dumitru Ionitã afirmã cã, recent, a descoperit sigiliul primului domn al României, Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). El este confectionat din aur si are o greutate de 60 de grame. Acesta se prezintã sub forma unui lãntisor care este placat cu motive vegetale si florale sub forma unor plãcute din aur. La capãtul sigiliului se aflã un smarald montat în aur. Smaraldul, de culoare rosie, are incizat capul domnitorului. Deasupra acestuia de la stînga, spre dreapta, se aflã inscriptia: Alecsandru Ioan I. Sub cap se aflã anul I8-AI-62. Litera A se intersecteazã cu litera I -monograma domneascã, iar deasupra acestora coroana domneascã. Ineditul acestei descoperiri, spune profesorul, îl constituie faptul cã respectivul sigiliu nu apare pe nici un document oficial emis de Cancelaria domneascã, sau personal, acesta constituind o primã treaptã spre suveranitatea tînãrului stat România fatã de Poartã.

Articol afisat de 1348 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective