Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Decembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Jale dupã evaluarea sãnãtãtii

• din totalul de 103.783 nemteni investigati în primele patru luni în cadrul programului de evaluare a stãrii de sãnãtate, 90% au necesitat analize de laborator • rezultatele investigatiilor efectuate
aratã cã 40% dintre nemteni prezintã risc de diabet, 15% prezintã risc de afectiuni cardio-vasculare si 11% prezintã risc de cancer •

Situatia stãrii de sãnãtate a nemtenilor este alarmantã. Investigatiile efectuate în cadrul programului de evaluare a stãrii de sãnãtate, în intervalul iulie-octombrie, aratã cã multi dintre conjudeteni suferã de afectiuni cardiovasculare, diabet, boli renale sau cancer, ori prezintã risc maxim de a suferi de astfel de afectiuni. Conform statisticilor întocmite de cãtre cadrele medicale ale Autoritãtii de Sãnãtate Publicã (ASP) Neamt, din iulie pînã la sfîrsitul lunii octombrie, s-au prezentat la medicii de familie pentru a beneficia de consultatii generale referitoare la starea sãnãtãtii lor, 103.783 nemteni. Cum rezultatele examenelor clinice au stîrnit medicilor suspiciunilor în privinta problemelor de sãnãtate ale pacientilor, la aproximativ 90% dintre acestia (90.132) li s-au prescris investigatii de laborator. Rezultatele au stîrnit îngrijorare atît medicilor, cît mai ales pacientilor, 1.249 dintre persoanele verificate fiind diagnosticate cu afectiuni cardio-vasculare, diabet, boli renale si cancer. Punînd cap la cap rezultatele investigatiilor medicale efectuate în cele patru luni, datele referitoare la bolile de care suferã pãrintii celor evaluati, medicii au concluzionat cã aproximativ 40% dintre acestia prezintã risc de diabet, 15% prezintã risc de afectiuni cardio-vasculare, iar 11% prezintã risc de cancer.
În ceea ce priveste riscul aparitiei bolilor oncologice, pe primele locuri din punct de vedere al localizãrii se aflã cancerul uterin, de col si de sîn. O parte dintre cei investigati mai prezintã risc de îmbolnãviri renale, precum si de aparitie a osteoporozei.
„Din iulie si pînã la sfîrsitul lunii octombrie, au fost evaluati, în cadrul acestui program complex initiat de cãtre minister, aproximativ 104.000 nemteni, ceea ce înseamnã cam 25% din populatia existentã la ora actualã în judet. Rezultatele nu sînt foarte îmbucurãtoare. ÃŽn ceea ce priveste riscul de aparitie a unor boli grave în rîndul populatiei din judet, rezultatele nu trebuie nici sã ne ducã la disperare, dar nici sã ne lase indiferenti. ÃŽn fond, riscograma fãcutã fiecãrui pacient are rolul de a-l pune în gardã cu privire la faptul cã este posibil sã se îmbolnãveascã de ceva, dar nu este obligatoriu. De exemplu, dacã mama unei femei a avut cancer, riscul ca aceasta sã se îmbolnãveascã si ea de aceeasi boalã este mai mare cu 5% decît în cazul altor persoane, dar nu este obligatoriu ca boala sã se instaleze“, a precizat doctor Daniela Marcoci, sef Serviciu Programe din cadrul ASP Neamt.

Articol afisat de 2866 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Despot Voda la data 11.12.2007 10:53
EVALUAREA SANATATII POPULATIEI O PLACINTA PROPAGANDISTICA LIBERALA
Ne aflam de peste 3 ani sub tutela sanatatii PNL.Ministri ca Cinteza si Nicolaescu au pus in practica darwinismul social liberal,adica guvernarea dupa tipul hegelian stapan/sclav.Acest lucru este cel mai vizibil in sanatate.
Bolnavii fug de medici,de spital pentru ca se cere spaga,pentru ca sunt bruscati,tratati cu incompetenta.Cititi ziarele.Nemtenii fug la Tg.Mures si nu la Iasi,perfuziile de un milion sunt peste toti aplicate nediferentiat(cu sare sau glucoza ca leac universal).Romanii saraci fug in Ungaria,cei bogati in Europa.
In acest context ni se serveste propaganda Nicolaescu.Conceptia prostilor-fa-mi toate analizele,se aplica populatiei la scara de masa ca propaganda.Medicii de familie,cei mai ocupati medici,cu o competenta mica de specialitate joaca rolul de agent politic al PNL.
Acum ei au gasit-----dar cititi in ziar.
O statistica facuta pe vremea lui Ceausescu gasea 7 boli pentru un locuitor.
Asa ca ceea ce se spune in ziar este propaganda de la sediul PNL din Buc
Ad�ugat de Ioan Voga cel Cumplit la data 11.12.2007 18:00
Familiile din vestul tarii aleg maternitatea din Szeged pentru a-si aduce pe lume bebelusii.
Prefera sa plateasca serviciile medicale decat sa dea spaga in Romania.
Tot mai multe femei din vestul tarii, in special din judetele Arad, Bihor si Timis, aleg sa nasca in clinicile din orasul maghiar Szeged. Siguranta unei nasteri fara complicatii este principalul motiv pentru care romancele aleg maternitatile din Ungaria .
Daca, in urma cu cativa ani, nasterea peste granita era considerata o fita si avea la baza originea maghiara a pacientelor care isi doreau dubla cetatenie pentru odraslele lor, de cand cu numeroasele cazuri de nasteri cu complicatii in spitalele autohtone, migratia spre maternitatile din Ungaria este tot mai evidenta.
Gravidele care aleg sa nasca in Ungaria sustin ca fac un sacrificiu financiar care merita, pentru ca acolo isi stiu atat viata lor, cat si a copiilor in siguranta.
In Ungaria, fiecare salon este dotat cu grup sanitar propriu, lenjeria de pat este schimbata de doua sau chiar de mai multe ori pe zi daca se impune, iar pacientul este ajutat de i
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective