Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Ianuarie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Douã-ntr-una la Maternitate

Douã-ntr-una la Maternitate

• conducerea Spitalului Judetean a solicitat ministerului aprobarea unificãrii sectiilor Obstetricã si Ginecologie • decizia a fost dictatã de lipsa de adresabilitate din cele douã sectoare, tradusã în ineficientã economico-financiarã •

Maternitatea Spitalului Judetean de Urgentã Neamt va fi, în curînd, restructuratã. Din ratiuni economice, conducerea celei mai mari unitãti sanitare din judet a trimis, ieri, Ministerului Sãnãtãtii o adresã prin care se solicitã unificarea sectiilor Obstetricã si Ginecologie si transformarea lor într-una singurã. Aceastã decizie a fost dictatã de faptul cã, în urma analizei indicatorilor medicali si economico-financiari realizati de cele douã sectii pe tot parcursul anului trecut, dar si în cel anterior, datele au arãtat cã aceste douã sectoate de activitate mai mult cheltuiesc bani, decît produc. Unul dintre principalele motive care determinã aceastã situatie ar fi lipsa de adresabilitate a populatiei, tradusã în insuficiente cazuri rezolvate si implicit într-un buget mic al sectiei, care se duce mai mult pe salarii, decît pe servicii medicale decontate, ceea ce nu este avantajos.
În ceea ce priveste activitatea sectiei Obstetricã, cuantificarea muncii cadrelor medicale de aici este în dezavantajul lor, pentru cã bugetul sectiei se face în functie de numãrul de nasteri înregistrate aici si de gradul de complexitate al cazului. Pe de o parte, numãrul de nasteri a scãzut mult în ultimii ani, iar pe de alta, cum nasterea este un fenomen fiziologic, nu este apreciat printr-un indice mare de complexitate a cazului decît în momentul în care apar probleme de patologie, ceea ce nu este de dorit.
În ceea ce priveste activitatea cadrelor medicale de la sectia Ginecologie, aici lipsa de adresabilitate este mai condamnatã de cãtre conducerea spitalului, care stie cã în ultima vreme tot mai multe paciente cu diverse probleme de sãnãtate care tin de aceastã specialitate se duc sã se trateze la spitale din Tîrgu Mures, Bucuresti sau Iasi. Ca atare, si aici banii decontati de Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamt acestei sectii, în functie de numãrul de cazuri rezolvate, nu sînt atîtia cît ar trebui ca sã sustinã activitatea acestui sector.
În consecintã, bugetul insuficient al celor douã sectii a fost de multe ori completat cu bani proveniti din bugetul altor sectii care au înregistrat o activitate prolificã. Asta a atras în foarte multe rînduri nemultumirile cadrelor medicale din sectiile cotate drept foarte productive.
Ca atare, dupã ultima analizã de anul trecut a indicatorilor medicali si financiari realizati de sectiile Spitalului Judetean Neamt, conducerea unitãtii a cerut celor doi medici sefi de la Obstetricã, respectiv, Ginecologie sã vinã cu propuneri de mãsuri menite sã îmbunãtãteascã situatia din cele douã sectoare.
La un moment dat, s-a luat în calcul mentinerea celor douã sectoare distincte unul de altul, precum si reducerea numãrului de paturi în ambele sectii. ÃŽn cazul Ginecologiei, asta însemna sã nu mai aibã structurã de sectie, ci de compartiment, pierzînd zece paturi din cele 30 pe care le detine. ÃŽn urma discutiilor purtate ieri cu doctorii Georgeta Vintea si Gheorghe Ruginã, conducerea celei mai mari unitãti a decis ca din aceste sectii sã facã una care sã aibã 85 de paturi. „De îndatã ce vom primi rãspunsul din partea Ministerului Sãnãtãtii, în acest sens, vom trece la restructurarea celor douã sectii, vom scoate la concurs postul de conducere al noii sectii care se va numi Obstetricã-Ginecologie. ÃŽn acest fel se vor rezolva si problemele legate de realizarea indicatorilor si implicit cele de finantare si de personal, atît în ceea ce priveste medicii, cît si personalul sanitar mediu. Pînã se va pronunta ministerul de resort asupra propunerii fãcute de cãtre noi, cele douã sectii vor functiona ca pînã acum“, a declarat doctorul Stelian Ghitã, manager al Spitalului Judetean de Urgentã Neamt.

Articol afisat de 1698 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective