Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2008
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Mai 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CÃLÃI DE DESTINE

CÃLÃI DE DESTINE

• regulamentul de organizare a Olimpiadei Nationale de Interpretare Muzicalã din acest an, stabilit de Ministerul Educatiei, a fãcut victime printre unii elevi • care, în urma fazelor zonale, au obtinut dreptul de a participa la finala de la Cluj • sînt 5 asemenea cazuri în tarã, între care unul la Liceul de Artã „Victor Brauner“ din Piatra Neamt • elevul Iacob Ciprian, de la clasa de contrabas, a fost finalist la faza zonalã de la Botosani si urma sã meargã la Cluj • dar, a rãmas acasã • c-asa a decis ministerul • cu reguli de bun simt •

O decizie a Ministerului Educatiei si Cercetãrii a eludat strãdaniile unor elevi care s-au pregãtit serios pentru a deveni olimpici nationali. Elevi pentru care scoala nu înseamnã doar participarea la cursuri si temele fãcute acasã, ci si zeci de ore de studiu la diverse instrumente muzicale. Iar pentru cine nu cunoaste acest lucru, trebuie spus cã a face performantã la un instrument muzical înseamnã o riguroasã pregãtire teoreticã si practicã, lucru deloc usor. Elevii calificati la etapele zonale organizate în perioada 14-16 martie urmau sã meargã mai departe, la faza nationalã, programatã a avea loc la Cluj între 21 si 24 aprilie. La unele instrumente, însã, nu s-au calificat minim 3 concurenti, dupã cum prevede regulamentul elaborat de minister, astfel cã unii dintre cei mai merituosi elevi ai liceelor cu profil vocational au fost nevoiti sã rãmînã acasã. Sînt 5 asemenea cazuri la nivel national, între care si al elevului Ciprian Constantin Iacob (foto), care studiazã contrabasul cu prof. Fãnel Pojoga, la Liceul de Artã „Victor Brauner“ Piatra Neamt. Vestea a venit cu circa douã sãptãmîni înainte de faza finalã a Olimpiadei Nationale de Interpretare Instrumentalã. Cu toate interventiile fãcute, în care s-au implicat inspectoratele scolare si conducerile unitãtilor de învãtãmînt, onor Ministerul Educatiei si Cercetãrii a rãmas inflexibil, preferînd sã aleagã cea mai simplã cale: nu a miscat nici un deget. Cum situatii de acest gen s-au mai înregistrat în anii anteriori, reprezentantii învãtãmîntului din teritoriu si sindicatele au cerut o serie de modificãri ale regulamentului, vizînd cazurile de exceptie, dar reprezentantii MECT nu au avut nici o reactie.

S-au calificat, dar au rãmas acasã

ÃŽn perioada 14-16 martie, elevii din liceele de artã din tarã si-au probat mãiestria la faza zonalã a Olimpiadei Nationale de Interpretare Instrumentalã, desfãsuratã 7 pe arii geografice. Concurentii veniti din cele 8 judete ale Moldovei s-au întîlnit la Botosani. Potrivit regulamentului de desfãsurare a olimpiadei, numai cei care obtineau 100 de puncte se puteau califica la faza nationalã, organizatã la Cluj, în perioada 21-24 aprilie. Din zona Moldovei s-au calificat 23 - 15 de la Colegiul National de Artã „O. Bãncilã“ din Iasi, 3 din judetul Neamt (dintre care 2 de la Liceul de Artã „Victor Brauner“), 2 de la Liceul de Artã „Dimitrie Cuclin“ din Galati, si cîte unul de la unitãtile liceale de profil din Bacãu, Botosani si Suceava. Au rãmas, însã, acasã, pentru cã din tarã nu s-a mai calificat nimeni la instrumentele pe care le studiazã, Ciprian Constantin Iacob de la Liceul „Victor Brauner“, contrabas, clasa prof. Fãnel Pojoga, si Georgiana Bordianu de la Colegiul National de Artã „O Bãncilã“ din Iasi, violã, clasa prof. Alexandrina Vasilache. Situatii de acest gen s-au mai înregistrat si la Liceul de Muzicã „Dinu Lipatti“ din Bucuresti.

O glumã amarã

Vestea cã unul din cei doi finalisti care ar fi trebuit sã reprezinte Liceul de Artã „Victor Brauner“ nu va putea merge la Cluj a afectat foarte mult conducerea unitãtii vocationale, la fel ca si corpul profesoral de muzicã. A fost contactatã conducerea Inspectoratului Scolar Neamt care, la rîndul sãu, a încercat sã intervinã la Bucuresti pentru rezolvarea problemei, dar fãrã rezultat. Potrivit directorului Mihãitã Albu, pînã anul trecut, prin regulamentul de organizare a olimpiadei, elevii de la mai multe instrumente concurau grupati - spre exemplu, la corzile grave intrau contrabasul, violoncelul, viola si chitara. Impedimentul venea mai ales din faptul cã olimpicii din clasele III-VIII erau bãgati toti în aceeasi „oalã“, nefiind împãrtiti pe clase de studiu. Prin noul regulament, elaborat dupã discutiile purtate cu profesorii de muzicã, s-a trecut la împãrtirea elevilor pe instrumente si clase de studiu. Fãrã, însã, a se tine cont de exceptii: instrumentele unde numãrul cursantilor este mai redus. „Am aflat vestea sãptãmîna trecutã (acum 2 sãptãmîni - n.r.). Si am încercat sã discutãm cu domnul Adrian Brãescu, inspectorul general pentru învãtãmîntul vocational. I-am sugerat sã îl treacã pe elevul nostru în aceeasi grupã cu violoncelul sau sã fie gãsitã o altã variantã. Ni s-a spus cã nu are cu cine concura. Am insistat, spunînd cã elevul nostru ar fi mers pe locul sãu, nu ar fi luat locul nimãnui. Dar, nu am reusit sã rezolvãm nimic. Este pãcat, pentru cã e vorba despre un elev talentat si, pînã la urmã, este vorba despre renumele liceului nostru“, a subliniat prof. Cristina Popa, inspector de muzicã în cadrul ISJ Neamt.
Fãnel Pojoga, profesorul elevului Ciprian Constantin Iacob, considerã cã, în acest fel, MECT nu face decît sã descurajeze talentele. „Faptul cã unii considerã cã dacã nu este concurentã elevii nu pot participa la olimpiadã este total incorect. Iar asta pentru cã notarea se face în sistem barem. Este aproximativ un sistem grilã de examen. Deci, nu se justificã neapãrat prezenta mai multor concurenti. Nu am înteles de ce nu s-au prevãzut reglementãri pentru situatii de acest gen, cînd existã un singur candidat. Se putea proceda ca la faza zonalã, unde corzile grave au concurat la un loc, dar pe clase. Si asa, ca o glumã amarã, mã bucurã cã nu avem concurentã în tarã, dacã tot am fost singurii selectati. Cazul elevului meu nu este singular, au mai fost în anii anteriori. Pentru a scoate un contrabas solist, efortul este foarte mare. Sînt putini copii care aleg sã cînte la un asemenea instrument care este considerat, sã zic asa, putin ingrat. Iar ca sã faci performantã, este necesar un efort substantial. Toti elevii pe care i-am avut cîntã în afara granitelor. Oare asta se urmãreste? Sã le dãm în cap ca sã plece în alte tãri, asta este politica educationalã a ministerului? Pe diploma de premiul I la olimpiada zonalã de la Botosani a elevului Ciprian Iacob, reprezentantii ministerului au scris «finalist». Noi muncim cu drag în continuare...“, a declarat prof. Pojoga.

Indolentã!

L-am contactat si pe unul dintre cei care au lucrat la elaborarea regulamentului de desfãsurare a Olimpiadei Nationale de Interpretare Instrumentalã: Florin Nemes, vicepresedinte al Federatiei Educatiei Nationale, seful Departamentului pentru învãtãmîntul vocational. Acesta a reclamat lipsa de reactie a unor reprezentanti ai MECT. „Vechiul regulament era o catastrofã si, anul trecut, am reusit sã amendãm o serie de puncte esentiale. Dar, încã este perfectibil. Domnul Adrian Brãescu, inspectorul general pentru învãtãmîntul vocational, a fãcut parte din grupul de lucru. Stia ce trebuie fãcut, dar nu a înaintat nici un pas în acest sens. Am vorbit si cu doamna Liliana Preoteasa, director general în ministerul Educatiei si Cercetãrii, pentru a grupa contrabasul cu violoncelul, tuba cu trombonul, iar domnul Brãescu trebuia sã înainteze propuneri în acest sens. Demersul era foarte simplu. Dar, cuvîntul cheie este «indolentã». Nu s-a dorit rezolvarea acestei probleme. Nu este suficient ca Federatia Educatiei Nationale sã vrea sã rezolve anumite probleme, ceva trebuie sã se miste si la nivel de minister“, a subliniat prof. Florin Nemes.

Adrian Brãescu si argumentele „de bun simt“

Inspectorul general pentru învãtãmînt vocational, profesorul Adrian Brãescu, sustine cã un concurs în care nu sînt concurenti nu poate exista. „Orice concurs trebuie sã aibã concurenti. Fãrã ei, competitia nu poate avea loc. Era nevoie de cel putin trei participanti, or acestia n-au existat. Era doar unul, cel mai bun pe un judet, care nu putea fi declarat cel mai bun din tarã, pentru cã nu avea cu cine sã lupte. Sub nici o formã nu se poate vorbi de rea-vointã din partea mea. Am încercat sã pun profesorii de violã, contrabas si violoncel sã jurizeze candidatii la aceste instrumente si mi-au spus cã ei sînt specialisti pe cîte un instrument. Nu se pot amesteca. E ca si cum ai pune la un loc un alergãtor de vîrstã medie, cu un sãritor în înãltime si cu unul cu prãjina si sã-i compari. Cã pînã la urmã toti fac atletism! Dacã era un festival si nu olimpiadã nationalã, instrumentele cu corzi grave s-ar fi putut amesteca. Sînt argumente de bun simt cele pe care le prezint. Existã instrumente mai rare, mai putin îndrãgite de cãtre copii, printre care si contrabasul, dar avantajul acestor instrumentisti este cã îsi vor gãsi mai usor loc într-o orchestrã, în comparatie cu cei care cîntã la vioarã, de exemplu. E nevoie de o judecatã competitivã. Nimic nu s-a fãcut la aceastã olimpiadã în detrimentul copiilor. Dar nu era cinstit ca unii sã aibã parte de o concurentã acerbã, iar altii sã intre în concurs fãrã contracandidati. Acestea sînt concursuri de vîrf. Elevul de la Victor Brauner poate participa la alte competitii nationale, care nu se numesc olimpiade“, a declarat inspectorul general pentru învãtãmînt vocational, Adrian Brãescu.
Dupã prezentarea acestei liste cu argumente de „bun simt“ rãmîne totusi o întrebare: de ce acestor copii li s-a dat posibilitatea de a se prezenta la fazele judetene si regionale? De ce mai-marii MECT nu au la dispozitie o bazã de date, din care sã stie ce instrumente ajung în finalã? Si atunci, sã se elimine din start ceea ce n-are concurentã, pentru a nu se mai produce sperante desarte. Si pînã la urmã, cine are dreptul de a stabili cã un elev care cîntã la un instrument cu mare cãutare munceste mai mult decît unul care a ales un instrument mai putin cãutat? Poate la anul situatia s-ar putea repeta, asa cum s-a mai întîmplat. Pentru a nu duce pînã peste limitã dezamãgirea unui instrumentist pasionat de un instrument aparte, ar fi de preferat ca reprezentii MECT sã se preocupe de organizarea unei olimpiade la nivel european sau poate mai mult. Sperãm cã asa se vor gãsi mai multi contrabasisti care sã concureze, pentru a se tine cont de regulile de bun simt ale inspectorului general Adrian Brãescu.
Învãtãmîntul românesc trece în continuare prin frãmîntãri, iar banii nu sînt suficienti pentru a acoperi toate cerintele unui proces educational de calitate. Si, mai mult decît atît, fiecare schimbare de pe esicherul politic provoacã modificãri esentiale în acest domeniu de cãpãtîi, provocînd bulversare la toate nivelurile. Numai cã acestor mari neajunsuri li se adaugã inertia unor oameni plãtiti din bani publici, dar care dau hotãrîri din birou, fãrã a avea contact cu realitatea. Grav este cã acesti diriguitori ai învãtãmîntului nu realizeazã cã prin lipsa de reactie pot frînge destine. De aceea nu ar trebui sã mai mire pe nimeni cã multi dintre tinerii talentati, care fac performantã de pe bãncile scolii, aleg sã îsi continue studiile si sã se dezvolte profesional în strãinãtate.

Articol afisat de 2665 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective