Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2008
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Iulie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

BAC sub anchetã

• în judetul Neamt, în opt cazuri, comisiile de evaluare au notat teze cu diferente mai mari sau mai mici de 1,5 puncte fatã de cît ar fi trebuit • conform metodologiei, dascãlii care au corectat vor fi anchetati de cãtre Inspectorat • record: o tezã la românã a fost subevaluatã cu 3,15 puncte •

3,15 puncte a pierdut initial un absolvent al Colegiului National Roman Vodã la teza la limba si literatura românã. Norocul lui este cã a fãcut contestatie si nedreptatea i s-a reparat. Dar, pentru asta, comisia de evaluare a lucrãrilor de bacalaureat va plãti. La fel cum li se va întîmpla si membrilor altor sapte comisii nemtene, care au dat note mai mari sau mai mici cu 1,5 puncte fatã de nota stabilitã de o a treia comisie, constituitã dupã ce dascãlii care au avut de solutionat contestatiile au cerut sprijin. În urma solutionãrii contestatiilor, procentul de promovabilitate la BAC 2008, prima sesiune, a crescut la 87,78%, cu 0,64 procente fatã de cel initial.

Norocul lor cã au fãcut contestatie

În judetul Neamt, dupã prezentarea rezultatelor initiale la tezele de la probele de bacalaureat, sute de candidati s-au arãtat nemultumiti de evaluarea care li se fãcuse si au depus 883 de contestatii. Profesor Elena Ciurea, purtãtor de cuvînt al Inspectoratului Scolar Judetean Neamt, a declarat cã din cele 883 de contestatii, 236 au fost declarate admise si 647 respinse. Dintre tezele contestate, au fost notate în plus fatã de nota initialã 203 lucrãri. 50 dintre acestea au acum nota mãritã cu pînã la 0,5 puncte, 117 lucrãri sînt mai valoroase cu pînã la un punct, 31 de lucrãri cu pînã la 1,5 puncte. Cinci note date în urma contestatiilor au fost stabilite de cãtre o a treia comisie, pentru cã dascãlii din Bacãu, care au avut de solutionat contestatiile, au descoperit cã între notele date de ei si cele date la prima corectare era o diferentã care depãsea 1,5 puncte. Potrivit metodologiei, cînd diferenta între nota initialã si nota datã la solutionarea contestatiei este de peste 1,5 puncte, se cere sprijinul unei a treia comisii, care dã nota finalã. Asa se face cã douã lucrãri au acum cu pînã la douã puncte în plus, o tezã are cu 2,5 puncte mai mult, una cu trei puncte mai mult si alta este mai bunã cu 3,15 puncte fatã de cum fusese evaluatã initial. Din aceste 203 teze punctate dupã contestatii în plus, 105 sînt numai la limba si literatura românã. De altfel, cea mai proastã punctare initialã, tot pe o tezã la aceastã disciplinã, s-a fãcut cînd un elev romanvodist fusese depunctat cu 3,15 puncte.

Dacã nu se revoltau, ieseau mai cîstigati

Dacã 203 absolventi n-au fãcut contestatie degeaba, alegîndu-se cu pînã la 3,15 puncte în plus la 203 lucrãri, fatã de notarea initialã, alti 33 de absolventi au toate motivele sã fie supãrati pentru cã au fãcut acest demers. Si asta pentru cã la reevaluare li s-a mai luat din punctajul primit la început, desi ei se asteptau ca lucrurile sã fie tocmai invers. Astfel, 9 candidati s-au trezit cã li s-a redus nota cu pînã la 0,5 puncte, 21 au rãmas cu pînã la un punct mai putin, douã teze sînt mai slabe cu 1,5 pînã la 2 puncte, iar o tezã a fost depunctatã cu douã puncte. „ÃŽn Centrul Regional de Contestatii de la Bacãu, acolo unde au fost reevaluate tezele de la Neamt, în momentul înregistrãrii de diferente mai mari sau mai mici de 1,5 puncte fatã de notarea initialã, s-a constituit o a treia comisie, care a dat nota finalã pe tezele respective. La nivel de judet, pentru lucrãrile admise în plus, conform metodologiei de desfãsurare a examenului de bacalaureat, articolul 77, alineatul 2, în cazul în care se considerã diferente mai mari de 1,5 puncte în plus sau în minus între nota initialã si nota obtinutã la contestatie, Inspectoratul Scolar Judetean Neamt va analiza situatia în termen de 30 de zile de la data terminãrii contestatiilor. ÃŽn cazurile justificate se va declansa procedura de cercetare disciplinarã conform metodologiei pentru sanctionarea celor care se fac vinovati de comiterea faptelor. Toate notele de la contestatii, indiferent de cît au fost mãrite sau micsorate fatã de notele initiale, sînt definitive, chiar dacã profesorii evaluatori vor fi sanctionati în vreun fel“, a mai spus inspectorul scolar Elena Ciurea.
Inspectorul scolar general Mihai Lãcãtusu a declarat cã pentru ca aceste cercetãri disciplinare sã se poatã desfãsura în baza mai multor documente oficiale, înainte de a trece la evaluarea lucrãrilor, profesorii cu gradul I si II didactic, care predau în colegii, grupuri scolare si în colegii tehnice, solicitati pentru corectarea tezelor de BAC, au semnat declaratii pe propria rãspundere în baza cãrora s-au obligat sã respecte baremurile de notare. Doar cã în cazul a opt comisii, formate din 16 persoane, acest lucru nu s-a întîmplat.

Articol afisat de 2140 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective