Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 August 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„DÃRÃŽMATI CASELE SINISTRATILOR!“

„DÃRÃŽMATI CASELE SINISTRATILOR!“

Încã un ministru pe urma viiturii

• ministrul Laszlo Borbely a vizitat zona Buruienesti - Rotunda • acesta i-a sfãtuit pe oamenii loviti cel mai crunt de viiturã sã pregãteascã gospodãriile pentru ridicarea unor noi case • primarul din Doljesti i-a sfãtuit pe sinistrati sã astepte hotãrîrea de Guvern • „altfel, sînt primul om care va fi fugãrit din sat“, a declarat primarul Gheorghe Cojocaru •

Ministrul Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice si Locuintei (MDLPL), Laszlo Borbely, a fost cel de-al patrulea membru al Guvernului Tãriceanu care, urmînd exemplul sefului executivului, a pornit pe urmele inundatiilor, aducînd vesti de la Bucuresti. Oficialul a reconfirmat sprijinul statului pentru sinistrati, reconfirmînd dorinta de a le construi case noi (celor mai nefericiti, n.r.), înaintînd ca termen finele lunii noiembrie dar, totodatã, explicînd cã trebuie si sacrificii, de genul sederii temporare în locuinte modulare. Laszlo Borbely a fãcut mai întîi o vizitã la Roman, pentru a discuta si cu autoritãtile locale de aici situatia din comunele afectate de inundatii. Acesta a oferit asigurãri cã existã bani suficienti pentru achizitia materialelor de constructie necesare construirii unor case de la zero si a reparãrii celor care au suferit mici deteriorãri. Ministrul a precizat cã judetul Neamt este pe primul loc la numãrul de locuinte care trebuie demolate, deoarece sînt construite din chirpici, si a fãcut apel la populatia aflatã în aceastã situatie, pentru a dãrîma cît mai repede constructiile pentru ca, foarte repede, sã înceapã si ridicarea noilor imobile. ÃŽn cazurile cele mai grave se va apela la locuinte modulare. „De sãptãmîna viitoare vom începe distribuirea materialelor de constructii, luni urmînd a fi finalizatã licitatia la Bursa de Mãrfuri. Neamtul conduce în topul judetelor cu cele mai multe case în pericol de prãbusire si care nu pot fi consolidate. Prefecturile si primãriile trebuie sã asigure locuri de depozitare a materialelor, iar oamenii sã pregãteascã în fiecare gospodãrie terenul pentru demararea lucrãrilor de constructie a unor noi case. Noi oferim 40.000 de lei în materiale de constructii pentru ridicarea unei locuinte noi si alti 20.000 de lei pentru reparatii usoare. Dacã oamenii elibereazã terenurile repede, la finele lunii august poate începe constructia propriu-zisã, iar în 2-3 luni se pot muta în casã nouã. Constructia caselor se va face fie în regie proprie, de cei care pot acest lucru, fie se va asigura, prin hotãrîre de Guvern, suma necesarã pentru plata manoperei unor firme specializate. Autoritãtile locale vor desemna, prin invitatie, ce firme vor ridica locuintele noi“, a declarat ministrul Laszlo Borbely.
O problemã ridicatã în timpul discutiilor a fost si cea legatã de schimbarea amplasamentului unor locuinte, ministrul oferind asigurãri cã se va acorda spijinul asigurãrii infrastructurii acolo unde casele trebuie mutate pe alte terenuri. „Vom analiza zonele inundabile si o sã rog autoritãtile sã vorbeascã si cu locatarii, pentru ca acestia sã renunte la teren si sã-si construiascã alte case pe alte parcele, pe cheltuiala statului, astfel încît ceea ce se face sã nu fie luat de ape la urmãtoarea inundatie“, a mai mentionat seful MDLPL.

Ministru versus durerea oamenilor

Laszlo Borbely a trebuit sã facã fatã si el supãrãrii locuitorilor din comuna Doljesti, pe care a vizitat-o la scurt timp dupã reuniunea de la Roman. Alãturi de primarul Gheorghe Cojocaru si de prefectul Toader Mocanu, acesta a încercat sã le explice o datã în plus sãtenilor faptul cã vor fi ajutati. „Urmeazã sã propunem, în cadrul viitoarei sedinte de Guvern, inclusiv sustinerea manoperei constructiilor noi de cãtre stat. Asadar, oamenii trebuie sã se intereseze la Primãrie si, în functie de gradul de calamitate pe care l-au suportat sã astepte despãgubirile. Cel mai important lucru este sã terminãm cu aceastã problemã pînã la sfîrsitul lunii noiembrie“, a precizat Laszlo Borbely. Acesta a vizitat, mai întîi, casa lui Emil Vasiliu, care stã sã cadã deoarece a fost „rasã“ de umezealã de la temelie. Oficialii au pãtruns, ulterior, în mai multe locuinte din Buruienesti si Rotunda, pentru ca sã poatã vedea cu ochii lor distrugerile fãcute de suvoaie. Prefectul Toader Mocanu s-a interesat de soarta celor 10-15 locuinte aflate în zona inundabilã a Siretului, din acest punct de vedere cele mai grave probleme legale fiind cele legate de proprietate. „Intrati cu domnul primar si pe la mine prin curte sã vedeti ce e acolo“, spuneau mai multi oameni membrilor delegatiei, probabil cu o teamã nedefinitã cã vor rãmîne fãrã despãgubiri. „Este foarte important faptul cã toate oficialitãtile ne-au convins mãcar de intentia de a ne ajuta. Fiecare dintre dumneavoastrã, cei loviti de soartã, trebuie sã veniti la primãrie sã vedeti pe ce pozitii din listã vã aflati, dacã vã încadrati la reconstructie sau la alt tip de sprijin. Vã sfãtuiesc sã «radeti curtile», asa cum a spus si domnul ministru, însã numai dupã ce va apãrea Hotãrîrea de Guvern în acest sens. Trebuie sã ne apucãm cît mai repede de treabã, deoarece timpul este scurt, si v-as ruga sã vorbiti cu copiii, eventual sã-si anuleze concediile pentru a fi aici. Cel mai important este sã vinã mai întîi sprijinul, altfel sînt primul om care va fi fugãrit din sat“, a declarat primarul Gheorghe Cojocaru. Astfel, dacã afirmatiile oficialilor se vor confirma în termenul înaintat, de sãptãmîna viitoare ar trebui sã înceapã reconstructia satelor calamitate. Reamintim cã la Buruienesti, Rotunda, Tãmãseni, Adjudeni, Gîdinti si Lutca au fost afectate sute de gospodãrii, unele case prãbusindu-se iar altele stînd sã cadã. Recentele inundatii au fost cele mai mari din istoria cunoscutã, debitul Siretului crescînd de aproape 100 de ori fatã de valorile normale.

Articol afisat de 1663 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. MATEI, T. CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de angelica la data 07.08.2008 10:11
pentru ei
STIU CA CEI IN NEVOIE NU CITESC COMENTARIUL MEU.DAR E VAI DE EI!PANA VOR VENI BANII DE LA GUVERN,AR TREBUI SA SE APUCE DE LUCRU,PENTRU CA-I PRINDE IARNA FARA ACOPERIS DEASUPRA CAPULUI.E GREU SA-TI CONSTRUIESTI SI UN SOPRON,DAR O CASA?!DE ACUM ,GUVERNANTII NU AR TREBUI SA SE MAI PLIMBE PRINTRE SINISTRATI[le face mai rau].SA-I LASE PE ALESII LOCULUI SA DECIDA,IAR GUVERNUL SA TRIMITA BANII NECESARI[cat cheltuiesc ei cu elicopterele,primirile in judet,construiesc din temelii cateva case].NOI CEI RAMASI IN CASELE NOASTRE PUTEM DA O MANA DE AJUTOR[ajutor fizic,renuntam la un salar sau pensie lunara,diurna de consilier,beneficiile de la firma,etc..].
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective