Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 August 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Casa Paharnicului - scoasã la mezat

Casa Paharnicului - scoasã la mezat

• ultimul bastion din vechea piatã a orasului Piatra Neamt este scos la vînzare • „Sîntem doi asociati si vrem sã terminãm circul: unul trage si munceste, celãlalt ia doar banii“, explicã Ioan Grecu motivul vînzãrii • cei doi vor 6 milioane de euro pentru Casa Paharnicului, dar sînt deschisi la negociere •

„Vînd Restaurant «Casa Paharnicului», situat în centrul orasului Piatra Neamt, construit pe un teren de 1.177,50 mp si avînd o suprafatã construitã de 624 mp. Restaurantul cu P+1 a fost recent renovat, dispunînd de toate utilitãtile (apã, gaz, canalizare, telefon, cablu tv). Bucãtãria corespunde normelor legislative în vigoare. Restaurantul dispune de terasã exterioarã cu 200 locuri si trei sãli interioare ce totalizeazã 250 locuri. La etaj existã 5 camere de cazare dotate corespunzãtor. Mai sînt disponibile diverse dependinte ca: birou, toaletã, spãlãtorie, spatii de depozitare si beci mare“. Asa sunã anuntul postat pe mai multe site-uri profilate pe tranzactii imobiliare, dar apãrut si prin ziarele centrale. Casa Paharnicului este scoasã la vînzare. Simbol al orasului, ultimul bastion al vechii piete a municipiului, Casa Paharnicului e oferitã oricui vrea s-o cumpere, atîta vreme cît îndeplineste conditiile financiare. Proprietarii cer 6 milioane de euro pentru tot ce au acolo, însã sînt atît de dornici sã vîndã încît ar accepta negocieri si chiar oferte separate. Adicã fiecare sã-si vîndã partea. Pentru jumãtate din sumã, firesc. „Sîntem doi asociati si vrem sã terminãm circul“, explicã Ioan Grecu, unul din proprietari. „Bun, impropriu spus circ. S-a întîmplat cum se întîmplã de obicei unde sînt mai multi: unul trage si munceste, altul ia doar banii“, adaugã el. Si spune cã varianta ca unul din ei sã cumpere partea celuilalt este exclusã:
„El n-are banii, iar eu nu mai am putere. Sã mã apuc acum, la vîrsta mea, sã muncesc din nou, cu tot, n-as mai putea. E prea multã muncã si nu mai am vîrsta necesarã. Am si probleme de sãnãtate. Nu mai pot munci atîta si nici n-am de gînd sã mor muncind“, spune el. Asa cã s-au hotãrît amîndoi sã vîndã unui al treilea. Indiferent cine va fi. Au avut deja oferte. Unul din cei interesati ar fi vrut sã facã un local traditional, cu cerdac si izvoare în curte. L-ar fi costat 150 de milioane de euro. Nu s-au înteles la bani. Potentialul cumpãrãtor ar fi vrut si o colaborare. „Dar sînt sãtul de colaborãri. Vindem amîndoi si s-o gãsi cineva sã cumpere. Afacerea este foarte bunã. Unitatea este în centru, merge bine, are atestate de calitate, certificate ISO 9001/2000. Numai cine nu vrea sã munceascã n-are de cîstigat de pe urma ei“, mai spune Ioan Grecu. Ieri, am încercat sã-l contactãm si pe celãlalt actionar al firmei. Se pare cã am reusit, dar la telefon, vocea de la celãlalt capãt ne-a spus cã trebuie sã vorbeascã mai întîi cu asociatii, sfãtuindu-ne sã mai încercãm luni.
Casa Paharnicului este o clãdire cu ziduri masive si aspect arhaic, care a rezistat cu stoicism avîntului luat de blocurile cenusii ridicate în jurul ei. Figureazã în evidentele Ministerului Culturii ca fiind monument istoric. Situatã între blocurile pe str. Mihai Eminescu si Paharnicului, clãdirea cu ziduri masive este tot ce a mai rãmas din fosta piatã mare a tîrgului Pietrei, mãrturie a unui trecut în care negotul era la mare cinste între activitãtile localnicilor. Construitã în anul 1835 de aga Dimitrie Gheorghiadis, paharnicul, pe malul Sipotelor, monumentul a fost destinat încã de la zidirea sa depozitãrii mãrfurilor ce urmau sã se vîndã în oras si împrejumiri. Putini sînt cei care cunosc acest lucru. De-a lungul anilor, au circulat tot felul de zvonuri, ba cã ar fi fost casa unui mare boier, ba cã în beciurile sale erau întemnitati tîlharii. Este centrul orasului. Este grãdina de varã care adunã localnicii la o suetã, la un tap de bere si un platou cu mititei, cãrora le-a mers faima cum cã ar fi cei mai buni din tîrg.

Articol afisat de 2784 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective