Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 August 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Casa Paharnicului - scoasă la mezat

Casa Paharnicului - scoasă la mezat

• ultimul bastion din vechea piată a orasului Piatra Neamt este scos la vînzare • „Sîntem doi asociati si vrem să terminăm circul: unul trage si munceste, celălalt ia doar banii“, explică Ioan Grecu motivul vînzării • cei doi vor 6 milioane de euro pentru Casa Paharnicului, dar sînt deschisi la negociere •

„Vînd Restaurant «Casa Paharnicului», situat în centrul orasului Piatra Neamt, construit pe un teren de 1.177,50 mp si avînd o suprafată construită de 624 mp. Restaurantul cu P+1 a fost recent renovat, dispunînd de toate utilitătile (apă, gaz, canalizare, telefon, cablu tv). Bucătăria corespunde normelor legislative în vigoare. Restaurantul dispune de terasă exterioară cu 200 locuri si trei săli interioare ce totalizează 250 locuri. La etaj există 5 camere de cazare dotate corespunzător. Mai sînt disponibile diverse dependinte ca: birou, toaletă, spălătorie, spatii de depozitare si beci mare“. Asa sună anuntul postat pe mai multe site-uri profilate pe tranzactii imobiliare, dar apărut si prin ziarele centrale. Casa Paharnicului este scoasă la vînzare. Simbol al orasului, ultimul bastion al vechii piete a municipiului, Casa Paharnicului e oferită oricui vrea s-o cumpere, atîta vreme cît îndeplineste conditiile financiare. Proprietarii cer 6 milioane de euro pentru tot ce au acolo, însă sînt atît de dornici să vîndă încît ar accepta negocieri si chiar oferte separate. Adică fiecare să-si vîndă partea. Pentru jumătate din sumă, firesc. „Sîntem doi asociati si vrem să terminăm circul“, explică Ioan Grecu, unul din proprietari. „Bun, impropriu spus circ. S-a întîmplat cum se întîmplă de obicei unde sînt mai multi: unul trage si munceste, altul ia doar banii“, adaugă el. Si spune că varianta ca unul din ei să cumpere partea celuilalt este exclusă:
„El n-are banii, iar eu nu mai am putere. Să mă apuc acum, la vîrsta mea, să muncesc din nou, cu tot, n-as mai putea. E prea multă muncă si nu mai am vîrsta necesară. Am si probleme de sănătate. Nu mai pot munci atîta si nici n-am de gînd să mor muncind“, spune el. Asa că s-au hotărît amîndoi să vîndă unui al treilea. Indiferent cine va fi. Au avut deja oferte. Unul din cei interesati ar fi vrut să facă un local traditional, cu cerdac si izvoare în curte. L-ar fi costat 150 de milioane de euro. Nu s-au înteles la bani. Potentialul cumpărător ar fi vrut si o colaborare. „Dar sînt sătul de colaborări. Vindem amîndoi si s-o găsi cineva să cumpere. Afacerea este foarte bună. Unitatea este în centru, merge bine, are atestate de calitate, certificate ISO 9001/2000. Numai cine nu vrea să muncească n-are de cîstigat de pe urma ei“, mai spune Ioan Grecu. Ieri, am încercat să-l contactăm si pe celălalt actionar al firmei. Se pare că am reusit, dar la telefon, vocea de la celălalt capăt ne-a spus că trebuie să vorbească mai întîi cu asociatii, sfătuindu-ne să mai încercăm luni.
Casa Paharnicului este o clădire cu ziduri masive si aspect arhaic, care a rezistat cu stoicism avîntului luat de blocurile cenusii ridicate în jurul ei. Figurează în evidentele Ministerului Culturii ca fiind monument istoric. Situată între blocurile pe str. Mihai Eminescu si Paharnicului, clădirea cu ziduri masive este tot ce a mai rămas din fosta piată mare a tîrgului Pietrei, mărturie a unui trecut în care negotul era la mare cinste între activitătile localnicilor. Construită în anul 1835 de aga Dimitrie Gheorghiadis, paharnicul, pe malul Sipotelor, monumentul a fost destinat încă de la zidirea sa depozitării mărfurilor ce urmau să se vîndă în oras si împrejumiri. Putini sînt cei care cunosc acest lucru. De-a lungul anilor, au circulat tot felul de zvonuri, ba că ar fi fost casa unui mare boier, ba că în beciurile sale erau întemnitati tîlharii. Este centrul orasului. Este grădina de vară care adună localnicii la o suetă, la un tap de bere si un platou cu mititei, cărora le-a mers faima cum că ar fi cei mai buni din tîrg.

Articol afisat de 2515 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective