Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 August 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Case de beton cu termopane, în locul celor din chirpici

• noile locuinte ale sinistratilor vor fi formate din sase încãperi - o camerã de 12,5 mp, una de 14,2 mp, bucãtãria de aproape 10 mp, holul de 2,64 mp, baia de 3,4 mp si o verandã, de 4,66 mp • 232 de localnici din satele afectate de revãrsarea Siretului au cerut sã lucreze în regie proprie •

Sinistrul de la finele lunii trecute are, dacã se poate spune asa, si o parte bunã. Casele din chirpici, care s-au înmuiat în vîrtejul apelor Siretului, vor fi înlocuite de altele din beton, cu geamuri tip termopan si cu bãi interioare. Dezavantajul este cã toate vor avea aceeasi formã si suprafatã, indiferent de numãrul de persoane din familie. Dupã cum a declarat prefectul Toader Mocanu, fiecare casã construitã pentru sinistrati va avea 60 de metri pãtrati si una utilã de 47,25 metri pãtrati. Fiecare constructie va fi formatã din sase încãperi - o camerã de 12,5 metri pãtrati, una de 14,2 metri pãtrati, bucãtãria de aproape zece metri pãtrati, holul de 2,64 metri pãtrati, baia de 3,4 metri pãtrati si o verandã, de 4,66 metri pãtrati. Noile case vor avea fundatii din beton armat, iar la intersectia peretilor vor fi stîlpi din beton. Planseul va fi din grinzi de lemn, iar pardoseala din dusumea. Prefectul a mai spus cã acoperisul va fi din douã ape, învelit cu tablã zincatã. Fiecãrei case noi i se va asigura finisaj interior si exterios, si o zugrãvealã simplã. Tîmplãria va fi din PVC, va exista trapã pentru accesul în pod, douã cosuri de fum, iar în fata caselor se vor turna trotuare late de jumãtate de metru. „Acolo unde existã retele de alimentare cu apã si canal, se va face racordarea noilor locuinte la conducte. Dacã aceastã utilitate nu se poate asigura peste tot, energia electricã va ajunge cu certitudine în toate casele.
Dupã ce s-a stabilit formatul noilor locuinte, care vor fi ridicate prin contributia integralã a Guvernului, s-a stabilit si termenul limitã pentru finalizarea lor - pînã dã gerul. „Existã garantia cã toate cele 631 de case vor fi gata pînã la venirea iernii. Nu este un termen fix, dar trebuie încheiat totul pînã atunci. Un rol important în aceastã problemã îl au autoritãtile publice locale, care vor fi sprijinite de cãtre Prefecturã pentru a supraveghea desfãsurarea lucrãrilor. Duminicã, 10 august, va avea loc o întîlnire cu reprezentantii firmelor de constructii, pe care vrem sã îi încurajãm si sã îi determinãm sã lucreze pentru ridicarea acestor case. Fiecare sã ia cîte 7-8-10, în functie de cîti salariati are. 232 de case din cele 631 vor fi construite în regie proprie, pentru cã proprietarii lor sustin cã pot asigura mîna de lucru. Vor primi materialele de constructie necesare, dar vor semna pe propria rãspundere cã vor duce lucrarea singuri la bun sfîrsit, fãrã a avea pretentia ca pe parcurs sã solicite ajutorul societãtilor de profil. Cred cã ar trebui sã termine pînã la sfîrsitul lui noiembrie. Guvernul va acorda bani atît pentru firme, cît si pentru cei care vor lucra în regie proprie, esalonat, în functie de receptiile partiale“, a declarat prefectul Toader Mocanu.
Contravaloarea materialelor de constructie pentru fiecare casã este de circa 40.000 de lei, iar manopera va fi între 10.000 si 15.000 de lei, suma exactã urmînd a se stabili în prima sedintã de Guvern de sãptãmîna viitoare. Autoritãtile din Doljesti vor avea sarcina de a gãsi terenuri neinundabile pe care sã se ridice noile case, pentru a nu mai ajunge pradã furiei apelor.

Articol afisat de 1621 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ, Raluca HUMÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de angelica la data 10.08.2008 15:56
BRAVO LOR!
O VESTE BUNA SI UN LUCRU BUN SI TRAINIC.DACA SE MATERIALIZEAZA ATAT DE REPEDE ACESTE PROMISIUNI FACUTE SINISTRATILOR,ATUNCI,LA ALEGERILE VIITOARE, VOR AVEA SOTI DE IZBANDA TOTI CEI CARE S-AU PERINDAT PRINTRE SINISTRATI SI CEEA CE AU PROMIS AU SI REALIZAT.BRAVO LOR SI TUTUROR CELOR CARE AU DAT O MANA DE AJUTOR.SA SPERAM CA TOT RAUL E SPRE BINE!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective