Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 August 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Prefectul a demisionat

Prefectul a demisionat

• Toader Mocanu a demisionat ieri după-amiază, din cauza criticilor aduse de premier • întîrzierea lucrărilor de refacere a caselor distruse de ploi este motivul pentru care Mocanu a renuntat la administratie • el sustine că decizia este irevocabilă • fost penelist, nici în politică nu-si mai găseste locul • seful pesedistilor nemteni sustine că nu e exclus să devină city manager sau administrator public • sefii formatiunilor liberale din Neamt consideră că Toader Mocanu s-a implicat în rezolvarea problemelor provocate de inundatiile din zona Roman •

Toader Mocanu nu mai este, de marti, 26 august, prefect al judetului Neamt. El si-a dat demisia după ce cu cîteva ore înainte fusese felicitat de către conducerea centrală, alături de alti cinci prefecti, pentru modul cum a manageriat situatia critică produsă de inundatii la finele lunii trecute. Doar că aproape în paralel, pe un flux de stiri apărea o declaratie a premierului Călin Popescu Tăriceanu, în care îsi arăta nemultumirea fată de ceea ce se întîmplă în Neamt: „Ministrul Internelor si Reformei Administrative a fost duminică în zonele afectate de inundatii din Moldova, să vadă cum merg lucrurile la constructiile de case, si a făcut un raport care pentru mine este foarte preocupant si îngrijorător, deoarece, la o distantă de 12 kilometri, într-o comună treaba mergea foarte bine si dincolo mergea foarte prost, fără o coordonare a acestor actiuni. Prefectul din Neamt stătea si se uita, nu stiu după ce, si, în loc să îi împingă de la spate, nu stiu ce făcea“, a spusTăriceanu. Este vorba despre comuna Gîdinti, care a iesit bine la evaluare, fată de Doljesti, unde lucrurile stau putin altfel, existînd întîrzieri. Această declaratie avea să îl determine pe prefectul de Neamt să îsi sune sefii, respectiv pe secretarul de stat Victor Paul Dobre si pe cei de la Secretariatul General al Guvernului si să îi anunte că a decis să renunte la functie. „Situatia de azi (marti, 26 august - n.r.) si videoconferinta m-au determinat să iau hotărîrea de a demisiona din functia de prefect. Este nedrept ca după vizita ministrului Cristian David de duminică, 24 august, premierul să spună că eram prin zonă, pe undeva, si nu stiu pe unde mă uitam. Eu am fost duminică întîi la Doljesti si apoi la Gîdinti. La Doljesti este un volum mare de materiale de constructii de împărtit, au trebuit determinate perimetrele inundabile de cele neinundabile si pentru asta Comandamentul Judetean pentru Situatii de Urgentă a emis Hotărîrea nr. 6 si a stabilit parcelarea. E drept că s-a întîrziat, dar nu foarte mult. Eu mi-am petrecut vremea si mi-am pierdut zilele pe dig si în zonele inundate. Regret atitudinea ministrului Cristian David, dar lucrurile nu stau asa. Ne-am desfăsurat activitatea, împreună cu serviciile deconcentrate, cu ISU si cu Apele Române, asa cum trebuia. Structurile deconcentrate din judet au venit în zonele cu probleme indiferent de ora din zi ori din noapte. Decizia de a demisiona este un răspuns la acuzele care mi s-au adus. L-am sunat pe ministrul Victor Paul Dobre si i-am comunicat decizia mea, pe care am trimis-o pe fax la Ministerul Internelor si Reformei Administrative si la Secretariatul General al Guvernului. Cred că am muncit si am fost alături de oameni în situatii de urgentă si nu numai. Ce mi s-a întîmplat este o chestiune nedreaptă“, a declarat prefectul Toader Mocanu.

Asteaptă Guvernul pentru a sti cîte zile mai rămîne în Prefectură

Cel care a reprezentat Guvernul în teritoriu asteaptă acum un răspuns referitor la ceea ce se mai vrea de la el. Sustine că va sta în Prefectură atît cît i se va mai cere, dar nu a putut preciza ce va face în continuare. Exclude însă cariera politică, desi din acest mediu provine, Toader Mocanu fiind, înainte de a fi obligat de legislatie să se dezbrace de haina politică, membru al Partidului National Liberal. „Nu fac nici o discutie referitoare la partidele politice. Nu m-a interesat politica si nu-mi văd locul în politică. Categoric nu voi intra în politică. Decizia de încetare a mandatului de prefect îmi apartine, desi nu aveam de gînd să demisionez. Nu m-am prevalat de absolut nimic cît am fost prefect. Doar mi-am făcut treaba. Sefii mei ierarhici m-au felicitat în videoconferinta de marti, de la prînz, de felul cum am depăsit momentul inundatiilor. Acum mai trebuie respectat un grafic de refacere a zonelor, întocmit de către autoritătile publice locale. Este un angajament făcut de către fiecare primar. Cel din Tămăseni se angajase ca toate casele să fie gata pînă pe 31 decembrie si i-am cerut să refacă graficul, pentru că nu este de acceptat asa ceva. La reparatiile pentru locuinte, toate au ca termen o dată rezonabilă. La Tămăseni lucrurile au mers mai greu. Eu am făcut echipă cu institutiile deconcentrate, am emis ordine si am luat toate măsurile pentru ca lucrurile să se desfăsoare eficient. Ministrul Victor Paul Dobre mi-a spus, după ce l-am anuntat de demisie, că vrea să discutăm, dar i-am zis că decizia mea este irevocabilă. Este exclus să vorbim despre o demisie fortată. Si nici nu e o decizie pripită. Cît au fost inundatii, în 12 zile am ajuns acasă, la familie, o singură dată. Nu vreau să mă plîng de asta. Din punctul meu de vedere nu voi reveni asupra deciziei. Cît voi mai sta în Prefectură, va stabili Guvernul. În acest moment nu astept nimic, de la nimeni. Nu vreau ca domnul ministru David să-si ceară scuze fată de mine. Dar stiu că sînt un om suficient de organizat în activitătile pe care le desfăsor. Din start mi-am dat seama că primarul de Gîdinti si cel de la Ion Creangă s-au miscat foarte bine. Cei de la Tămăseni si Doljesti nu beneficiază de personal în primării pe care să se poată baza si care să îi ajute. Si au mai avut si alte probleme de rezolvat în acest timp“, a mai spus Toader Mocanu. Întrebat dacă s-au petrecut incidente care să îl fi deranjat pe Cristian David în timpul sederii în Neamt, ex-prefectul a relatat că primarul de Doljesti l-a întrebat pe ministru cîti bani se vor acorda pentru manoperă, ceea ce l-a iritat putin pe David. Dar nu crede că acesta ar putea fi motivul pentru care în fata sefului său, Călin Popescu Tăriceanu, a relatat într-un fel anume situatia de la Neamt. „Consider că am făcut tot ceea ce trebuia să fac!“, a încheiat Toader Mocanu declaratiile legate de demisia sa.

Varianta PSD - un sut, un pas înainte!

Deputatul Ioan Munteanu, presedinte al Partidului Social Democrat filiala Neamt, a declarat că Toader Mocanu a fost învinuit pe nedrept de către Cristian David, dar sustine că tot răul e spre bine. „Cred că prefectul a gresit prin demisie, pentru că, din punctul meu de vedere, a fost unul dintre putinii care a stat între sinistrati. Oamenii i-au adus acuze, dar oamenii nu pot fi multumiti tot timpul. Eu cred că are alte probleme, de ordin politic. Toader Mocanu poate deveni city manager la Primăria Piatra Neamt sau administrator public la Consiliul Judetean. Probabil are un loc asigurat. Pe 10 septembrie s-ar putea prezenta la concursul organizat de Primăria Piatra Neamt“, a declarat liderul PSD Ioan Munteanu.
Serban Strătilă, seful penelistilor nemteni, s-a declarat surprins de decizia lui Toader Mocanu. „Mă surprinde această demisie, mai ales că stiam că domnul Mocanu este apreciat de către colegii săi din conducerea administrativă. S-a implicat foarte mult în managerierea problemelor create de calamităti“.
Si vicepresedintele PDL Neamt, Vasile Pruteanu, presedintele Consiliului Judetean, si-a exprimat regretul că Toader Mocanu a recurs la demisie: „E o pierdere pentru judetul Neamt din punct de vedere administrativ. Îmi pare rău. Si eu am trecut printr-o astfel de situatie, cînd am văzut că munca pe care am depus-o nu mi-a fost recunoscută. În perioada cît am colaborat cu prefectul Mocanu l-am cunoscut ca o persoană implicată în rezolvarea problemelor judetului. A reusit să aibă o colaborare extrem de bună cu sefii institutiilor deconcentrate si a administrat foarte bine problemele apărute după inundatiile provocate recent de Siret. E foarte usor să stai la Bucuresti si să spui că în teritoriu prefectul nu s-a implicat. Alta e să stai o săptămînă în mijlocul sinistratilor asa cum stiu că a stat prefectul Mocanu. Acesta cu neimplicarea e un motiv pueril. Ce ar fi trebuit să mai facă? Poate au fost si unele influente de la nivel de judet, nu dau nume, care au făcut să apară asa în fata premierului Tăriceanu“.

Articol afisat de 2301 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de mickey999 la data 27.08.2008 03:08
Tariceanu e prim ministru? Inca??
"Prefectul din Neamt stãtea si se uita, nu stiu dupã ce, si, în loc sã îi împingã de la spate, nu stiu ce fãcea"
Asta e atitudine de prim ministru???
Pai numai in era comunista trebuia "sa-i impingi de la spate" pe toti golanii sa faca ceva.
Pentru marele sef de partid asa ceva insemna ca subordonatii sai se rup in doua cu munca ...si cind colo lor li se rupea in doua de munca.Putin circ numai cit sa-l impresionam pe sefu' si apoi...da-l in ma'sa ca am iesit bine si de data asta la inspectie.
Din punctul asta de vedere nu cred ca prefectul de Neamt poate fi acuzat de ceva.
Omul si-a dat silinta sa fie peste tot si sa evalueze cit mai repede si cit mai bine situatia pentru a putea da ordinele necesare unei interventii urgenete avind in vedere ca e vorba de vietile si proprietatile unor oameni.
Insa observ ca primul ministu a invatat si a aplicat foarte repede lectia "Bai,cangurule,tu n-ai cumva shapca? Ia de aici un pumn in bot ca tre' sa fii neaparat vinovat de ceva pe ziua de azi"
Adăugat de Tzepelica la data 27.08.2008 04:20
Ce bine fãcu ! Sã se ducã la bãselu sãu, cel pe lângã care se gudura
la inundatii lingându-i mâna precum un cãtelus bãtrân si cam flenduros, chiar dacã-si pusese si tricoul portocaliu al mãretului Partid Derahat-Prezidential.
Sigur Pinalti i-a oferit dlui Mocanu un loc pe listã la alegeri, mai ales cã Dana-Muscã i-a dat cu flit în vãzul unei tãri întregi.
Dacã domnul Rogin este DEPUTAT de românica, ce cusur are si dl Mocanu sã ajungã în parlament ?!
Adăugat de liberaluldepiatra la data 27.08.2008 06:47
Stanga-mprejur, Dom'Prefect
Cine crede ca Prefectul a demisionat deoarece, fire sensibila si obraz subtire, n-a tinut la criticile primului-ministru, face o greseala.
Nu, nu din cauza criticilor a demisionat prefectul ci pentru ca ar putea ramane.....fara colegiu.
In dulcea traditie pietreana (vezi antecedentele Gheorghe Stefan si Vald Marcoci), prefectul a tras de timp cat a putut. Cum sa renunte inainte de timp la un CIOLAN asa mare si gustos. Chit ca nu avea nici un fel de iubire fata de administratia penelista. Tanjea dupa ocrotitorul sau. Gheorghe Stefan. Nu el l-a pus prefect? Nu el l-a dus in America. Dar si el si-a facut datoria. Nici prin gand nu i-a trecut sa atace vreo hotarare a consiliului desi unele puteau a hotie de la o posta. Acum insa, nea Jiji a sunat goarna. Dom'Prefect, vrei sa ramai fara colegiu? Hai, repede, fa stanga-mprejur....
Adăugat de gyovy la data 27.08.2008 08:17
Tariceanu de unde stie ce s-a petrecut la inundatii?
Din cate stiu eu nici nu era prin tara asta condusa atat de bine spre dezastru de el.In ceea ce-l priveste pe Mocanu, in afara de pacatele pe care le are cu tot felul de combinatii cu firmele lui,nu-mi aduc aminte sa fi fost implicat in vreun scandal legat de modul in care-si indeplineste functia.Ba chiar s-a implicat in tot felul de probleme si le-a rezolvat.A mai tras primarii de urechi, ia mai pus sa rezolve lucruri care tineau de ei,etc.Adica si-a facut simtita prezenta cat de cat.Daca motivele demisiei chiar sunt acestea, atunci foarte bine a facut.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective