Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 August 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Prefectul a demisionat

Prefectul a demisionat

• Toader Mocanu a demisionat ieri dupã-amiazã, din cauza criticilor aduse de premier • întîrzierea lucrãrilor de refacere a caselor distruse de ploi este motivul pentru care Mocanu a renuntat la administratie • el sustine cã decizia este irevocabilã • fost penelist, nici în politicã nu-si mai gãseste locul • seful pesedistilor nemteni sustine cã nu e exclus sã devinã city manager sau administrator public • sefii formatiunilor liberale din Neamt considerã cã Toader Mocanu s-a implicat în rezolvarea problemelor provocate de inundatiile din zona Roman •

Toader Mocanu nu mai este, de marti, 26 august, prefect al judetului Neamt. El si-a dat demisia dupã ce cu cîteva ore înainte fusese felicitat de cãtre conducerea centralã, alãturi de alti cinci prefecti, pentru modul cum a manageriat situatia criticã produsã de inundatii la finele lunii trecute. Doar cã aproape în paralel, pe un flux de stiri apãrea o declaratie a premierului Cãlin Popescu Tãriceanu, în care îsi arãta nemultumirea fatã de ceea ce se întîmplã în Neamt: „Ministrul Internelor si Reformei Administrative a fost duminicã în zonele afectate de inundatii din Moldova, sã vadã cum merg lucrurile la constructiile de case, si a fãcut un raport care pentru mine este foarte preocupant si îngrijorãtor, deoarece, la o distantã de 12 kilometri, într-o comunã treaba mergea foarte bine si dincolo mergea foarte prost, fãrã o coordonare a acestor actiuni. Prefectul din Neamt stãtea si se uita, nu stiu dupã ce, si, în loc sã îi împingã de la spate, nu stiu ce fãcea“, a spusTãriceanu. Este vorba despre comuna Gîdinti, care a iesit bine la evaluare, fatã de Doljesti, unde lucrurile stau putin altfel, existînd întîrzieri. Aceastã declaratie avea sã îl determine pe prefectul de Neamt sã îsi sune sefii, respectiv pe secretarul de stat Victor Paul Dobre si pe cei de la Secretariatul General al Guvernului si sã îi anunte cã a decis sã renunte la functie. „Situatia de azi (marti, 26 august - n.r.) si videoconferinta m-au determinat sã iau hotãrîrea de a demisiona din functia de prefect. Este nedrept ca dupã vizita ministrului Cristian David de duminicã, 24 august, premierul sã spunã cã eram prin zonã, pe undeva, si nu stiu pe unde mã uitam. Eu am fost duminicã întîi la Doljesti si apoi la Gîdinti. La Doljesti este un volum mare de materiale de constructii de împãrtit, au trebuit determinate perimetrele inundabile de cele neinundabile si pentru asta Comandamentul Judetean pentru Situatii de Urgentã a emis Hotãrîrea nr. 6 si a stabilit parcelarea. E drept cã s-a întîrziat, dar nu foarte mult. Eu mi-am petrecut vremea si mi-am pierdut zilele pe dig si în zonele inundate. Regret atitudinea ministrului Cristian David, dar lucrurile nu stau asa. Ne-am desfãsurat activitatea, împreunã cu serviciile deconcentrate, cu ISU si cu Apele Române, asa cum trebuia. Structurile deconcentrate din judet au venit în zonele cu probleme indiferent de ora din zi ori din noapte. Decizia de a demisiona este un rãspuns la acuzele care mi s-au adus. L-am sunat pe ministrul Victor Paul Dobre si i-am comunicat decizia mea, pe care am trimis-o pe fax la Ministerul Internelor si Reformei Administrative si la Secretariatul General al Guvernului. Cred cã am muncit si am fost alãturi de oameni în situatii de urgentã si nu numai. Ce mi s-a întîmplat este o chestiune nedreaptã“, a declarat prefectul Toader Mocanu.

Asteaptã Guvernul pentru a sti cîte zile mai rãmîne în Prefecturã

Cel care a reprezentat Guvernul în teritoriu asteaptã acum un rãspuns referitor la ceea ce se mai vrea de la el. Sustine cã va sta în Prefecturã atît cît i se va mai cere, dar nu a putut preciza ce va face în continuare. Exclude însã cariera politicã, desi din acest mediu provine, Toader Mocanu fiind, înainte de a fi obligat de legislatie sã se dezbrace de haina politicã, membru al Partidului National Liberal. „Nu fac nici o discutie referitoare la partidele politice. Nu m-a interesat politica si nu-mi vãd locul în politicã. Categoric nu voi intra în politicã. Decizia de încetare a mandatului de prefect îmi apartine, desi nu aveam de gînd sã demisionez. Nu m-am prevalat de absolut nimic cît am fost prefect. Doar mi-am fãcut treaba. Sefii mei ierarhici m-au felicitat în videoconferinta de marti, de la prînz, de felul cum am depãsit momentul inundatiilor. Acum mai trebuie respectat un grafic de refacere a zonelor, întocmit de cãtre autoritãtile publice locale. Este un angajament fãcut de cãtre fiecare primar. Cel din Tãmãseni se angajase ca toate casele sã fie gata pînã pe 31 decembrie si i-am cerut sã refacã graficul, pentru cã nu este de acceptat asa ceva. La reparatiile pentru locuinte, toate au ca termen o datã rezonabilã. La Tãmãseni lucrurile au mers mai greu. Eu am fãcut echipã cu institutiile deconcentrate, am emis ordine si am luat toate mãsurile pentru ca lucrurile sã se desfãsoare eficient. Ministrul Victor Paul Dobre mi-a spus, dupã ce l-am anuntat de demisie, cã vrea sã discutãm, dar i-am zis cã decizia mea este irevocabilã. Este exclus sã vorbim despre o demisie fortatã. Si nici nu e o decizie pripitã. Cît au fost inundatii, în 12 zile am ajuns acasã, la familie, o singurã datã. Nu vreau sã mã plîng de asta. Din punctul meu de vedere nu voi reveni asupra deciziei. Cît voi mai sta în Prefecturã, va stabili Guvernul. ÃŽn acest moment nu astept nimic, de la nimeni. Nu vreau ca domnul ministru David sã-si cearã scuze fatã de mine. Dar stiu cã sînt un om suficient de organizat în activitãtile pe care le desfãsor. Din start mi-am dat seama cã primarul de Gîdinti si cel de la Ion Creangã s-au miscat foarte bine. Cei de la Tãmãseni si Doljesti nu beneficiazã de personal în primãrii pe care sã se poatã baza si care sã îi ajute. Si au mai avut si alte probleme de rezolvat în acest timp“, a mai spus Toader Mocanu. ÃŽntrebat dacã s-au petrecut incidente care sã îl fi deranjat pe Cristian David în timpul sederii în Neamt, ex-prefectul a relatat cã primarul de Doljesti l-a întrebat pe ministru cîti bani se vor acorda pentru manoperã, ceea ce l-a iritat putin pe David. Dar nu crede cã acesta ar putea fi motivul pentru care în fata sefului sãu, Cãlin Popescu Tãriceanu, a relatat într-un fel anume situatia de la Neamt. „Consider cã am fãcut tot ceea ce trebuia sã fac!“, a încheiat Toader Mocanu declaratiile legate de demisia sa.

Varianta PSD - un sut, un pas înainte!

Deputatul Ioan Munteanu, presedinte al Partidului Social Democrat filiala Neamt, a declarat cã Toader Mocanu a fost învinuit pe nedrept de cãtre Cristian David, dar sustine cã tot rãul e spre bine. „Cred cã prefectul a gresit prin demisie, pentru cã, din punctul meu de vedere, a fost unul dintre putinii care a stat între sinistrati. Oamenii i-au adus acuze, dar oamenii nu pot fi multumiti tot timpul. Eu cred cã are alte probleme, de ordin politic. Toader Mocanu poate deveni city manager la Primãria Piatra Neamt sau administrator public la Consiliul Judetean. Probabil are un loc asigurat. Pe 10 septembrie s-ar putea prezenta la concursul organizat de Primãria Piatra Neamt“, a declarat liderul PSD Ioan Munteanu.
Serban Strãtilã, seful penelistilor nemteni, s-a declarat surprins de decizia lui Toader Mocanu. „Mã surprinde aceastã demisie, mai ales cã stiam cã domnul Mocanu este apreciat de cãtre colegii sãi din conducerea administrativã. S-a implicat foarte mult în managerierea problemelor create de calamitãti“.
Si vicepresedintele PDL Neamt, Vasile Pruteanu, presedintele Consiliului Judetean, si-a exprimat regretul cã Toader Mocanu a recurs la demisie: „E o pierdere pentru judetul Neamt din punct de vedere administrativ. ÃŽmi pare rãu. Si eu am trecut printr-o astfel de situatie, cînd am vãzut cã munca pe care am depus-o nu mi-a fost recunoscutã. ÃŽn perioada cît am colaborat cu prefectul Mocanu l-am cunoscut ca o persoanã implicatã în rezolvarea problemelor judetului. A reusit sã aibã o colaborare extrem de bunã cu sefii institutiilor deconcentrate si a administrat foarte bine problemele apãrute dupã inundatiile provocate recent de Siret. E foarte usor sã stai la Bucuresti si sã spui cã în teritoriu prefectul nu s-a implicat. Alta e sã stai o sãptãmînã în mijlocul sinistratilor asa cum stiu cã a stat prefectul Mocanu. Acesta cu neimplicarea e un motiv pueril. Ce ar fi trebuit sã mai facã? Poate au fost si unele influente de la nivel de judet, nu dau nume, care au fãcut sã aparã asa în fata premierului Tãriceanu“.

Articol afisat de 2551 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de mickey999 la data 27.08.2008 02:08
Tariceanu e prim ministru? Inca??
"Prefectul din Neamt stãtea si se uita, nu stiu dupã ce, si, în loc sã îi împingã de la spate, nu stiu ce fãcea"
Asta e atitudine de prim ministru???
Pai numai in era comunista trebuia "sa-i impingi de la spate" pe toti golanii sa faca ceva.
Pentru marele sef de partid asa ceva insemna ca subordonatii sai se rup in doua cu munca ...si cind colo lor li se rupea in doua de munca.Putin circ numai cit sa-l impresionam pe sefu' si apoi...da-l in ma'sa ca am iesit bine si de data asta la inspectie.
Din punctul asta de vedere nu cred ca prefectul de Neamt poate fi acuzat de ceva.
Omul si-a dat silinta sa fie peste tot si sa evalueze cit mai repede si cit mai bine situatia pentru a putea da ordinele necesare unei interventii urgenete avind in vedere ca e vorba de vietile si proprietatile unor oameni.
Insa observ ca primul ministu a invatat si a aplicat foarte repede lectia "Bai,cangurule,tu n-ai cumva shapca? Ia de aici un pumn in bot ca tre' sa fii neaparat vinovat de ceva pe ziua de azi"
Ad�ugat de Tzepelica la data 27.08.2008 03:20
Ce bine fãcu ! Sã se ducã la bãselu sãu, cel pe lângã care se gudura
la inundatii lingându-i mâna precum un cãtelus bãtrân si cam flenduros, chiar dacã-si pusese si tricoul portocaliu al mãretului Partid Derahat-Prezidential.
Sigur Pinalti i-a oferit dlui Mocanu un loc pe listã la alegeri, mai ales cã Dana-Muscã i-a dat cu flit în vãzul unei tãri întregi.
Dacã domnul Rogin este DEPUTAT de românica, ce cusur are si dl Mocanu sã ajungã în parlament ?!
Ad�ugat de liberaluldepiatra la data 27.08.2008 05:47
Stanga-mprejur, Dom'Prefect
Cine crede ca Prefectul a demisionat deoarece, fire sensibila si obraz subtire, n-a tinut la criticile primului-ministru, face o greseala.
Nu, nu din cauza criticilor a demisionat prefectul ci pentru ca ar putea ramane.....fara colegiu.
In dulcea traditie pietreana (vezi antecedentele Gheorghe Stefan si Vald Marcoci), prefectul a tras de timp cat a putut. Cum sa renunte inainte de timp la un CIOLAN asa mare si gustos. Chit ca nu avea nici un fel de iubire fata de administratia penelista. Tanjea dupa ocrotitorul sau. Gheorghe Stefan. Nu el l-a pus prefect? Nu el l-a dus in America. Dar si el si-a facut datoria. Nici prin gand nu i-a trecut sa atace vreo hotarare a consiliului desi unele puteau a hotie de la o posta. Acum insa, nea Jiji a sunat goarna. Dom'Prefect, vrei sa ramai fara colegiu? Hai, repede, fa stanga-mprejur....
Ad�ugat de gyovy la data 27.08.2008 07:17
Tariceanu de unde stie ce s-a petrecut la inundatii?
Din cate stiu eu nici nu era prin tara asta condusa atat de bine spre dezastru de el.In ceea ce-l priveste pe Mocanu, in afara de pacatele pe care le are cu tot felul de combinatii cu firmele lui,nu-mi aduc aminte sa fi fost implicat in vreun scandal legat de modul in care-si indeplineste functia.Ba chiar s-a implicat in tot felul de probleme si le-a rezolvat.A mai tras primarii de urechi, ia mai pus sa rezolve lucruri care tineau de ei,etc.Adica si-a facut simtita prezenta cat de cat.Daca motivele demisiei chiar sunt acestea, atunci foarte bine a facut.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective