Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 August 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Scoalã de 1,2 milioane de lei pentru toti

• primãria si Colegiul Tehnic „Gh. Cartianu“ se prind parteneri într-un proiect pentru care vor bani europeni • dacã se calificã, proiectul va instrui 140 de elevi într-ale calculatoarelor, va înfiinta un club IT pentru elevii de la tarã si va crea o bazã de date cu locurile de muncã disponibile • primãria trebuie sã dea 1.063 de lei lunar •

Cinci sute de elevi de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“ au sanse sã devinã asi în materie de calculatoare. Conducerea liceului si primãria pietreanã s-au prins parteneri în proiectul „Scoalã pentru toti“, proiect pentru care se vîneazã finantare europeanã nerambursabilã. Cei de la Cartianu au socotit cã ar fi nevoie de 1.275.600 de lei, din care sînt sanse ca UE sã dea 98%. Pentru a acoperi diferenta, s-au adresat municipalitãtii pietrene, mai ales cã nu sînt la prima colaborare oficialã. Bugetul orasului ar urma sã asigure timp de doi ani 25.512 lei, cam 1.063 lei lunar. Banii sînt necesari pentru a fi cumpãrate calculatoare, laptopuri, videproiectoare, scannere, camere web, camere video digitale, dar si pentru salariile celor implicati (manager de proiect, contabil, jurist, profesori îndrumãtori, conferentiari, etc), precum si pentru plata utilitãtilor si amenajarea spatiilor. „Ca partener, primãriei îi revine obligatia de a cofinanta proiectul cu aceastã sumã, ceea ce nu este o problemã avînd în vedere scopul proiectului. Obiectivul principal este îmbunãtãtirea ofertelor de educatie si formare profesionalã. 140 de elevi vor fi formati pentru utilizarea calculatorului si vor obtine certificate recunoscute de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei. Va fi înfiintat, de asemenea, un club IT pentru elevii din mediul rural, elevii de etnie rromã, elevii cu dizabilitãti, cei ai cãror pãrinti sînt plecati în strãinãtate, dar si pentru elevii proveniti din familii foarte sãrace“, explicã Nicoleta Husaru, purtãtorul de cuvînt al primãriei pietrene.
Odatã ce primãria s-a declarat de acord sã cofinanteze proiectul, documentatia urmeazã sã fie depusã la sfîrsitul acestei sãptãmîni în competitia pentru bani europeni. Se estimeazã cã vor avea de cîstigat de pe urma proiectului cam 500 de elevi. În plus, dascãlii vor avea si ei cîteva beneficii, dat fiind cã vor fi organizate 16 seminarii, a cîte 60 de ore, în care profesorii vor fi scoliti într-ale orientãrii profesionale si scolare a elevilor, în consiliere, curriculum si material didactic, educatie civicã, dezvoltare durabilã, etc. Clubul IT e planificat sã functioneze 8 ore zilnic, începînd cu 15 septembrie 2009, oferind posibilitatea elevilor sã îsi facã temele la computer si chiar sã ia legãtura cu pãrintii lor plecati, prin intermediul internetului. Acelasi proiect prevede realizarea unei retele de parteneriat si a unei baze de date cu oferte de locuri de muncã în judetul Neamt. Vor fi organizate zece conferinte cu toti patronii interesati, dar si cu autoritãti locale.

Articol afisat de 1514 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de mickey999 la data 27.08.2008 06:06
Bravo!
Buna idee.
Domeniul IT e intr-o continua dezvoltare.
Sint sigur ca in Piatra Neamt sint multi copii care deja sint foarte avansati in folosirea sistemului de operare Linux sau in limbaje de programare. Trebuie incurajati!
Cred ca peste ani ne vom bucura cu totii auzind de nume romanesti care lucreaza in firme celebre.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective