Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 August 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Guvernul a dat o hotãrîre sinistratã

• autoritãtile centrale au fãcut recomandãri care nu se potrivesc cu hotãrîrile de guvern emise pentru înlãturarea pagubelor produse de ape • pentru casele dãrîmate se dau materiale, iar pentru reparatii se dau bani • o ultimã hotãrîre prevede cã locuintele nu se pot ridica în regie proprie, ci numai în baza unor contracte cu antreprenorii • nimeni nu stie cui va fi predatã noua locuintã •

Miercuri, 27 august, la sediul Primãriei Roman, a avut loc o nouã sedintã, convocatã de Institutia Prefectului, si la care au fost invitate toate institutiile statului implicate în actiunile de înlãturare a efectelor inundatiilor. Sedinta a fost prezidatã de prefectul Toader Mocanu, alãturi de subprefectul Ioan Ghica, Ilie Petre - director juridic în Prefecturã, si Andrei Ignat - inspector sef al Inspectoratului de Stat în Constructii. De partea cealaltã a baricadei au fost invitati primarii localitãtilor afectate: Doljesti, Tãmãseni, Gîdinti, Ion Creangã, Horia si Sagna. Discutiile au vizat în primul rînd recalcularea, pentru ultima datã, si transmiterea cãtre Prefecturã a ultimelor estimãri privind pagubele provocate de inundatii. Prefectul Toader Mocanu a fost foarte exigent la adresa autoritãtilor locale si le-a cerut sã fie si mai operative. „Din bun simt, v-am mai protejat, în sensul cã nu am dat în voi, însã nu mai protejez pe nimeni. Stiu cã sînt probleme, dar stiu cã aveti în localitate trei reprezentanti a trei institutii - Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã, Inspectoratul de Stat în Constructii si Prefecturã. Aveti la cine si de ce sã apelati“, a declarat prefectul.

Hotãrîrile i-au bãgat în ceatã pe cei scosi din ape

Reprezentantii Prefecturii le-au adus la cunostintã primarilor faptul cã hotãrîrea de guvern mult asteptatã a fost emisã si cã aceasta precizeazã cã materialele de constructie primite conform listei pentru reconstructie sînt numai pentru reconstructie, pentru reparatie urmînd sã se dea numai bani. Aceleasi legi emise nu permit ca unele locuinte sã fie ridicate în regie proprie. „Hotãrîrea cere contracte cu agenti economici si respectarea ordonantei privind achizitiile publice. Le-am spus cã pot lucra în regie proprie, iar acum în comunã este santier, oamenii apucîndu-se deja de lucru. Am predat peste 80 de locuinte si continuã“, a atras atentia primarul de Doljesti, Gheorghe Cojocaru. Juristul Prefecturii, Ilie Petre, „a tradus“ întelesul hotãrîrii prin faptul cã existã trei categorii de locuinte: dintre acestea, locuintele demolate si care trebuie reconstruite si locuintele ce trebuie reabilitate se fac numai cu agenti economici, iar doar casele ce necesitã reparatii se pot face în regie proprie. ÃŽntrebarea e ce-or întelege sinistratii.
La ultima vizitã a ministrului internelor si reformei în administratie, Cristian David, s-a vorbit cã fiecare sinistrat poate alege sã lucreze în regie proprie sau cu firmã, iar dacã lucreazã singur sã primeascã o sumã de bani. Tot atunci s-a dat undã verde la utilizarea din materialele primite de la Guvern pentru reparatii, iar acum hotãrîrile emise vorbesc cã se vor da bani, nu materiale. Pentru remedierea si punerea cap la cap a informatiilor, materialele consumate vor fi puse la loc din alte surse, cel mai probabil din stocurile primite din sponsorizãri. „Nu dati materiale pentru reparatii. Dacã ati dat deja, le vom recupera din sponsorizãri“, a mai precizat prefectul Toader Mocanu. O problemã aparte este legatã de cine primeste cheia casei: proprietarul terenului sau cel al casei? Autoritãtile le-au cerut primarilor sã nu elibereze autorizatiile pînã cînd nu se va lãmuri cine e titularul autorizatiei - cel care detine terenul sau cel care avea casa. De asemenea, la Tãmãseni, din cele 255 de case, existã solicitãri pentru 130 de case unde mostenirile nu au fost încã dezbãtute. O solutie propusã este ca, pînã la finalizare, proprietar sã fie statul, care apoi sã le cedeze proprietarilor care au astfel timp sã-si dezbatã mostenirile.

Liber la noi cereri

Prefectul Toader Mocanu a fãcut cunoscut faptul cã se mai pot cere locuinte modulare, însã a solicitat racordarea lor la utilitãti. De asemenea, acesta a cerut o ultimã verificare a stãrii caselor, pentru cã au fost cazuri în care unele imobile s-au dãrîmat de la ultima evaluare: „Prioritate au casele demolate, adicã cele 639 de case. Pînã vineri vrem o actualizare a cantitãtilor de materiale de constructii necesare, iar centralizatorul sã fie pentru cele trei tipuri de case prevãzute în hotãrîre. De asemenea, avem proiect de casã cu o singurã camerã, acolo unde locuieste o singurã persoanã“, a spus prefectul, care le-a cerut primarilor sã treacã la sãpat santurile: „Eu plec din functie, dar vreau mãcar sã vãd temeliile acestor case!“. Problema spinoasã rãmîne contractul cu firmele. La Ion Creangã, Gîdinti si Sagna, problema a fost rezolvatã. La Tãmãseni, primarul Ironim Andrici a declarat cã a semnat cu o firmã constructia a 30 de case si mai asteaptã alte cinci firme pentru restul de pînã la 250 de case. Situatia mai dificilã a rãmas la Doljesti, primarul anuntînd cã are de construit 322 de case si de reparat alte 144, însã firmele cer mai mult decît suta de milioane propusã de Guvern.

Articol afisat de 1716 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Claudia MATEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective