Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2008
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 August 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Guvernul a dat o hotărîre sinistrată

• autoritătile centrale au făcut recomandări care nu se potrivesc cu hotărîrile de guvern emise pentru înlăturarea pagubelor produse de ape • pentru casele dărîmate se dau materiale, iar pentru reparatii se dau bani • o ultimă hotărîre prevede că locuintele nu se pot ridica în regie proprie, ci numai în baza unor contracte cu antreprenorii • nimeni nu stie cui va fi predată noua locuintă •

Miercuri, 27 august, la sediul Primăriei Roman, a avut loc o nouă sedintă, convocată de Institutia Prefectului, si la care au fost invitate toate institutiile statului implicate în actiunile de înlăturare a efectelor inundatiilor. Sedinta a fost prezidată de prefectul Toader Mocanu, alături de subprefectul Ioan Ghica, Ilie Petre - director juridic în Prefectură, si Andrei Ignat - inspector sef al Inspectoratului de Stat în Constructii. De partea cealaltă a baricadei au fost invitati primarii localitătilor afectate: Doljesti, Tămăseni, Gîdinti, Ion Creangă, Horia si Sagna. Discutiile au vizat în primul rînd recalcularea, pentru ultima dată, si transmiterea către Prefectură a ultimelor estimări privind pagubele provocate de inundatii. Prefectul Toader Mocanu a fost foarte exigent la adresa autoritătilor locale si le-a cerut să fie si mai operative. „Din bun simt, v-am mai protejat, în sensul că nu am dat în voi, însă nu mai protejez pe nimeni. Stiu că sînt probleme, dar stiu că aveti în localitate trei reprezentanti a trei institutii - Inspectoratul pentru Situatii de Urgentă, Inspectoratul de Stat în Constructii si Prefectură. Aveti la cine si de ce să apelati“, a declarat prefectul.

Hotărîrile i-au băgat în ceată pe cei scosi din ape

Reprezentantii Prefecturii le-au adus la cunostintă primarilor faptul că hotărîrea de guvern mult asteptată a fost emisă si că aceasta precizează că materialele de constructie primite conform listei pentru reconstructie sînt numai pentru reconstructie, pentru reparatie urmînd să se dea numai bani. Aceleasi legi emise nu permit ca unele locuinte să fie ridicate în regie proprie. „Hotărîrea cere contracte cu agenti economici si respectarea ordonantei privind achizitiile publice. Le-am spus că pot lucra în regie proprie, iar acum în comună este santier, oamenii apucîndu-se deja de lucru. Am predat peste 80 de locuinte si continuă“, a atras atentia primarul de Doljesti, Gheorghe Cojocaru. Juristul Prefecturii, Ilie Petre, „a tradus“ întelesul hotărîrii prin faptul că există trei categorii de locuinte: dintre acestea, locuintele demolate si care trebuie reconstruite si locuintele ce trebuie reabilitate se fac numai cu agenti economici, iar doar casele ce necesită reparatii se pot face în regie proprie. Întrebarea e ce-or întelege sinistratii.
La ultima vizită a ministrului internelor si reformei în administratie, Cristian David, s-a vorbit că fiecare sinistrat poate alege să lucreze în regie proprie sau cu firmă, iar dacă lucrează singur să primească o sumă de bani. Tot atunci s-a dat undă verde la utilizarea din materialele primite de la Guvern pentru reparatii, iar acum hotărîrile emise vorbesc că se vor da bani, nu materiale. Pentru remedierea si punerea cap la cap a informatiilor, materialele consumate vor fi puse la loc din alte surse, cel mai probabil din stocurile primite din sponsorizări. „Nu dati materiale pentru reparatii. Dacă ati dat deja, le vom recupera din sponsorizări“, a mai precizat prefectul Toader Mocanu. O problemă aparte este legată de cine primeste cheia casei: proprietarul terenului sau cel al casei? Autoritătile le-au cerut primarilor să nu elibereze autorizatiile pînă cînd nu se va lămuri cine e titularul autorizatiei - cel care detine terenul sau cel care avea casa. De asemenea, la Tămăseni, din cele 255 de case, există solicitări pentru 130 de case unde mostenirile nu au fost încă dezbătute. O solutie propusă este ca, pînă la finalizare, proprietar să fie statul, care apoi să le cedeze proprietarilor care au astfel timp să-si dezbată mostenirile.

Liber la noi cereri

Prefectul Toader Mocanu a făcut cunoscut faptul că se mai pot cere locuinte modulare, însă a solicitat racordarea lor la utilităti. De asemenea, acesta a cerut o ultimă verificare a stării caselor, pentru că au fost cazuri în care unele imobile s-au dărîmat de la ultima evaluare: „Prioritate au casele demolate, adică cele 639 de case. Pînă vineri vrem o actualizare a cantitătilor de materiale de constructii necesare, iar centralizatorul să fie pentru cele trei tipuri de case prevăzute în hotărîre. De asemenea, avem proiect de casă cu o singură cameră, acolo unde locuieste o singură persoană“, a spus prefectul, care le-a cerut primarilor să treacă la săpat santurile: „Eu plec din functie, dar vreau măcar să văd temeliile acestor case!“. Problema spinoasă rămîne contractul cu firmele. La Ion Creangă, Gîdinti si Sagna, problema a fost rezolvată. La Tămăseni, primarul Ironim Andrici a declarat că a semnat cu o firmă constructia a 30 de case si mai asteaptă alte cinci firme pentru restul de pînă la 250 de case. Situatia mai dificilă a rămas la Doljesti, primarul anuntînd că are de construit 322 de case si de reparat alte 144, însă firmele cer mai mult decît suta de milioane propusă de Guvern.

Articol afisat de 1602 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Claudia MATEI)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective