Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2008
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Octombrie 2008
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Curge cu bani, dar vine si... nota de platã

Curge cu bani, dar vine si... nota de platã

• de la 1 octombrie a crescut salariul minim • si pensiile sînt mai mari cu 20% • cresterea cu 50% a salariilor dascãlilor a rãmas în coadã de peste • alte beneficii ale anului electoral sînt eliminarea plafonului lunar în cazul medicamentelor compensate si gratuite, nemajorarea pretului la gaze si promisiuni pentru preoti • reversul va fi o imediatã si neanuntatã crestere de preturi la produse si servicii •

Anul electoral si apropierea alegerilor, stabilite pentru data de 30 noiembrie 2008, aduce o grãmadã de beneficii financiare la diferite categorii sociale, dar va veni si „plata“. De pe 1 octombrie 140.000 de pensionari nemteni au drepturi mai mari, cresterea fiind stabilitã la un procent de 20%. Punctul de pensie atinge valoarea de 697,5 lei, luna trecutã acesta fiind de 581 de lei. Majorarea se va face atît la cei din sectorul de stat cît si la pensionarii din agriculturã. Initial cresterea urma sã se aplice abia de la începutul anului viitor, dar la finele lunii august 2008 s-a stabilit ca mãsura sã intre în vigoare de la 1 noiembrie 2008. Si acest termen a fost devansat, astfel încît s-a ajuns ca beneficiul sã intre în vigoare din octombrie. ÃŽn plus, cei care au avut grupe de muncã vor beneficia de alte cresteri, adãugîndu-se procente diferite pentru gupa I si grupa a II-a de muncã. Cei în cauzã îsi primesc banii în patru etape, din octombrie 2008 pînã în octombrie 2009, transele fiind stabilite în functie de data deschiderii drepturilor de pensie. Tot de la 1 octombrie s-a stabilit si cresterea salariului minim pe economie de la 500 la 540 de lei. Mãsura îi avantajeazã în special pe cei cu venituri reduse, care sînt plãtiti cu salariul minim pe economie. O altã majorare a salariului minim pe economie urmeazã a avea loc la începutul anului viitor, datã de la care acesta va fi de 600 de lei.
Altã facilitate, cu prizã la public si care vine în sprijinul bolnavilor cronici, care sînt nevoiti sã stea la cozi infernale la farmacii în primele zile ale fiecãrei luni calendaristice, este eliminarea plafonului în ceea ce priveste fondurile pentru medicamentele compensate. Asta înseamnã cã farmaciile vor onora cererile clientilor pe toatã durata lunii, atît la retetele compensate cît si la cele gratuite. Dupã ani în sir cînd bolnavii veneau dupã medicamente la primele ore ale fiecãrei dimineti de 1, facilitatea pare aproape o utopie. Mai mult, desi preturile medicamentelor urmau a creste de la 1 octombrie, acestea rãmîn neschimbate fiind adoptat un ordin care prevede prelungirea cu încã o lunã a valabilitãtii preturilor. Chiar dacã nu am auzit de o ieftinire a medicamentelor, ne consolãm cu faptul cã mãcar nu se mai scumpesc.

Fericire si pentru cei cu cec-uri pentru Dacii

Tot din octombrie, dar la finele lunii, cei 537 de nemteni care asteaptã de 18 ani sã fie despãgubiti pentru banii depusi la CEC în vederea achizitionãrii unei masini, îsi vor vedea visul cu ochii. Acestora le vor intra în conturi peste 100 de miliarde de lei vechi. Posibil cã pentru unii este deja prea tîrziu, dar de banii respectivi se pot bucura urmasii lor. Printre alte mãsuri care ar putea fi stabilite în perioada imediat urmãtoare se are în vedere înghetarea pretului la gazele pentru populatie, desi era anuntatã o nouã crestere aplicabilã de la 1 octombrie. De asemenea, sînt zvonuri cum cã s-ar majora valoarea sumei deductibile în cazul pensiilor private. Acum este un prag de 400 de euro, din care 200 pentru angajat si 200 pentru angajator. În cazul în care acest prag creste, creste si valoarea pentru care ne putem asigura bãtrînetile fãrã sã scoatem nici un leu din buzunar. Executivul a mai anutat cã are în intentie si cresterea drepturilor bãnesti ale preotilor, desi acestia nu reprezintã o categorie socialã chiar de plîns. Plus cresterea salariilor dascãlilor, cu 50%, lucru care a generat controverse chiar în rîndurile guvernantilor. Decizia de crestere a fost contestatã, un rãspuns urmînd a fi dat de Curtea Constitutionalã. Se pare cã guvernul nu are posibilitatea sã suporte aceste majorãri salariale în cazul profesorilor.
Partea nevãzutã încã a acestor beneficii se va vedea destul de repede, prin cresterea pretului la anumite produse si servicii. Acestea se vor produce prin majorarea salariului minim pe economie care va fi invocatã de producãtori sau prestatori de servicii. Cum minimul se aplicã în toate ramurile economiei, un plus de cîtiva bãnuti, dacã nu mai mult se vor adãuga la produsul sau serviciul prestat. De asemenea, desi este o regulã nefericitã, majorarea pensiilor produce aceleasi efecte. Chiar dacã cresterea preturilor este motivatã oficial de alte cauze, în principiu dupã fiecare plus la pensie cresc rapid si preturile la multe si diverse produse, mãrfuri, servicii sau prestatii de orice fel.

Articol afisat de 1943 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective