Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2008
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Octombrie 2008
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Criza si „latul“ din gîtul salariatilor Petrotub

Criza si „latul“ din gîtul salariatilor Petrotub

• salariatii fabricii din Cordun nu stiu pe ce pot să mizeze la negocierile contractului de muncă pe următorii patru ani • acestia au primit o propunere inacceptabilă, de înghetare a salariilor • patronul lor a pierdut, după cum afirmă analistii, 27 de miliarde de dolari • discutiile ar putea fi reluate azi de la premise nu prea optimiste •

Zile grele se anuntă, din nou, ca un lait-motiv al perioadei post-decembriste, pentru salariatii celei mai mari societăti comerciale din zona Romanului, ArcelorMittal, în plină criză financiară globală. Mai mult decît atît, tevarii sînt în plin proces de negociere a veniturilor de care se vor bucura în următorii patru ani, acestia părînd să bată la usi închise în discutiile cu patronatul. Pînă în prezent, muncitorii au primit o ofertă de 7%, crestere salarială nesemnificativă, după cum afirmă sindicalistii si cum simt, zi de zi, oamenii care trebuie să-si sustină familiile. Se speră că totul va trece si că problemele vor fi, totusi, rezolvate în niste termeni amiabili. „Cel putin la prima vedere, criza mondială nu ne afectează direct. Ne preocupă, cel mai mult, ceea ce se va întîmpla cu oamenii pe care îi reprezentăm, în perioada următoare“, a declarat Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber Petrotub. Acesta a mai declarat că, după esecul ultimelor discutii purtate cu membrii conducerii române a concernului, sortii de izbîndă pentru muncitori sînt discutabili.
„S-a ajuns la situatia în care un om care iese la pensie să ia 11-12 milioane de lei, iar cei care rămîn în fabrică să ia sapte milioane, pe acelasi post. Nu se poate asa ceva si să mai pretindem ca lumea să rămînă la lucru. Nici o crestere de 100% nu ar fi suficientă, în ziua de azi. Trebuie să mergem miercuri, 22 octombrie, la Galati, la noi discutii, însă confirmarea că partenerii de dialog vor putea veni trebuie primită telefonic, în aceeasi zi, dimineată. Ni s-a cerut să înghetăm negocierile, date fiind problemele de piată, însă cine se mai gîndeste la oameni?“, s-a mai întrebat sindicalistul romascan. Reamintim că reprezentantii muncitorilor din cadrul fabricii de tevi ArcelorMittal Cordun au adresat în ultimele săptămîni inclusiv proteste către conducerea întreprinderii, pe motiv că timpul trece si negocierile stagnează. Culmea este că, o bună bucată de vreme, sindicalistii de la Romantub si Sindicatul Liber nu prea au avut cu cine sta de vorbă. Din punctul de vedere al sindicalistilor, oferta deja înaintată patronatului nu poate fi dezvăluită. Cert este că reprezentantii muncitorilor au scos pe tapet în primul rînd problema salarizării. Reamintim că salariatii celei mai mari întreprinderi din zona Romanului asteaptă cu înfrigurare rezultatul negocierilor, în conditiile în care le-a expirat contractul semnat cu patronatul pentru perioada 2004-2008 si vor trebui să se aseze din nou la masa negocierilor.

Nori negri

Premisele nu sînt tocmai îmbucurătoare, în conditiile în care ArcelorMittal s-a dovedit un partener de discutii dispus să lase foarte putin în timpul tratativelor. Pe lîngă nivelul veniturilor la nivelul întreprinderii, o altă problemă stringentă o reprezintă conditiile de muncă. Si acest aspect urmează să fie dezbătut în următoarele luni, în rîndurile sindicalistilor, pentru ca problemele să fie clare la momentul demarării negocierilor. Tevarii îsi pun sperantele în recenta auditare din partea Diviziei de Tevi a ArcelorMittal. Mai trebuie spus, de altfel, că 2008 a fost, pentru tevari, cel putin pînă acum, un an al asteptării si a promisunilor neonorate. Aceasta, în conditiile în care salariatii asteptau vizita reprezentantilor conducerii europene a concernului si a liderilor sindicatelor din metalurgie. Se pare, totusi, că eforturile sindicalistilor nu au fost în zadar, dovadă fiind recente miscări de trupe. ArcelorMittal Roman are un nou director general. Conducerea companiei l-a desemnat pe canadianul David North să preia conducerea firmei, de la inginerul Petru Simion. Acesta din urmă a fost numit director executiv, în locul lui Ghită Stănoi. Fondul problemei, însă, pare să vină din altă parte. Magnatul indian al otelului, Lakshmi Mittal, patronul concernului ce detine si fabrica din Roman a înregistrat, în ultima perioadă, conform analistilor economici, o pierdere care s-a ridicat la 27 de miliarde de dolari. Totul vine pe fondul unor probleme ale economiei mondiale care nu sînt atît de stringente pentru tevarii romascani cît facturile, ratele sau costul vietii de zi cu zi.

Articol afisat de 1506 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective