Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 23 Martie 2009
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Primãvara nu mai vine cu ghiocei

Ce aduce primãvara pe baticul înflorat al aripilor ei, dacã nu ghiocei si reavãnul destelenirii? Primãvara 2009 e anuntatã de o algebrã ciudatã, unicã poate în istoria României. Limbajul articulat al cuvintelor care alcãtuiesc uneori fraze de o savuroasã elegantã, a fost detronat de o aritmeticã butucãnoasã si nãucitoare. Acum vreo douã seri un fost prim-ministru si un tînãr expert economic, primul de dreapta celãlalt de stînga, s-au certat la televizor pe chestiuni de virgulã. A fost deficitul în martie o mie nouã sute opt sute (indicã o cifrã) virgulã doi? Nu, zice ãlãlalt. A fost de virgulã unu. Comunicatele de la Cotroceni, unde-si are sediul Guvernul si toate celelalte institutii ale statului, si unde se negociazã o nouã împovãrare a României, printr-un acord secret (în cele mai multe date ale lui a fost si este secret) cu FMI sînt si ele de sorginte matematicã. Un Titeica mic s-a cuibãrit în personalitatea polivalentã a presedintelui. Si el stie sã se exprime în cifre, mai putin în cifra exactã a împrumutului de parcã s-ar împrumuta la FMI în numele mã-sii si nu în numele nostru al tuturor.
Primãvara vine cu cifre. Cifrele nu tin de foame. Cifrele, înteleg, ne amaneteazã viitorul. Douã decenii si jumãtate am trãit cosmarul datoriei externe fãcute de Ceausescu. Cîte decenii vom trãi cu spaima cã vin portãreii si ne pun sechestru pe respiratie pentru împrumutul fãcut de Bãsescu? Se poate calcula în procente, pentru cã tot trãim o primãvarã cifricã, cu cît ne vor urî mai mult urmasii cãrora le desertãm în destin decontul nechibzuintei noastre?
În dimineata de joi, cînd scriu aceste rînduri, o stire îmi bîzîie din televizorul spre care stau cu spatele. Negocierile avîntate ale ministrului Berceanu, un alt mare gargaragiu al politicii românesti, cu compania americanã Bechtel, s-au isprãvit. Berceanu a obtinut. Numai cã n-a obtinut ce promitea, ci taman pe dos. Adicã n-a ieftinit, ci a scumpit. Dãm mai mult firmei americane pentru aceeasi sosea etern neterminatã. Oficialul român a acceptat în plus niste penalizãri de milioane de euro si încã niste cresteri de pret. Niste cresteri cauzate de carburanti, alte cresteri cauzate de întîrzierile lor pe care le plãtim noi si de întîrzierile noastre pe care le plãtim tot noi, încã niste... Pãi parcã ieri! E ca în bancul acela cu rusul Ivan care n-a cîstigat o bicicletã. S-a înteles gresit: el n-a luat o bicicletã, ci i-a fost luatã bicicleta. Radu Berceanu si-a exprimat tantos negocierile, ca si Traian Bãsescu, prin cifre, procente, fractii. De atîta cifrãraie pãguboasã, am ametit.
Primãvara îmi misca pe vremuri altcum sîngele. Mã simteam mai tînãr decît eram, mai visãtor, mai optimist. Azi, primãvara FMI, primãvara Bãsescu îmi tãndãreste optimismul si mã face sã mã uit cu îngrijorare spre copii si nepoti. De ce negociazã în numele lor un singur individ, chiar dacã pe acest individ îl cheamã Traian Bãsescu? De ce decide un singur om în numele a milioane de oameni? De ce stie el mai bine decît mine ce junghiuri am, ce mã doare si, mai ales, ce leacuri sã întrebuintez pentru a mã vindeca? Parcã scãpasem de unul care le stia pe toate si le dicta pe toate. Un împrumut de 20 de miliarde de euro al unei Românii deja împrumutate si împotmolite în necazuri, mi se pare asasin. N-am primit nici o explicatie credibilã în legãturã cu destinatia acestor gologani. Ce faci, nea Caisã cu banii ãstia si spre ce prãpastie ne conduci?

Articol afisat de 1570 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lucian AVRAMESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective