Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2009
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 23 Martie 2009
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Primăvara nu mai vine cu ghiocei

Ce aduce primăvara pe baticul înflorat al aripilor ei, dacă nu ghiocei si reavănul destelenirii? Primăvara 2009 e anuntată de o algebră ciudată, unică poate în istoria României. Limbajul articulat al cuvintelor care alcătuiesc uneori fraze de o savuroasă elegantă, a fost detronat de o aritmetică butucănoasă si năucitoare. Acum vreo două seri un fost prim-ministru si un tînăr expert economic, primul de dreapta celălalt de stînga, s-au certat la televizor pe chestiuni de virgulă. A fost deficitul în martie o mie nouă sute opt sute (indică o cifră) virgulă doi? Nu, zice ălălalt. A fost de virgulă unu. Comunicatele de la Cotroceni, unde-si are sediul Guvernul si toate celelalte institutii ale statului, si unde se negociază o nouă împovărare a României, printr-un acord secret (în cele mai multe date ale lui a fost si este secret) cu FMI sînt si ele de sorginte matematică. Un Titeica mic s-a cuibărit în personalitatea polivalentă a presedintelui. Si el stie să se exprime în cifre, mai putin în cifra exactă a împrumutului de parcă s-ar împrumuta la FMI în numele mă-sii si nu în numele nostru al tuturor.
Primăvara vine cu cifre. Cifrele nu tin de foame. Cifrele, înteleg, ne amanetează viitorul. Două decenii si jumătate am trăit cosmarul datoriei externe făcute de Ceausescu. Cîte decenii vom trăi cu spaima că vin portăreii si ne pun sechestru pe respiratie pentru împrumutul făcut de Băsescu? Se poate calcula în procente, pentru că tot trăim o primăvară cifrică, cu cît ne vor urî mai mult urmasii cărora le desertăm în destin decontul nechibzuintei noastre?
În dimineata de joi, cînd scriu aceste rînduri, o stire îmi bîzîie din televizorul spre care stau cu spatele. Negocierile avîntate ale ministrului Berceanu, un alt mare gargaragiu al politicii românesti, cu compania americană Bechtel, s-au isprăvit. Berceanu a obtinut. Numai că n-a obtinut ce promitea, ci taman pe dos. Adică n-a ieftinit, ci a scumpit. Dăm mai mult firmei americane pentru aceeasi sosea etern neterminată. Oficialul român a acceptat în plus niste penalizări de milioane de euro si încă niste cresteri de pret. Niste cresteri cauzate de carburanti, alte cresteri cauzate de întîrzierile lor pe care le plătim noi si de întîrzierile noastre pe care le plătim tot noi, încă niste... Păi parcă ieri! E ca în bancul acela cu rusul Ivan care n-a cîstigat o bicicletă. S-a înteles gresit: el n-a luat o bicicletă, ci i-a fost luată bicicleta. Radu Berceanu si-a exprimat tantos negocierile, ca si Traian Băsescu, prin cifre, procente, fractii. De atîta cifrăraie păguboasă, am ametit.
Primăvara îmi misca pe vremuri altcum sîngele. Mă simteam mai tînăr decît eram, mai visător, mai optimist. Azi, primăvara FMI, primăvara Băsescu îmi tăndăreste optimismul si mă face să mă uit cu îngrijorare spre copii si nepoti. De ce negociază în numele lor un singur individ, chiar dacă pe acest individ îl cheamă Traian Băsescu? De ce decide un singur om în numele a milioane de oameni? De ce stie el mai bine decît mine ce junghiuri am, ce mă doare si, mai ales, ce leacuri să întrebuintez pentru a mă vindeca? Parcă scăpasem de unul care le stia pe toate si le dicta pe toate. Un împrumut de 20 de miliarde de euro al unei Românii deja împrumutate si împotmolite în necazuri, mi se pare asasin. N-am primit nici o explicatie credibilă în legătură cu destinatia acestor gologani. Ce faci, nea Caisă cu banii ăstia si spre ce prăpastie ne conduci?

Articol afisat de 1285 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lucian AVRAMESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective