Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2010
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 15 Ianuarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Eminescu - 160 de ani de eternitate


„Trebuie sã fim un strat de culturã la gurile Dunãrei; aceasta e singura misiune a statului român si oricine ar voi sã ne risipeascã puterile spre alt scop pune în joc viitorul urmasilor si calcã în picioare roadele muncei strãbunilor nostri“, scria poetul într-un articol din 2 noiembrie 1879


Eternitatea eminescianã are iatã, astãzi, o sutã saizeci de ani. Saisprezece decenii de pribegire prin sufletul românesc si prin simtirea lui cea mai aleasã. Pentru cã, înainte de toate, Eminescu a fost cel care a identificat poporul român cu ideea de culturã. Azi poate pãrea tragic si înduiosãtor. „Trebuie sã fim un strat de culturã la gurile Dunãrei; aceasta e singura misiune a statului român si oricine ar voi sã ne risipeascã puterile spre alt scop pune în joc viitorul urmasilor si calcã în picioare roadele muncei strãbunilor nostri“, scria poetul într-un articol din 2 noiembrie 1879. Unde, de altfel, conchidea exprimîndu-si convingerea în vocatia culturalã a natiei, care ar trebui sustinutã de statul român: „Astfel întelege societatea modernã misiunea statului român; astfel rezultã ea din istoria noastrã; astfel a fost conceputã chiar de cãtre întemeietorul neamului românesc“. E important de stiut cum statul de astãzi mai întelege aceste precepte...

Eternul Eminescu

Astãzi vineri 15 ianuarie 2010, la ora 17,00, la Sala Tapiseriilor de la Muzeul de Artã Piatra Neamt, Centrul pentru Culturã si Arte „Carmen Saeculare“ organizeazã o manifestare dedicatã împlinirii a 160 de ani de la nasterea poetului national. Sub genericul „Eternul Eminescu“, cei care vor gãsi rãgaz sã vinã la întîlnire vor avea plãcuta surprizã de a o gãsi în posturã de amfitrion pe una dintre personalitãtile cele mai importante ale teatrului românesc, actrita Adela Mãrculescu. Alãturi de ea îsi vor mai aduce aportul la reusita manifestãrii soprana Claudia Caia, studentã a Universitãtii Nationale de Muzicã din Bucuresti si pianistul Daniel Ciobanu, elev al Liceului de Artã „Victor Brauner“.

Maestra

Distinsã personalitate a scenei românesti, Adela Mãrculescu s-a nãscut la Aiud, jud. Alba, si a absolvit Institutul de Artã Teatralã si Cinematograficã Bucuresti, „.L. Caragiale“, promotia 1959, clasa prof. Alexandru Finti. Prima institutie la care activeazã a fost Teatrul de Stat Botosani (1959), jucînd apoi la Teatrul de Stat Ploiesti. Iar între 1963-1965 a fost asistent I.A.T.C. catedra „Miscare scenicã“ si „Tehnica vorbirii“. ÃŽn prezent, Adela Mãrculescu poate fi urmãritã în piesele puse în scenã la Teatrul National „I.L.Caragiale“ Bucuresti. Totodatã, desfãsoarã o activitate intensã, în calitatea de conferentiar, la Universitatea Hyperion, Facultatea de Arte, catedra „Actorie“ si „Tehnica vorbirii“. Cîti dintre noi nu-si aduc aminte cu plãcere de celebra punere în scenã, din 1971, a piesei „Take, Ianke si Cadîr“ a lui Victor Ioan Popa? Atunci, într-o companie celebrã - Marceel Anghelescu, Ion Fintesteanu si Alexandru Giugaru - Adela Mãrculescu dãdea viatã fiicei evreului, Ana, o fiintã pe cît de delicatã pe atît de energicã si dornicã de a-si trãi viata alãturi de omul pe care-l iubea. Alte piese în care artista a pus mult din prea plinu-I sufletesc sunt, printre altele, „ÃŽnsir-te, Mãrgãrite“ de Victor Eftimiu, „Pretioasele ridicole“ de Molière, „Vicleniile lui Scapin“ de Molière, „Au ajuns la un oras“ de J.B. Priestley, „O noapte furtunoasã“ de I.L. Caragiale, „Domnisoara Nastasia“ de G.M. Zamfirescu, „De Pretore Vincenzo“ de Eduardo De Fillipo, „Nunta însîngeratã“ de Federico Garcia Lorca, „Troienele“ de Euripide în adaptarea lui Jean Paul Sartre, „Idiotul“ de F.M. Dostoievski, „Dulcea pasãre a tineretii“ de Tenesse Williams, „Sinucigasul“ de Nicolai Erdman. Nu este de neglijat nici traseul Adelei Mãrculescu din lumea filmului românesc. Titluri ca „Serbãrile galante“, regia René Clair coproductie româno-francezã, 1965, „Bãtãlia pentru Roma“, regia Robert Siodmak coproductie româno-germanã, „Alo, aterizeazã strãbunica“ regia Nicolae Corjos 1981, „Cine iubeste si lasã“, regia Gh. Turcu 1982, „Declaratie de dragoste“, regia Nicolae Corjos 1985, „Un oaspete la cinã“, regia Mihai Constantinescu 1986 spun multe oricãrui cinefil. ÃŽntre distinctiile primite de-a lungul vremii, Adela Mãrculescu se bucurã de titlurile de Societar de onoare al Teatrului National „I.L. Caragiale“ din Bucuresti, Artistã de onoare a filmului românesc, Cetãtean de onoare al Municipiului Bucuresti, Cetãtean de onoare al Municipiului Aiud, 2006, membru UNITER. A primit Ordinul „Meritul cultural“ în grad de Ofiter.

Aspirantii la gloria culturalã

Claudia Caia - sopranã - s-a nãscut în 1985 la Tîrgu Neamt. A absolvit Liceul de Artã „Victor Brauner“ din Piatra-Neamt, institutie de învãtãmînt unde a avut-o drept mentor pe doamna profesor Elena Botez, iar în prezent este studentã a Universitãtii Nationale de Muzicã din Bucuresti. La concursurile nationale la care a participat a reusit prestatii de valoare care i-au înlesnit obtinerea Premiului Special pentru Stil Cameral la Concursul National de Lied „Ionel Perlea“, Slobozia (2006), Premiului I si Premiului Special la Olimpiada Nationalã de Muzicã, Tg. Mures (2004), Premiului al II-lea la Concursul pentru elevi „Haricleea Darclee“, Brãila (2001).
ÃŽncepînd cu anul 2004 evolueazã pe scene profesioniste interpretînd diverse roluri din opere - Spiridon din „O noapte furtunoasã“ de Paul Constantinescu (2004), Marcelina din „Nunta lui Figaro“ de W. A. Mozart (2005), ambele la Universitatea Nationalã de Muzicã, La Criada din „La Casa de Bernarda Alba“ de Miquel Ortega (premierã mondialã absolutã), la Opera din Brasov, dirijor - Miquel Ortega (2007) si Fidalma din „Il matrimonio Segreto“ de D. Cimarosa, la Universitatea Nationalã de Muzicã. De asemenea, în perioada 2000-2008 evolueazã ca solistã în Concerte la Bucuresti, la sala George Enescu, la Sala Dalles, la Palatul Cotroceni, la Palatul Parlamentului, precum si la Galati, Tecuci, Slobozia, Covasna, Piatra-Neamt, Tîrgu-Neamt.
Daniel Petricã Ciobanu s-a nãscut la Piatra-Neamt în 1991. Elev al profesoarei Mihaela Spiridon, în cadrul Liceului de Artã „Victor Brauner“ din Piatra-Neamt, Daniel Ciobanu a urcat treaptã cu treaptã scara consacrãrii ca tînãr talent al pianisticii nationale. ÃŽncã din clasa a VI-a se impune în cadrul Concursului national „Carl Czerny“ cîstigînd Premiul I, pentru ca mai apoi, în clasele urmãtoare sã-si continue drumul ascendent prin adãugarea în palmares a Marelui Premiu al Concursului National „Carl Czerny“, a Premiului I al Concursul National „Miniatura Romanticã“ - Galati si a Premiului I Absolut la Concursul „Carpinetti in Musica“ (Italia). Iatã ce mãrturiseste, despre el însusi, artistul pietrean: „Acum, mai recent, în perioada anilor de liceu, am participat la un turneu de concerte în Elvetia, fiind apoi invitat sã iau parte si la un concert organizat la Ambasada Românei din Budapesta. A urmat invitatia la o serie de concerte în Italia. Am urmat si Cursuri de Mãiestrie, cursuri la care i-am avut ca profesori pe Iulian Arcadi Trofin, în Italia si Elisabeth Eschwe, la Piatra-Neamt. ÃŽn perioada 16-24 august 2008, am obtinut o bursã pentru o sãptãmînã în Manchester (Anglia) si, datoritã performantelor si a rezultatelor din anul cu bursa din Manchester am primit o altã bursã de studii, anul urmãtor, la Scoala Internationalã de Varã a tinerilor pianisti. Anul trecut, în toamnã, am fost din nou bursier, pentru o sãptãmînã, la Scoala de Varã din Shrewsburry, acolo unde am studiat alãturi de mari profesori din prestigioasele academii de muzicã din Londra. Acum lucrez pentru noi aparitii scenice în tarã, si astept cu nerãbdare o nouã sansã de a concerta si în afara granitelor“.

Articol afisat de 1683 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective