Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Februarie 2010
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
166 de milioane, asta da pensie!

166 de milioane, asta da pensie!

• în acest moment cea mai mare pensie din Neamt este de 166 milioane lei vechi si apartine unui fost magistrat • cei de la Curtea de Conturi si fostii parlamentari au pensii maxime de peste 55 milioane lei vechi • dupã proiectul viitoarei legi acestia vor rãmîne cu drepturi egale cu ale muritorilor de rînd • adicã pensia de 166 milioane s-ar putea transforma în una de 33 milioane •

Viitoarea lege a pensiilor mult discutatã în aceste zile de cãtre guvernati, se vrea a fi un act de dreptate pentru toti care decenii la rînd au mers la muncã în fiecare dimineatã. Este adevãrat cã unii au lucrat cu capul, iar altii cu bratele, si nu ar fi drept ca pensiile sã fie egale. Dar între intelectuali, în acest moment sînt diferente uriase între diferite categorii de slujbasi. Cei cu pensii speciale, categorie din care fac parte magistratii sau parlamentarii au pensii de sute de milioane de lei, în timp ce un învãtãtor, de exemplu, beneficiazã de o pensie de circa 11-15 milioane de lei vechi. Dupã ce ani în sir s-au fãcut recalculãri peste recalculãri urmãrindu-se principiul dreptului egal pentru muncã egalã, s-a ajuns acum la pensii speciale de infarct. Acum Executivul face o altã miscare si încearcã o altã manierã de dreptate socialã.

121 de pensii speciale însumeazã lunar circa 7,7 miliarde lei

ÃŽn acest moment în judetul Neamt sînt 121 de beneficiari de pensii speciale, pentru care titularii primesc în total 769.799 de lei ron (aproximativ 7,7 miliarde de lei vechi). ÃŽn vîrful clasamentului este un fost magistrat cãruia postasul îi adice în fiecare lunã o pensie de 166 milioane de lei vechi. Si nu este singurul deoarece în Neamt sînt 103 fosti magistrati actualmente pensionari. Fostii salariati ai Curtii de Conturi sau fostii parlamentari par de-a dreptul pîrliti avînd în vedere cã acestia au pensii lunare de circa 50 milioane de lei vechi. „ÃŽn acest moment Casa Judeteanã de Pensii Neamt asigurã plata a 103 pensii de serviciu acordate magistratilor si personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecãtoresti si al parchetelor de pe lîngã acestea, cea mai mare pensie acordatã fiind de 16.606 lei ron. Mai avem 11 pensii pentru persoanele care au avut cel putin un mandat în Parlament, cu o pensie maximã de 5.596 de lei, si sapte pensii de serviciu acordate persoanelor care au desfãsurat activitate la sectia jurisdictionalã a Curtii de Conturi, cu o pensie maximã de 5.982 de lei ron. Pe total judet sînt 121 beneficiari de pensii speciale, cuantumul total virat cãtre respectivii benificiari fiind în sumã de 769.799 lei lunar“, a declarat Maria Elena Bocancea, directorul Casei Judetene de Pensii Neamt.

Dispare 80% din pensia de serviciu?

Viitoarea lege a pensiilor urmãreste ca fiecare sã primeascã drepturi pe mãsura contributiilor la asigurãrile sociale de pensie. Asa se facã cã dacã actul normativ se aprobã si intrã în vigoare de la începutul anului viitor, asa cum este preconizat, pensiile vor fi calculate în functie de contributia fiecãruia în sistemul public. Practic, strict în ce-i priveste pe magistrati, dacã proiectul devine lege, ei pierd 80% din actualele drepturi, adicã subventia acordatã din bugetul de stat pentru ca sã li se poatã plãti pensia de serviciu stabilitã de lege la 80% din veniturile obtinutã în ultima lunã de activitate. Dacã luãm cea mai mare pensie de serviciu din Neamt, de 166 milioane lei si tãiem 80%, rezultã cã titularul ar putea sã rãmînã cu putin peste 33 milioane vechi. Pe acelasi sistem ar urma sã fie recalculate toate pensiile speciale, ale parlamentarilor, ale celor de la Curtea de Conturi, piloti, grefieri etc. Totusi, premierul Emil Boc a dat asigurãri cã numai 15% din pensionarii de lux vor pierde din drepturile lunare, deoarece ceilalti, 85% au pensii de oameni normali si se încadreazã sub 3.000 de lei ron, ceea ce-i aduce mai aproape de muritorii de rînd. ÃŽn plus, acesta a mai adãugat cã sînt si pensionari din categoriile mentionate care ar mai putea primi si ceva bani în plus, referindu-se la cei care în acest moment au pensii de 1.400-1500 lei ron. Emil Boc a mai mentionat faptul cã proiectul loveste în cei bogati si nu în cei de la baza piramidei din sistemul public de pensii, si cã nu este normal sã cotizezi pentru o anumitã pensie, iar la final sã primesti drepturi de cinci ori mai mari. „A fost un regim discriminatoriu. Ai contribuit pentru o pensie de 2.000 de lei, dar ai pus ca venit în ultima lunã 10.000 de lei si, în consecintã, în loc sã primesti o pensie de 2.000 de lei, ai primit o pensie de 8.000 de lei, reprezentînd 80% din cît ti-au pus veniturile în ultima lunã“, a explicat premierul Emil Boc. Singura veste bunã constã în aceea cã, dacã pensiile de serviciu se vor reduce, titularii vor rãmîne cu paguba dar nu vor fi obligati sã dea înapoi banii la pusculita statului. Un exemplu dat de ministrul muncii, Mihai Seitan, arãta faptul cã o pensie acum în cuantum de 5.000 de lei ar putea ajunge undeva la circa 4.500 de lei dupã recalculare, ceea ce înseamnã cã adevãratii perdanti sînt cei care se aflã acum în vîrful piramidei. Cam aceasta este esenta viitoarei legi a pensiilor, urmînd ca acelora care au drepturi de bun simt, adicã de cel mult 2.500 - 3.000 de lei lunar sau poate putin mai mult, sã nu fie afectati în nici un fel de viitoarele norme.

Articol afisat de 2678 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective