Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Noiembrie 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
ROBU, CARIERĂ ÎN TARA MODEI

ROBU, CARIERĂ ÎN TARA MODEI

• Daniel Robu, din Săbăoani, a ajuns celebru în Italia, după ce în copilărie „a furat meserie“ de unde a putut • dedicat pasiunii sale, săbăoneanul îsi doreste să se reîntoarcă în tară, sperînd ca românii să aprecieze hainele de bun gust • „Italia are mari creatori de modă, stilisti extraordinari, dar croitori care fac de la A la Z nu sînt foarte multi“, declară Robu •

Pasiunea si dedicatia îl fac pe un nemtean să ajungă pe culmi ale gloriei la care nici în visele cele mai frumoase n-a sperat. Un astfel de exemplu este Daniel Robu, 37 de ani, plecat din Săbăoani pe drumul străinătătii, pentru a cîstiga un ban pentru un trai decent. Dar a plecat la drum cu pasiune si încredere în priceperea sa, avînd-o alături pe sotia care l-a sustinut în momentele esentiale. La jumătatea lunii trecute, în săptămînalul italian „Gazeta Românească“, este prezentat portretul lui Daniel Robu - croitor în tara modei. Povestea de succes este parcă clădită pe aceeasi structură a celor mai multi dintre românii porniti în căutarea unui trai mai bun.

S-a remarcat în satul natal

Oamenii din Săbăoani îl stiu pe Daniel Robu ca fiind croitorul care acum circa 15 ani lucra pentru a-si cîstiga existenta. „Mi-am lucrat mai multe costumatii la el. Era foarte atent la detalii si, spre deosebire de alti mesteri, el venea acasă la client pentru probă. Îmi amintesc că la el se confectionau hainele mai de ocazie, mai speciale“, a declarat Ioana Ciobanu din Săbăoani. Legătura cu oamenii din localitatea natală este tinută de Daniel Robu si peste granită, în Italia. „Am rămas prieteni din vremea copilăriei. Avea mînă bună la cusut si mergeam la el pentru a ne face la comandă diverse haine. Mie mi-a făcut rochia de mireasă, acum 15 ani. A prins meserie de la sora-sa, croitoreasă si ea, cu care de altfel a lucrat la început. Sotia lui e de meserie asistentă medicală si avea o problemă de la un picior, pe care a rezolvat-o aici, în Italia. Au împreună o fetită. În anul 2000 ne-am întîlnit în Italia. Întîi a venit sotia lui, care a stat la niste măicute, după care a venit si Daniel. Ne întîlneam toti în week-end-uri, cînd ei aveau liber, si povesteau despre greutătile pe care le întîmpinau. Îsi lăsaseră fetita la bunicii din Săbăoani, iar cînd sotia Daniela si-a echivalat diploma de studii au avut posibilitatea să îsi ia o casă cu chirie si să aducă aici si fetita. Apoi au început să lucreze pe cont propriu si să cîstige bine. Au înteles că lucrul de calitate este apreciat foarte mult si în urmă cu cîteva luni ne-am întîlnit si mi-a povestit că are clienti importanti. Mă bucur că au succes si că de pe urma muncii reusesc să trăiască bine“, a declarat Lidia Balint, stabilită la Torino.

O poveste de succes

Daniel Robu îsi aminteste cum în urmă cu 30 de ani meseria de croitor l-a fascinat pentru prima dată. La sapte ani a fost trimis de părinti la croitor să ia o pereche de pantaloni. Pentru că nu erau gata, copilul a asteptat acolo si a rămas uimit de ceea ce făcea omul cu foarfecele, acul si ata. În 1991 era în Săbăoani si si-a cumpărat prima masină de cusut, la care a lucrat de toate: haine, tapiterie, estivale, blugi, posete etc. Acest început reprezintă pornirea pe drumul de croitor de lux în Italia. Daniel a ajuns în Peninsulă cînd avea 26 de ani. Însă abia în 2003 si-a deschis atelierul de croitorie. Este unicul român membru în Academia Croitorilor din Roma si ar dori să îmbrace românii cu bun-gust care adoră eleganta. În prezent are o croitorie pentru bărbati la Torino si speră să deschidă una similară în Bucuresti. El spune că durează trei -patru ani pînă cînd un croitor reuseste să participe la toate manifestările Academiei. Majoritatea clientilor săi stiu că este român. Un costum costă între 600 si 800 de euro. Costul materialului porneste de la 100 - 200 de euro, dar poate să ajungă si la 1.000 de euro. Dar iată ce spune nemteanul în interviul realizat de Crina Suceveanu si apărut în publicatia amintită.

„În Italia m-am perfectionat ca si croitor de costume bărbătesti de lux executate manual“

Reporter: Cînd ati venit în Italia si de ce?
Daniel Robu: În 1995 am deschis împreună cu sora mea o afacere în România, cu principalul obiect de activitate croitoria. În anul 1999 am închis activitatea. Era o croitorie într-un orăsel mic si simteam plafonarea mea, îmi doream cu totul altceva, tinînd cont de experientele avute în tinerete în Bucuresti si Grecia - Atena. În septembrie 1999 am venit în Italia, pentru o viată mai bună.
Rep.: De la cine ati învătat meserie?
D.R.: În copilărie, în comuna natală, în timpul vacantelor croitorul Iosif Damoc m-a lăsat să-l privesc si „să fur meserie“, iar în Bucuresti am avut mari maestri: inginerul designer Mircea Erhan si Geta David. Tot în Bucuresti am descoperit croitoria industrială. În Italia m-am perfectionat ca si croitor de costume bărbătesti de lux executate manual cu diferiti maestri din Torino, cel mai important si respectat dintre ei oferindu-mi prin aprecierea si posibilitatea de a mă înscrie în cea mai importantă Academie a Croitorilor din Italia.
Rep.: De unde mosteniti pasiunea de „a coase si desface“? Care a fost cel mai frumos moment din meseria dumneavoastră?
D.R.: În familia mea nu cunosc bunici sau străbunici croitori, dar tatăl meu practica croitoria ca si hobby, ne repara pantalonii, făcea sacose etc. Fără îndoială, pentru mine, cel mai frumos moment si realizare a mea a fost primul costum pe care l-am făcut de la A la Z, în 1993, la Bucuresti. Cu banii primului salariu am mers la un magazin din centrul Bucurestiului si mi-am cumpărat un costum de marcă, de foarte bună calitate. Să nu rîdeti! Am ajuns acasă si l-am desfăcut, descusut tot, ca să îmi fac tiparul! Apoi mi-am croit unul identic, dar făcut de mine si a iesit o minune!

Vreau ca fiica mea, Alexandra, să ducă mai departe ceea ce semăn eu acum“

Rep.: Cum se poate afirma în Italia, tara cu cei mai mari maestri în modă, un român?
D.R.: Dacă lucrezi cu pasiune, satisfăcînd cerintele clientilor, dacă nu numeri orele de lucru niciodată si fiind exigent cu tine însuti, vei reusi oriunde. Atentie însă: Italia are mari creatori de modă, stilisti extraordinari, dar croitori care fac de la A la Z nu sînt foarte multi.
Rep.: Ce aprecieri ati primit?
D.R.: Ce aprecieri? Nu stiu dacă o pot numi apreciere. În anul 1999, sosit în Torino, am deschis Pagine Gialle si am început să contactez diversi croitori. Lucrînd o lună la o croitorie celebră în Torino - nu se putea mai mult fiindcă nu aveam permis de sedere, ci doar permis turistic - si învătînd cu pasiune de la ei arta detaliilor, la plecare mi-au spus: „În momentul în care vei avea permesso di soggiorno lavorativo, întoarce-te la noi!“. Nu m-am mai întors. În anul 2008 m-au contactat să intru în societate cu ei, dar am refuzat. Dar titlurile profesionale obtinute - „Eccelenza Artigiana Regione Piemonte“, membru academic Ia Accademia dei Sartori la Roma - si aprecierea clientilor mei mă fac cu adevărat fericit. As fi mai fericit dacă as fi la fel de apreciat în România. Dar gîndindu-mă mai bine, aprecierile le merită sotia mea, Daniela, care mi-a acordat tot sprijinul, prin încredere, sustinere materială si morală la început, cînd este cel mai greu.
Rep.: Ce proiecte aveti în vedere?
D.R.: Îmi doresc să fiu croitorul celor care apreciază bunul gust, costumul la comandă, haina personalizată, atît în Italia dar si în România.
Rep.: Care este visul dumneavoastră cel mai frumos?
D.R.: Vreau să cîstig concursul „Forbice d’Oro“ la Academia dei Sartori - recunoasterea maximă pe care o poate avea un croitor în Italia. Si fiica mea, Alexandra, să ducă mai departe ceea ce semăn eu acum.

„Încă învăt să mă promovez si, asa cum eu respect pe altii, doresc să fiu respectat“

Rep.: Vă veti întoarce în România?
D.R.: Da, îmi doresc mult, dar investitiile făcute aici nu-mi permit, deocamdată, întoarcerea în România. Dar abia astept acel moment, să deschid în centrul Bucurestiului o croitorie de lux, cu costume bărbătesti, scutind clientii români să facă drumuri la Milano sau la Londra. Si, de ce nu, să fie si ei mîndri că hainele pe care le îmbracă sînt de aceeasi calitate ca în Vest, dar croite si cusute de un român...
Rep.: Ce stil în modă vă place foarte mult?
D.R.: Stilul englezesc. În Anglia există o traditie extraordinară, de secole, de experientă în cusut, în primul rînd pentru Casa Regală. Încă mai am de învătat, este atît de fascinant...
Rep.: Cum se îmbracă românii în România? Dar în Italia?
D.R.: Noi românii nu avem cultura de a ne îmbrăca la croitor, „Ia comandă“ si ceea ce numim noi „comandă“, treacă-meargă..., rar costumul prinde forma corpului. Adaug că nici italienii nu îsi permit într-un procent mare confectionarea unui costum pe măsură, în schimb sînt exigenti inclusiv Ia detalii.
Rep.: Care sînt calitătile si defectele dumneavoastră?
D.R.: Deschid atelierul si pregătesc lucrul pentru colaboratorii mei, sînt ultimul care pleacă. Tot timpul doresc calitate superioară si trăinicie costumului semnat „Daniel Robu“. Profit de orice ocazie profesională, încă învăt să mă promovez si asa cum eu respect pe altii doresc să fiu respectat. Ca defect - cred, că sînt individualist, dar face parte din jocul meseriei.
Rep.: Ce ati face o săptămînă dacă nu ati avea la îndemînă ac, ată, foarfece si materiale?
D.R.: Frumoasă întrebare! Cînd mi s-a întîmplat să mă îndepărtez o săptămîna de atelier, m-am dedicat promovării si publicitătii cu clientii. Urmăresc cu atentie evolutia modei.
Rep: Proverbul „Croitorul n-are haine si cizmarul încăltări“ vi se potriveste?
D.R.: Da! întru totul.

Articol afisat de 3187 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective