Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 8 Noiembrie 2010
Tip„reste articolul - Varianta pentru imprimant„ Trimite acest articol unui prieten  prin email
Lorene de Ratuld, recital de exceptie la Piatra Neamt

Lorene de Ratuld, recital de exceptie la Piatra Neamt

• concertul pianistei din Franta a inaugurat noua Stagiune muzical√£ a Academiei „Gheorghe Dima“ din Cluj si a facult√£tii patronate de aceasta la Piatra Neamt

Sala „Theodor Macarie“ a Liceului de Art√£ „Victor Brauner“ din Piatra Neamt, a g√£zduit zilele trecute recitalul pianistic al frantuzoaicei Lorene de Ratuld, eveniment organizat prin bun√£vointa Centrului Cultural Francez din Iasi, cu sprijinul Academiei de Muzic√£ „Gheorghe Dima“ Cluj-Napoca si al Facult√£tii de Muzic√£ Piatra Neamt. Concertul a inaugurat, de altfel, noua Stagiune muzical√£ a Academiei de Muzic√£ clujene si a facult√£tii patronate de aceasta la Piatra Neamt. √énainte de Piatra Neamt, recitalul a fost oferit si melomanilor din Onesti, locul unde se desf√£soar√£ de ani de zile o stagiune paralel√£, urm√ģnd ca √ģn perioada urm√£toare s√£ fie savurat si de publicul din Iasi precum si √ģn cadrul Festivalului „Cluj modern“ de c√£tre cel din capitala Transilvaniei. Interesul pentru acest eveniment muzical a fost determinat at√ģt de statura pianistic√£ a interpretei, c√ģt si de factura inedit√£ √ģn ultima vreme a repertoriului propus, alc√£tuit din lucr√£ri de Claude Debussy, Maurice Ravel, Nadia Boulanger si Karol Beffa.
Recitalul de la Piatra Neamt a fost preludiat de o √ģnt√ģlnire cu presa, la care au participat at√ģt studentii Facult√£tii de Muzic√£ pietrene c√ģt si c√ģtiva profesori ai Academiei clujene: prof. univ. dr. Grigore Pop, prof. univ. dr. Cristian Misievici si decanul institutiei muzicale de sub Pietricica, conf. univ. dr. Constantin Andrei. √én cadrul √ģnt√ģlnirii, cordiale si extrem de degajate, s-au pus √ģn discutie c√ģteva probleme legate de natura stilistic√£ a impresionismului, a r√£d√£cinilor reg√£site √ģn creatia muzical√£ european√£ anterioar√£, dar si de evolutia fenomenului muzical contemporan. Foarte volubil√£, √ģndatoritoare si locvace, Lorene de Ratuld a tinut s√£ sublinieze de la bun √ģnceput c√£ are o leg√£tur√£ direct√£ si afectiv√£ cu fenomenul impresionist, cu at√ģt mai mult cu c√ģt examenul de absolvire a Conservatorului a fost bazat pe creatiile lui Debussy si Ravel, ale c√£ror opere le consider√£ a fi, cum de altfel √ģndeobste se stie, foarte dificile. Un capitol interesant a fost deschis de c√£tre compozitorul Cristian Misievici care consider√£ fenomenul impresionist ca fiind un melanj de stiluri, procedee, tehnici si caracteristici diverse, eclectice, combinate √ģntr-o unitate expresiv√£ de transpunere care, tocmai din aceast√£ pricin√£ alc√£tuieste, uneori „en detail“, o sintez√£ universal√£.

Un eveniment care merita mai mult√£ atentie

Sintez√£, de altfel, ilustrat√£ ad-hoc de pianista francez√£ √ģn fata claviaturii. Cum discutia ameninta s√£ devin√£ specioas√£ si cum √ģn discutie a fost adus, inevitabil, si fenomenul enescian, profesorul Grigore Pop a tinut s√£ precizeze c√£ valoarea scolii rom√Ęnesti contemporane de compozitie este una de cel mai √ģnalt nivel, perpetu√ģnd astfel integrarea √ģn universalitate √ģnceput√£ de marele maestru. √én concluzie, cei prezenti √ģn sala „Celibidache“ a Facult√£tii de Muzic√£ din Piatra Neamt au avut pl√£cerea de a sustine un mic colocviu pe c√ģt de interesant si instructiv pe at√ģt de substantial, √ģn compania unei pianiste de valoare. Lucru dovedit, de altfel, √ģn cadrul concertului. √én fata unui public avizat, dar din p√£cate nu √ģntr-at√ģt de numeros pe c√ģt s-ar fi cuvenit, Lorene de Ratuld a oferit o mostr√£ perfect valabil√£ de perceptie a fenomenului muzical impresionist, prin lucr√£ri de referint√£ ale muzicii franceze.
Reputatul critic Emil Vuillermoz spunea: „ce minunat√£ pl√£mad√£ s-ar putea obtine din inteligenta si ratiunea lui Ravel, combinate cu afectivitatea si sensibilitatea lui Debussy!“. Ei bine, aceast√£ pl√£mad√£ a fost sugerat√£ chiar de programul oferit cu gratie, inteligent√£ si sensibilitate de pianista francez√£. Dovedind un simt organic al sugeratei expresii impresioniste si, √ģn acelasi timp, mult√£ afinitate cu fenomenul ce a marcat intersectia secolelor XIX si XX, Lorene de Ratuld a propus o interpretare pe c√ģt de exact√£ pe at√ģt de personal√£ a c√ģtorva capodopere ale muzicii franceze pentru pian. Tuseul elastic si viguros √ģn acelasi timp, simtul fraz√£rii, coerenta expunerii ideilor, dinamica expresiv√£ si perfect adaptat√£ caracterului, folosirea precis√£ a pedalei si, nu √ģn ultimul r√ģnd, intensitatea tr√£irii interpret√£rii - f√£r√£ a face din acest lucru un spectacol vizual gratuit si cabotin, cum se mai √ģnt√ģmpl√£ - au putut fi remarcate si gustate de-a lungul unor partituri pe c√ģt de pretentioase pe at√ģt de persuasive: „Pour le piano“ si „Suite bergamasque“ ale lui Debussy si „Pavane pour une infante defunte“ sau celebrul triptic „Gaspard de la nuit“ de Ravel. Si pentru c√£ am amintit de aceasta din urm√£, celebrul „Scarbo“ s-a bucurat de o abordare pe c√ģt de spectaculoas√£ pe at√ģt de pertinent√£. Programul a fost completat cu lucrarea Nadiei Boulanger „Vers la vie nouvelle“ si cu o pies√£ dedicat√£ pianistei de c√£tre Karol Beffa, „Latina“, un exercitiu superb de configuratie ritmic√£ bazat pe teme sud americane. Un eveniment muzical de exceptie care, din p√£cate, nu s-a bucurat de atentia pe care o merita. Cu prisosint√£.

Articol afisat de 1466 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaug„ comentariul t„u la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existÔŅĹ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective