Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2010
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Noiembrie 2010
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cardul de sănătate, chiar ne trebuie?

Cardul de sănătate, chiar ne trebuie?

• CJAS Neamt sustine că primele carduri vor veni în decembrie • introducerea lor obligă medicii de familie să-si cumpere cititoare, lucru care-i nemultumeste • se pare că pe card vor fi niste informatii banale •

Cardul de sănătate de care ar trebui să beneficieze orice român ce-si plăteste asigurările, nici nu a apărut bine si deja stîrneste nemultumiri. Practic, obligativitatea introducerii acestor carduri implică si dotarea cabinetelor medicilor de familie, ale celor din policlinici, spitalele si ambulantele să se doteze cu cititoare ale dispozitivului electronic. Or, acestea trebuie cumpărate din fondurile proprii ceea ce este de natură să-i nemultumească total pe medicii de familie care se văd astfel obligati să facă o cheltuială în plus. „Este clar că implică un efort financiar suplimentar si, în conditiile în care veniturile noastre s-au diminuat cu circa 40% numai anul acesta, nu cred că asta ne mai trebuia. Sperăm ca statul să încheie un contract cu o firmă de unde am putea achizitiona aceste cititoare la cel mai mic pret pentru că altfel vom refuza să facem acest lucru. În plus, cred că aceste carduri de sănătate nu vor avea eficacitatea scontată, la fel ca multe alte programe achizitionate de minister’’, a declarat medicul Mihaela Covrig, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamt.
Initial se preciza că aceste carduri vor contine pe lîngă datele de identificare ale proprietarului si calitatea de asigurat sau nu la sistemul asigurărilor de sănătate si un istoric medical al pacientului, cu toate bolile de care suferă, grupă sanguină, alergii etc. Se pare că, între timp s-a renuntat la astfel de date medicale deoarece ele ar fi trebuit cerute medicilor de familie, lucru care nu s-a întîmplat. „Pentru a oferi date medicale necesare implantării pe carduri trebuia să fim consultati. Cum nu s-a întîmplat asta, iar din raportările pe care noi le facem nu pot fi luate datele deoarece ar însemna o încălcare a legii referitoare la confidentialitatea datelor medicale, cardul va contine doar datele de identificare, ceea ce nu-i de natură să ajute pe nimeni“, a mai opinat medicul Mihaela Covrig.
Reprezentantii Casei de Asigurări de Sănătate Neamt spun că acest card va fi introdus din decembrie. „La întîlnirea pe care am avut-o la CNAS ni s-a transmis că aceste carduri vor fi emise din decembrie, iar în ianuarie 2011 vom avea si retete electronice. Acest lucru va facilita accesul pacientilor la servicii medicale si va usura sarcina medicilor care vor afla imediat dacă pacientul este asigurat sau nu“, a declarat Valetică Frătilă, presedintele CJAS Neamt. Cardurile de sănătate au fost gîndite initial să functioneze pe modelul celor din UE pentru a se evita erorile de tratament si pentru o mai mare operativitate în serviciile de urgentă. Adică, unui pacient ce necesită tratament medicii îi pot afla în cîteva secunde, prin introducerea cardului în cititor, de ce boli suferă, ce grupă de sînge are si dacă este alergic, precum si numele medicului curant pentru a se lua legătura rapid cu el. Asta în afara datelor de identitate precum nume, vîrstă, adresă si calitatea de asigurat sau nu. La noi, acest card a devenit doar o altă formă de identificare a unei persoane, la fel ca un card de salariu, doar că nimeni nu virează un ban pe el. După cum stau lucrurile în acest moment, documentul electronic va contine doar numele, adresa si vîrsta persoanei precum si date despre plata sau neplata asigurărilor medicale. Desi pare a fi o chestie banală, statul va cheltui cîteva milioane de euro pe acest card.

Articol afisat de 1285 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de Anonymus la data 08.11.2010 08:20
Cardul, o necesitate
Introducerea cardului de sanatate este o masura rationala si absolut necesara.

In Romania oricine nu intelege ceva incepe sa critice. Mai ales jurnalistii...
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective