Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Noiembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Rezervatia Ceahlãu s-a înjumãtãtit în 10 ani

Rezervatia Ceahlãu s-a înjumãtãtit în 10 ani

• este cea mai dramaticã situatie din tarã • Rezervatia Cheile Bicazului-Hãsmas si-a redus suprafata cu circa 40% • bun cunoscãtor al masivului Ceahlãu, Raul Papalicef spune cã în Parcul National nu s-a defrisat, însã nu acelasi lucru s-a întîmplat în pãdurile care au fost retrocedate • „Tentative au existat, însã ne-am opus cu înversunare“, a declarat Papalicef •

Judetul Neamt stã cel mai prost din toatã tara la capitolul distrugerii naturii în zona de munte. De 10 ani încoace, mii de hectare din rezervatiile naturale dispar. Si asta în conditiile în care avem o legislatie complexã, de facturã comunitarã, în privinta mediului înconjurãtor. Conservarea naturii nu pare sã fie un subiect prea important pentru cei a cãror responsabilitate este sã pãstreze ceea ce am primit de la înaintasi si sã dãm mai departe nealterat. Econtext a realizat evolutia unora din cele mai importante arii protejate din România, urmãrind cu cîte hectare a scãzut suprafata acestora din 1992 si pînã în 2010. Cele 10 situri supuse analizei sînt Rezervatia Deltei Dunãrii, Rezervatia Retezat, Rezervatia Rodnei, Parcul National al Muntelui Ceahlãu, Cheile Nerei - Beusnita, Cheile Bicazului - Hãsmas, Bucegi, Cozia, Muntii Mãcinului si Piatra Craiului. În perioada mentionatã, aceste 10 zone naturale au pierdut împreunã aproape 65.000 de hectare. De aproape 3 ori mai mult decît suprafata Bucurestiului. În topul celor de la Econtext, cea mai dramaticã situatie evidentiatã este a Muntelui Ceahlãu. Aria naturalã protejatã s-a înjumãtãtit în acest interval. Dacã în 1992 avea 17.200 de hectare, anul trecut a ajuns la doar 7.739 de hectare. Rãmînînd la aceeasi regiune, zona Cheile Bicazului - Hãsmas s-a redus cu circa 40%. Sub topoarele celor care distrug pãdurea a cãzut si Rezervatia Retezat, care a pierdut cea mai mare suprafatã: circa 17.000 de hectare, de la 54.400 în 1992, pînã la 38.047 în 2010.

Neamtul, locul II pe tarã la exploatãri forestiere

Cã în codrii Neamtului se taie în dusmãnie de ani de zile nu este o noutate, dar aceiasi analisti au mai ajuns la o concluzie - judetul nostru este pe locul II pe tarã din punct de vedere al exploatãrilor forestiere. Drept este cã avem si pãduri mari comparativ cu alte zone, dar si activitatea din zona silvicului este pe mãsurã. Doar sucevenii au drujbele mai puternice decît ale noastre. În 2010, volumul de lemn recoltat din Suceava s-a ridicat la 2.299.600 de metri cubi. Este singurul judet care depãseste pragul de douã milioane de metri cubi. Aceastã cantitate echivaleazã cu cea recoltatã din 20 de judete! De altfel, aici îsi desfãsoarã operatiunile douã companii austriece, care sînt printre cei mai mari exploatatori de lemn din tara noastrã. Dupã Suceava urmeazã judetul Neamt: volumul de lemn recoltat în 2010 totalizeazã 1.253.100 de metri cubi. Împreunã, nemtenii si sucevenii asigurã aproape un sfert din productia nationalã de lemn. Anul trecut, volumul total de lemn recoltat în România s-a ridicat la 16.991.600 de metri cubi. Ceea ce reprezintã o crestere de 20% fatã de volumul recoltat în 2000, care s-a ridicat la 14.284.700 de metri cubi. Enorm pentru o perioadã de doar 10 ani, avînd în vedere cã este nevoie de zeci de ani pentru ca o pãdure sã ajungã la maturitate.

„S-a defrisat în zonele retrocedate, nu în Parcul National Ceahlãu“

Mare iubitor de munte si un bun cunoscãtor a tot ce înseamnã masivul Ceahlãu, Raul Papalicef spune cã în Parcul National nu s-a exploatat abuziv. Papalicef a trãit istoria Parcului National Ceahlãu de la început si pînã în prezent. Are 20 de ani de cînd e seful Salvamont si a fost primul administrator al formei de protectie a naturii în Rezervatia Naturalã Masivul Ceahlãu. Papalicef spune cã suprafata administratã de Parcul National a scãzut datoritã modificãrii ariei de restrictie, iar acest lucru s-a fãcut din pricina legilor fondului funciar. „ÃŽn 1992, Rezervatia Naturalã Masivul Ceahlãu avea o suprafatã totalã de 17.000 de hectare. Cuprindea suprafete administrate de ocoalele silvice Bicaz, Ceahlãu si toate pãdurile din jurul lacului Bicaz. Au existat exploatãri forestiere, dar defrisãri în adevãratul sens al cuvîntului niciodatã. Tentative au fost, dar ne-am opus cu înversunare. ÃŽn 2003 s-a modificat aria de restrictie din Rezervatia Naturalã, aceasta transformîndu-se în Parc National care are acum o suprafatã de 7.900 de hectare. Asta nu înseamnã cã diferenta de la 17.000 la 7.000 a fost defrisatã. S-a tãiat masiv la Grinties, dar nu în Parcul National. La Grinties au fost comise adevãrate crime. S-au fãcut zeci de dosare penale, însã nu s-a întîmplat nimic. S-a dat cu rasul în zonele retrocedate, iar acest lucru se va mai întîmpla. Acum 3-4 ani s-au tãiat 20.000-30.000 de metri cubi, fiind prinsã aici si o bucatã din Parcul National. Pãdurea fusese doborîtã de vînt, asa cã arborii trebuiau scosi. Trebuie sã se tinã cont cã în ultimii ani s-a retrocedat foarte mult. De exemplu, jumãtate din cele 27.000 hectare retrocedate printului Struza s-a aflat în zona rezervatiei“, a declarat Raul Papalicef.

Articol afisat de 2220 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
PROtest
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective