Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 21 Noiembrie 2011
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Libertatea spiritului si lipsa de prejudecăti

Asa cum anuntam la vremea respectivă, între 2 si 19 august 2011, în sala de expozitie „Constantin Brâncusi“ de la Palatul Parlamentului din Bucuresti a avut loc o premieră în România. Organizată de Secretariatul general al Camerei Deputatilor, Serviciul pentru ambientări si expozitii, Fundatia Outsider Art si Asociatia „L’art en marche“ din Franta, prima editie a Salonului International „Outsider Art by Laurentiu Dimiscă“ a fost onorat de prezenta a peste 150 de artisti internationali consacrati într-un domeniu care, la ora actuală, este cel putin controversat. Mai mult, numărul dublu, 43 si 44 din iulie-august 2011 al Revistei pietei de artă din România, „Antic Art Magazin“, este consacrat în întregime artistului plastic nemtean. Fără să emitem păreri si judecăti de valoare asupra acestor evenimente, încercăm în rîndurile ce urmează să ne facem datoria de a sublinia eforturile - pe care negresit timpul le va retine sau nu - artistului plastic pietrean dăruit cu consecventă si obstinatie impunerii unui nou stil în arta plastică românească si nu numai. Chiar dacă foarte multi dintre cei ce îl văd nu sînt deloc partizanii unei asemenea viziuni.

Repere

Începuturile expozeurilor internationale ale lui Laurentiu Dimiscă datează din perioada imediat următoare anului 2000, cînd surprinde plăcut lumea culturală a Roanne-ului. În vara fierbinte a lui 2006 se legitimează în fata publicului bucurestean cu o expozitie personală la Palatul Parlamentului. Doi ani mai tîrziu cutreieră cu „Vii si vinuri“ prin Cluj, Bacău si Piatra Neamt. International Singular Art Fest by Laurentiu Dimiscă reprezintă un proiect de amploare la care s-au alăturat 150 de artisti din mai multe tări, într-un periplu prin Cluj, Bistrita si, din nou, Piatra Neamt, iar Salonul International Outsider Art a încununat activitatea de curator a originalului artist. În afară de expozitiile din tară si de pe meleagurile pietrene, Laurentiu Dimiscă mentine un contact permanent cu fenomenul expresiei artistice internationale prin prezente semnificative la manifestări plastice importante din Olanda (Harlem), Belgia (Bruxelles, Parlamentul European, 2011) si Franta (Dijon, 2009, 2010, Galerie de Colombier, 2010, Chateau de Beaulieu Riorges, 2010, St. Amant Roche Savine, 2011). Între timp, Laurentiu si-a terminat masteratul la Universitatea de Arte Plastice si Design din Cluj-Napoca si în aceste zile se pregăteste pentru a sustine teza de doctorat sub oblăduirea profesorului Ioan Sbârciu.

Profesiune de credintă

Si întrucît această viitoare calitate îi conferă dreptul autorizat de a motiva demersurile artistice, este interesant de a afla cum defineste el însusi termenul de artă singulară: „Am ales acest termen umbrelă, deoarece acoperă o realitate unică si stranie. Unică, asta înseamnă individual, remarcabil, ciudat. Aproape toti creatorii din această categorie sînt artisti autodidacti. Vă prezentăm un univers artistic a cărui fortă, originalitate si imaginatie creativă sînt extraordinare: dincolo de toate regulile, departe de orice influente culturale. Acesti artisti pot vedea arta peste tot, în orice formă obisnuită. Pictura lor are o linie foarte intimă si în acelasi timp o dimensiune universală. Pentru acest tip de artist istoria artei nu există, el începe totul ca un creator adevărat. Uneori priveste fix, intens, un obiect banal pentru noi, pentru altii; dar se pare că el vede pentru prima dat! Îl transformă într-o imagine halucinantă!“ Poate fi, de bună seamă, o profesiune de credintă.

Dragostea prin culori

Viorel Buruiană, cunoscutul intelectual, profesor si scriitor nemtean, în calitate de colaborator al artistului în traducerea catalogului său, îl desluseste din perspectivă umanistă: „Camera cu vedere la stradă nu dispare. Însă privirea de tip mimetic este înlocuită cu ochiul care se uită - prin aceeasi fereastră - dinafară spre înăuntru. Acel spatiu interior care, uneori, ne revelă propria fortă, o energie - divinitatea noastră interioară, sursă de cunoastere intimă si de experiente noi. E un teren - transcedental - pe care se produce mereu o alunecare de sens. Un nou raport între imagine si lucru. Vedem cu totii imaginea concretă, dar simbolul care transportă semnificatiile este un vehicul imperceptibil către acel loc unde ai impresia că se vorbeste numai în soaptă. Iar de acolo SE vorbeste către subconstientul fiecăruia dintre noi. Formele sînt supuse unui proces de deformare. Conflictul dintre cele două tipuri de viziuni generează noi forme care surprind si dezorientează, fiindcă nu prea pot fi cuprinse ori admise de regulile academice. În această privintă, orice academie rămîne în urma artistilor: are Academia reguli care să arate cum se fac noile reguli?“ Si o concluzie generalizatoare si năucitoare prin adevăr: „În aceste timpuri, coplesitoare prin numărul mare de aplicatii tehnologice, arta capătă o importantă sporită, fie si numai pentru faptul că îsi păstrează valoarea umanistă.“ Cunoscutul critic de artă Marius Tita, unul dintre comentatorii cei mai avizati ai acestui gen de reprezentare artistică, subliniază la rîndul său: „Lumea artei brute sau singulare sau naive sau populare sau neuve invention sau doar mai altfel, este vastă si interesantă. Aici găsim tot ce nu vrea să accepte curentele acceptate ale artei. (...) Este o enormă mărturisire si naratiune în arta brută“. Iar Luis Marcel, profesor de sculptură, expert în artă brută si artă contemporană, fondator al Muzeelor „L’Art en Marche“ din Lapalisse si din Hauterives, apropiat colaborator si mentor al lui Dimiscă, îl caracterizează măgulitor: „Dimiscă detine totul pentru a fi liderul acestei Figuratii Libere. Opera lui e între Arta brută si Arta contemporană. El are cutezantă în trăsătură, în culoare. Are spontaneitate în idei, în întîmplările ce ni le povesteste. E un pictor povestitor. Sursă inspiratoare îi este marea cultură, de unde extrage: mitologii revăzute si corijate prin strădanii proprii; povesti populare din a sa copilărie, de pe meleagul natal. Pictează cu o războinică înfocare, cu exaltare, cu un mare angajament fizic. Dimiscă nu face totusi război, ci dragoste face prin culorile sale.“

Încotro?

Domeniile de creatie artistică si conceptul socio-cultural de Outsider Art cuprinde, în opinia tuturor comentatorilor, o varietate care suportă extinderi perpetue. Se vorbeste astfel despre notiuni generice precum: arta brută, arta în afara normelor, arta modernă rustică, arta naivă, arta populară, arta primitivă modernă, noua figuratie, arta actuală, arta crudă, arta ludică, arta onirică, arta insolită, arta samanismului, art recup, arta totală, arta spontană, arta îngerilor, arta derizorie, Graff Roots Art, Baz’art, arta spirituală, arta liberă, Art en marge, arta marginală, etnoarta, L’art en marche, Noua inventie. Mai mult decît atît, rădăcinile fantastice si nu mai putin cele psihiatrice ale acestui gen de reprezentare plastică sînt extrem de vechi, iar procesul de ordonare a unui fenomen prin esenta sa incontrolabil poate dezvălui imagini nebănuite; care pot fi puse în valoare doar în lipsa oricăror prejudecăti si complexe. Cu alte cuvinte, doar de către un spirit liber. Dacă Laurentiu Dimiscă îsi permite asta, îl invidiez.

Articol afisat de 1131 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
PROtest
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective