Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 21 Noiembrie 2011
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Libertatea spiritului si lipsa de prejudecãti

Asa cum anuntam la vremea respectivã, între 2 si 19 august 2011, în sala de expozitie „Constantin Brâncusi“ de la Palatul Parlamentului din Bucuresti a avut loc o premierã în România. Organizatã de Secretariatul general al Camerei Deputatilor, Serviciul pentru ambientãri si expozitii, Fundatia Outsider Art si Asociatia „L’art en marche“ din Franta, prima editie a Salonului International „Outsider Art by Laurentiu Dimiscã“ a fost onorat de prezenta a peste 150 de artisti internationali consacrati într-un domeniu care, la ora actualã, este cel putin controversat. Mai mult, numãrul dublu, 43 si 44 din iulie-august 2011 al Revistei pietei de artã din România, „Antic Art Magazin“, este consacrat în întregime artistului plastic nemtean. Fãrã sã emitem pãreri si judecãti de valoare asupra acestor evenimente, încercãm în rîndurile ce urmeazã sã ne facem datoria de a sublinia eforturile - pe care negresit timpul le va retine sau nu - artistului plastic pietrean dãruit cu consecventã si obstinatie impunerii unui nou stil în arta plasticã româneascã si nu numai. Chiar dacã foarte multi dintre cei ce îl vãd nu sînt deloc partizanii unei asemenea viziuni.

Repere

ÃŽnceputurile expozeurilor internationale ale lui Laurentiu Dimiscã dateazã din perioada imediat urmãtoare anului 2000, cînd surprinde plãcut lumea culturalã a Roanne-ului. ÃŽn vara fierbinte a lui 2006 se legitimeazã în fata publicului bucurestean cu o expozitie personalã la Palatul Parlamentului. Doi ani mai tîrziu cutreierã cu „Vii si vinuri“ prin Cluj, Bacãu si Piatra Neamt. International Singular Art Fest by Laurentiu Dimiscã reprezintã un proiect de amploare la care s-au alãturat 150 de artisti din mai multe tãri, într-un periplu prin Cluj, Bistrita si, din nou, Piatra Neamt, iar Salonul International Outsider Art a încununat activitatea de curator a originalului artist. ÃŽn afarã de expozitiile din tarã si de pe meleagurile pietrene, Laurentiu Dimiscã mentine un contact permanent cu fenomenul expresiei artistice internationale prin prezente semnificative la manifestãri plastice importante din Olanda (Harlem), Belgia (Bruxelles, Parlamentul European, 2011) si Franta (Dijon, 2009, 2010, Galerie de Colombier, 2010, Chateau de Beaulieu Riorges, 2010, St. Amant Roche Savine, 2011). ÃŽntre timp, Laurentiu si-a terminat masteratul la Universitatea de Arte Plastice si Design din Cluj-Napoca si în aceste zile se pregãteste pentru a sustine teza de doctorat sub oblãduirea profesorului Ioan Sbârciu.

Profesiune de credintã

Si întrucît aceastã viitoare calitate îi conferã dreptul autorizat de a motiva demersurile artistice, este interesant de a afla cum defineste el însusi termenul de artã singularã: „Am ales acest termen umbrelã, deoarece acoperã o realitate unicã si stranie. Unicã, asta înseamnã individual, remarcabil, ciudat. Aproape toti creatorii din aceastã categorie sînt artisti autodidacti. Vã prezentãm un univers artistic a cãrui fortã, originalitate si imaginatie creativã sînt extraordinare: dincolo de toate regulile, departe de orice influente culturale. Acesti artisti pot vedea arta peste tot, în orice formã obisnuitã. Pictura lor are o linie foarte intimã si în acelasi timp o dimensiune universalã. Pentru acest tip de artist istoria artei nu existã, el începe totul ca un creator adevãrat. Uneori priveste fix, intens, un obiect banal pentru noi, pentru altii; dar se pare cã el vede pentru prima dat! ÃŽl transformã într-o imagine halucinantã!“ Poate fi, de bunã seamã, o profesiune de credintã.

Dragostea prin culori

Viorel Buruianã, cunoscutul intelectual, profesor si scriitor nemtean, în calitate de colaborator al artistului în traducerea catalogului sãu, îl desluseste din perspectivã umanistã: „Camera cu vedere la stradã nu dispare. ÃŽnsã privirea de tip mimetic este înlocuitã cu ochiul care se uitã - prin aceeasi fereastrã - dinafarã spre înãuntru. Acel spatiu interior care, uneori, ne revelã propria fortã, o energie - divinitatea noastrã interioarã, sursã de cunoastere intimã si de experiente noi. E un teren - transcedental - pe care se produce mereu o alunecare de sens. Un nou raport între imagine si lucru. Vedem cu totii imaginea concretã, dar simbolul care transportã semnificatiile este un vehicul imperceptibil cãtre acel loc unde ai impresia cã se vorbeste numai în soaptã. Iar de acolo SE vorbeste cãtre subconstientul fiecãruia dintre noi. Formele sînt supuse unui proces de deformare. Conflictul dintre cele douã tipuri de viziuni genereazã noi forme care surprind si dezorienteazã, fiindcã nu prea pot fi cuprinse ori admise de regulile academice. ÃŽn aceastã privintã, orice academie rãmîne în urma artistilor: are Academia reguli care sã arate cum se fac noile reguli?“ Si o concluzie generalizatoare si nãucitoare prin adevãr: „ÃŽn aceste timpuri, coplesitoare prin numãrul mare de aplicatii tehnologice, arta capãtã o importantã sporitã, fie si numai pentru faptul cã îsi pãstreazã valoarea umanistã.“ Cunoscutul critic de artã Marius Tita, unul dintre comentatorii cei mai avizati ai acestui gen de reprezentare artisticã, subliniazã la rîndul sãu: „Lumea artei brute sau singulare sau naive sau populare sau neuve invention sau doar mai altfel, este vastã si interesantã. Aici gãsim tot ce nu vrea sã accepte curentele acceptate ale artei. (...) Este o enormã mãrturisire si naratiune în arta brutã“. Iar Luis Marcel, profesor de sculpturã, expert în artã brutã si artã contemporanã, fondator al Muzeelor „L’Art en Marche“ din Lapalisse si din Hauterives, apropiat colaborator si mentor al lui Dimiscã, îl caracterizeazã mãgulitor: „Dimiscã detine totul pentru a fi liderul acestei Figuratii Libere. Opera lui e între Arta brutã si Arta contemporanã. El are cutezantã în trãsãturã, în culoare. Are spontaneitate în idei, în întîmplãrile ce ni le povesteste. E un pictor povestitor. Sursã inspiratoare îi este marea culturã, de unde extrage: mitologii revãzute si corijate prin strãdanii proprii; povesti populare din a sa copilãrie, de pe meleagul natal. Picteazã cu o rãzboinicã înfocare, cu exaltare, cu un mare angajament fizic. Dimiscã nu face totusi rãzboi, ci dragoste face prin culorile sale.“

ÃŽncotro?

Domeniile de creatie artisticã si conceptul socio-cultural de Outsider Art cuprinde, în opinia tuturor comentatorilor, o varietate care suportã extinderi perpetue. Se vorbeste astfel despre notiuni generice precum: arta brutã, arta în afara normelor, arta modernã rusticã, arta naivã, arta popularã, arta primitivã modernã, noua figuratie, arta actualã, arta crudã, arta ludicã, arta oniricã, arta insolitã, arta samanismului, art recup, arta totalã, arta spontanã, arta îngerilor, arta derizorie, Graff Roots Art, Baz’art, arta spiritualã, arta liberã, Art en marge, arta marginalã, etnoarta, L’art en marche, Noua inventie. Mai mult decît atît, rãdãcinile fantastice si nu mai putin cele psihiatrice ale acestui gen de reprezentare plasticã sînt extrem de vechi, iar procesul de ordonare a unui fenomen prin esenta sa incontrolabil poate dezvãlui imagini nebãnuite; care pot fi puse în valoare doar în lipsa oricãror prejudecãti si complexe. Cu alte cuvinte, doar de cãtre un spirit liber. Dacã Laurentiu Dimiscã îsi permite asta, îl invidiez.

Articol afisat de 1311 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
PROtest
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective