Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2011
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 21 Noiembrie 2011
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

PROtest

La vita e bella

Particula „pro“ poate fi tratată propriu gramatical ca fiind o procliză; chiar dacă, în mod curent, este considerată a fi un simplu element de compunere în formarea unor adjective. În fraze si propozitii. Mă gîndeam la această problemă în clipa în care mă întrebam de ce nu sînt pro. Si, mai mult, atunci cînd puneam la îndoială probitatea profesională si morală a celor care ne produc atîta durere conducîndu-ne prost, după cum afirmă unii. Ba, chiar foarte prost, după cum spun altii, mai profesionisti.
Probabil că programele propuse de producătorii si proprietarii prostului (pardon!) postului „Pro probează problematica pe care propovăduitorii acestui procedeu de probăluială si-o asumă în nume propriu.
Propagatori ai unui prompt program de prostire a progeniturilor proletariatului, ai unui prolix si exacerbat spirit de proprietate, prospectînd cu consecventă, si probitate probabil, raportul promit - profit, maestri ai prospectivei în propensiunea imaginii protelevizate, proteguitori ai protipendadei si propulsanti ai unei progeneratii de prostovani, dovedesc o proeminentă prodigalitate în protejarea programului proclamativ propus.
L-am revăzut nu demult pe micul ecran, convertit programatic în procuror de circumstantă al celor ce-l ascultau cuminti si se amuzau cîndva de proiectele sale prostesti. Protagonistul de la începutul mileniului, de pildă, proslăvitul Proliiiiiiiiiiiin Prolinescuuuuuuuu, protopsaltul proverbial de acum al provocărilor care oscilează între prozaism si protocronism, între proudhonism si proorocire prospectivă, a devenit prin prolongatie un fel de procurator prometeic al „Pro“-ului, propagandist prosper al propriei prohorisiri.
De altfel, în profundele prolegomene din prologul fiecărui program propagat s-a dovedit a fi proleptic si propovăduitor al unor propuneri programatice, cum îi stă bine, probabil, unui fost proletar proptit profund în protoistoria prodemocratiei providentiale, pentru unii, în procesul profesionalist de procopsire.
Asta în afara faptului că în luminile propriilor proiectoare i-am descoperit, din profil, usorul prognatism si mai nuantata pronatie determinată de o usoară proctalgie, probabil. Deh! Prostata...
Promotor al unui intelectualism de provenientă provincială, cu un limbaj propriu ce oscilează între protuberantă si protap, ar putea fi luat cu usurintă drept un proxenet prototipic ce-si propune, printre altele, propagarea unui proces proverbial de prozelitism facil si proteic fată de un prostovan mai mare decît el, profanator al tuturor valorilor acestei tări. Protăpit în prosceniu, ca un prosector prosper, propagator al ideilor de pe prompter, maestru conjunctural si spontan al prolepsei, prognozei, procreerii si progesteronului, esuează de fiecare dată -printr-un profund si problematic prolaps - în prohab. Este domeniul cel mai propriu prototipului proboscidian care, în afara aerului proaspăt si profesional, prodig în pronuntie, profet atoatestiutor, cu ambitii si veleităti de promptuar, promite propagarea spiritului său protelevizat în rîndul prostimii căzute în prostatie, propunînd intransigentă în problema proscriptiei. Proximul profit procurat prin acest prodigios procedeu reflectă profunda promiscuitate din această proslăvită tară a cărei pronie nefericită proclamă prostia la rang de program de stat. Cu alte cuvinte, un alt fel de a promite progresul. Pro mitraliera! Este ca diferenta - sonoră, evident - dintre Proust si Prometeu, de pildă. Sau ca cea dintre protocronism si proletcultism.
Dincolo de acest mărunt propupincurist, căzut si în dizgratie, dar si în prostatie, si propulsat ca multi altii în problemele teoretice ale prodemocratiei, se află proeminentul profanator sef cu care ne-a procopsit istoria. Profetic, protectionist, profeminist proeminent, progresist pîrît, provocator, profan, pasionat de probatorii, propovăduitor al prorogării drepturilor umane elementare si al proscrierii politice, adept al prozei cotidiene si spălător de provă, ne-a tintuit în protoistorie, undeva prin epoca fierului si a protozoarelor.
A conduce prost o tară ce se vrea în plin proces de propăsire, proiectînd un procedeu de producere a progresului national prin oprobriu si prohibitie alimentară si financiară, proteguind masa de potentati cretini ce diriguiesc asa zisul progres al tării, si nu de putine ori progeniturile lor, provoacă probleme profunde în sistemul social neprotejat de nici o măsură de protectie. Profetul proclet si prodigios din fruntea natiei, care în ciuda oricărei logici are totusi proclamati prozeliti apropiati, dovedindu-se proteic asemeni unui protoiereu, se pronuntă - proverbial, de acum - în problemele grave ale profesorimii văduvite de procente importante ale salariilor, proferînd insulte asupra pensionarilor prosternati care, de regulă si prin prodefinitie, sînt pro. Apropos! Acest proces idiot de prostire a oamenilor de către cel care promulgă si proceteste, si de către protipendada proputere, fruntasă în productie, care proliferează prin propagandă prolixă, mincinoasă, prodigă si prohibitivă, de aprozar, este programat să functioneze probabil pînă la sfîrsitul lumii. Din aproape în aproape, cum ni se promite. Propusa protejare a prostimii opulente, propulsată în sferele profunde ale proclamatei puterii, ocupată cu procrearea si mentinerea profundului program de probăluire în masă prin promisiuni si pronuntări desarte despre protectie socială si exercitiu coprofag - ba chiar si prin procurori deseori - este o profesie de prosteală colectivă programată. Doar providenta si pronia cerească mai poate salva această natie proscrisă din promisele probleme pe care procariotii i le procură; cu asiduitate si probitate profesională. Ca într-o leprozerie.
Probabil că din acest motiv mă îndoiesc că ideile improprii propagate de prozelitii „Pro“-ului sînt - vorba lor, din propozitie! - cele mai protivite.

Articol afisat de 2336 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
PROtest
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective