Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 28 Septembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Mittal Steel“ - banii înapoi!

„Mittal Steel“ - banii înapoi!

• din cauza faptului cã nu au fost notificate datoriile „istorice“ de
cînd a fost privatizat „Petrotub“ la Consiliul Concurenþei, societatea poate intra în faliment, punîndu-i-se pe „capac“ 33 milioane de dolari • indienii de la LNM au cumpãrat societatea cu ºase milioane de dolari •

„Mittal Steel“ Roman, alãturi de alte ºase combinate siderurgice,
se aflã în pericolul de a fi închise, de Uniunea Europeanã, dacã pînã în 2008, nu-ºi viabilizeazã activitatea ºi nu returneazã la bugetul statului 33 de milioane de dolari, respectiv 1.000 de miliarde de lei. Suma reprezintã valoarea ajutoarelor de stat primite de societate, prin ºtergerea datoriilor, înainte de privatizare, nenotificate de cãtre fostul APAPS ºi managerii firmelor la Consiliul Concurenþei.
Datoriile respective ale SC „Petrotub“ SA, pe care aceasta le avea în octombrie 2003, în momentul privatizãrii, constau în creanþe, majorãri ºi penalitãþi, create pe fondul blocajului financiar din economia româneascã ºi al decapitalizãrii firmelor de stat. Legislaþia din România prevedea ºtergerea acestor datorii, doar în momentul privatizãrii. ÃŽn momentul semnãrii tratatului de aderare la Uniunea Europeanã, trebuiau stipulate toate ajutoarele de stat care se dãdeau agenþilor economici. La capitolul concurenþã, în contextul negocierii cu Uniunea Europeanã, Petrotub nu a fost nominalizat. Toþi 17 agenþi economici, printre care Sidex ºi Siderurgica Hunedoara, privatizatã „la pachet“ cu Petrotub, care au beneficiat de ajutoare de stat au fost prevãzute cu sumele aferente.
Romaºcanul Eugen Þapu, secretar de stat la Ministerul Industriilor, a declarat cã vina aparþine vechii guvernãri, care a manifestat fie neglijenþã, fie inconºtienþã, fie rea-voinþã. „Petrotub, cel mai important producãtor de þevi laminate din România, a beneficiat, înainte de privatizare, conform Legii137/2002, de patru categorii de ajutoare de stat, efectiv acordate, din care numai una a fost notificatã la Consiliul Concurenþei. Toate aceste ajutoare au fost date pînã în aprilie-iunie 2004, trebuind, conform legii, sã fie notificate în momentul premergãtor acordãrii lor, de cãtre Ministerul Finanþelor Publice, sub guvernarea PSD. Nu ºtim ce poate fi acolo: incompetenþã, neglijenþã, rea-voinþã sau prostie“, a precizat Eugen Þapu, ºef al Comitetului Interministerial pentru Siderurgie.

Anchetã în derulare
Mihai Berinde, preºedintele Consiliului Concurenþei, a declarat cã ancheta privind modul de acordare a ajutoarelor de stat este în curs de derulare ºi poate dura cîteva luni. „Nu am finalizat, încã, investigaþia privind ajutoarele de stat. Aceasta îºi urmeazã cursul ei, dar poate dura cîteva luni de zile, iar rezultatele acesteia vor fi date publicitãþii, în mod transparent. Cert este cã orice companie, indiferent de provenienþa ei, trebuie sã respecte regulile ºi criteriile stabilite de statul în care-ºi desfãºoarã activitatea. Nu se pune problema ca sã benficieze cineva de un ajutor de stat, dacã nu respectã criteriile ºi condiþiile care sînt prevãzute de stat. Rolul Consiliului Concurenþei este tocmai de a autoriza numai acele ajutoare de stat care rãspund în totalitate cãilor legale. Dacã se va dovedi cã «Mittal Steel» are dreptul sã beneficieze de aceste ajutoare, va beneficia. Dacã nu s-a respectat legea, se va proceda ca atare“, a precizat Mihai Berinde.
Alte ºase combinate siderurgice de la Galaþi, Hunedoara, Tîrgoviºte, Reºiþa ºi Cãlãraºi au beneficiat, la privatizare, de ajutoare de stat, prin ºtergerea datoriilor, în valoare de 1,7 miliarde de lei. Aceste combinate au ca termen ca pînã în 2008 sã se viabilizeze.
Eugen Þapu a mai precizat cã problema a fost readusã în discuþie nu numai datoritã conþinutului noii ordonanþe de urgenþã, ci pentru cã siderurgia românescã, ca ºi cea din restul þãrilor europene, este în permanenþã monitorizatã de oficialii de la Bruxeles, ultimul raport fiind prezentat autoritãþilor române în 15 septembrie, lucru ce a impulsionat, probabil, Guvernul sã dea ordonanþa amintitã. „ Cele ºase combinate au obligaþia sã-ºi finalizeze restructurarea ºi sã-ºi finalizeze investiþiile asumate prin contractul de privatizare, pînã în 2008. Neatingerea acestor performanþe, la nivel european, va atrage falimentul companiilor respective. S-a repus pe tapet problema ajutoarelor de stat, nenotificate de Consiliul Concurenþei, motivat de faptul cã, tocmai Cehia ºi Polonia, au fost atenþionate de comisarii UE, cã ajutoarele de stat trebuie returnate. Aceste atenþionãri trebuie sã fie un semnal de alarmã ºi pentru România, care se aflã în aceeaºi situaþie ºi sînt ele obligate sã-ºi restructureze producþia, viabilizînd companiile respective“, a declarat Eugen Þapu. Acesta a mai spus cã, în comparaþie cu România, de exemplu, Polonia a primit ajutoare de stat în valoare de 836 milioane de euro, iar Cehia de 435 milioane de euro.
Reamintim faptul cã Guvernul Nãstase a acordat ajutoare de stat, dupã cum urmeazã: „Mittal Sidex“ -1.100 milioane de dolari, Combinatul Siderurgica Reºiþa - 162 milioane dolari, Mecel Cost -82 de milioane, „Mecel Industria Sîrmei“ - 70 milioane dolari, „Mittal Hunedoara“ - 300 de milioane de dolari, „Donasid“ Cãlãraºi - 26 milioane dolari.
Trebuie ºtiut, de asemeni, cã Departamentul de Politici Industriale al Ministerului Economiei prezintã rapoarte bianuale, dar în afarã de acestea ºi Comisia Europeanã îºi face propriile rapoarte pe baza observaþiilor asupra siderurgiei.

Ajutoare acordate fãrã temei, conform UE
Se ºtie, de asemenea, cã situaþia a apãrut la mijlocul anului 2005, cînd comisarii Uniunii Europene au verificat modul de acordare al ajutoarelor de stat ºi au decis invalidarea lor. Surse sindicale din„Mittal Steel“ apreciazã cã situaþia ar putea fi deosebit de gravã ºi cã totul depinde de rezultatele anchetei Consiliului Concurenþei. „Practic, Petrotubului i se vor pune pe cap, în gestiunea economico-financiarã, 1.000 miliarde de lei, respectiv 33 milioane de dolari. De o lunã ºi jumãtate chestiunea a fost dezbãtutã în mai multe comisii inter-ministeriale: Consiliul Concurenþei, Ministerul de Finanþe, a Ministerului Comerþului ºi Industriilor, în prezenþa reprezentanþilor sindicatelor. Legislaþia europeanã este superioarã legislaþiei naþionale a fiecãrui stat. S-a hotãrît cã vechile datorii trebuie repuse pe tapet. Ministerul Comerþului ºi Industriilor ºi-a declinat orice responsabilitate, mutînd aceastã chestiune, practic, irezolvabilã, în «ograda» Consiliului Concurenþei, în ideea cã s-ar putea ca acesta sã mai încerce sã negocieze cu cei de la UE. Chestiunea este foarte complicatã ºi este greu de presupus cã aceºtia o vor putea scoate la capãt, pentru cã se bate cap în cap contractul de vînzare-cumpãrare semnat de LNM cu tratatul de integrare al României în UE. ÃŽn cazul în care indianului i s-ar pune pe cap 33 milioane de dolari datorii, acesta nu va plãti niciodatã, în ideea cã nu trebuie sã-l intereseze greºelile statului român. ÃŽn aceste condiþii, Mittal Steel va da în judecatã, la Tribunalul de Litigii Comerciale Internaþionale, fiind greu de spus cît va dura procesul ºi dacã îl va cîºtiga.
ÃŽn aceste condiþii existã douã variante: una de a pãstra societatea ºi a o declara în stare de faliment sau alta de a înapoia Petrotub statului, care nu a respectat cauzele contractuale, urmînd ca Guvernul sã bage societatea în lichidare. Acest lucru înseamnã, efectiv, un dezastru, pentru Petrotub“, au declarat surse sindicale din societate. Aceleaºi surse estimeazã faptul cã, în condiþiile în care, pe stoc, existã 40 de tone de þeavã ºi se preconizeazã disponibilizarea a peste 1.000 de salariaþi, în primãvara lui 2006, ar putea rãmîne în societatea în jur de 1.500 de salariaþi, care vor lucra în douã laminoare: de 16 ºi de 6 þoli. Punctul de vedere al „Mittal Steel“ nu a putut fi consemnat, în ciuda faptului cã Sorana Sav, de la Atenþia „Premium“ Bucureºti, care se ocupã de imaginea concernului indian în România, ne-a dat asigurãri cã va contacta factorii de rãspundere. Aceasta este însã de pãrere cã, aºa cum „Mittal Steel“ Galaþi a fost rentabilizatã, la fel se va întîmpla ºi cu societatea romaºcanã.

Articol afisat de 2396 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective