Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 10 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Îndemn la calm pentru populaþie, în cazul gripei aviare

• au fost vaccinate împotriva gripei normale 3.422 de persoane în judeþele Tulcea ºi Cãlãraºi ºi au fost distribuite 125.000 de doze de vaccin în 11 judeþe al þãrii • virusul gripei aviare nu rezistã în alimentele preparate termic la peste 70 de grade Celsius •

Ministrul sãnãtãþi, Eugen Nicolãescu, a fãcut, într-o declaraþie de duminicã, apel la calm, liniºte ºi cumpãtare, întrucît, pînã acum, în România nu a fost confirmatã prezenþa virusului gripei aviare.
Totuºi, autoritãþile rãmîn în alertã ºi iau toate mãsuile pentru a evita îmbolnãvirea populaþiei din zonele unde existã suspiciuni pivind apariþia acestei maladii la pãsãri. „Vreau sã transmit românilor un mesaj la calm ºi liniºte. Exitã o tendinþã de exagerare ºi de a face din þînþar, armãsar, care nu se justificã“, a spus Eugen Nicolãescu.
El a adãugat cã existã suspiciuni de gripã aviarã la pãsãri în anumite zone, dar medicii veterinari nu au putut demonstra existenþa bolii nici la pãrsãrile moarte. În plus, Centrul European pentru prevenirea ºi controlul bolilor transmisibile a anunþat conducerea Ministerului Sãnãtãþii cã nu s-a confrimat virusul de gripã aviarã în România. Autoritãþile de la Bucureºti vor transmite, la Londra, alte probe recoltate de la pãsãrile moarte ale cãror rezultate vor fi cunsocute în cel mult douã sãptãmîni, a continuat Nicolãescu.
Îndemnul la calm vizeazã însã, numai populaþia, întrucît autoritãþile rãmîn în alertã. Astfel, au fost vaccinate 3.422 de persoane în judeþele Tulcea ºi Cãlãraºi ºi au fost distribuite 125.000 de doze de vaccin în 11 judeþe al þãrii, acþiunea fiind continuatã ºi zilele urmãtoare, a mai spus ministrul.
Direcþiile de sãnãtate publicã judeþene nu au confirmat nici un caz de gripã umanã sau aviarã în România, precizat Nicolãescu.
Cu toate acestea, au fost distibuite, prin intermendiul direcþiilor de sãnãtate publicã, materiale educative, conform recomandãrilor Organizaþiei Mondiale a Sãnãtãþii, grupelor de risc, respectiv personal medical, sanitar-veterinar ºi celor care cãlãtoresc în ºi dinspre zonele respective.
Mai mult, începînd de luni, va fi realizat un nou triaj epidemiologic (primul fiind fãcut la începutul anului ºcolar, respectiv 13 septembrie), al copiilor din grãdiniþele ºi ºcolile situate în judeþul Tulcea ºi zonele limitrofe.
Organizaþia Mondialã a Sãnãtãþii a transmis Ministerului român al Sãnãtãþii instrucþiuni privind intervenþiile în cazul unei pandemii de gripã aviarã. Potrivit experþilor OMS, va fi realizatã supravegherea evoluþiei pandemiei în timp real. Nicolãescu a adãugat cã Ministerul Sãnãtãþii ºi cel al Agriculturii au luat deja aceste mãsuri.
Au fost luate ºi mãsuri nonfarmaceutice, cum ar fi carantinã în zonele unde existã suspiciuni privind gripa aviarã, interzicerea reuniunilor de masã, restricþii privind deplasarea în ºi dinspre respectivele zone. În plus, dacã va fi cazul vor fi închise ºcolile, a mai spus Nicolãescu.
De asemenea, vor fi administrate medicamente antivirale populaþiei la risc, va fi asiguratã echitatea vaccinãrii tuturor categoriilor profesionale care trebuie protejate de stat, precum ºi informarea populaþiei din timp privind mãsurile ce trebuie luate în cazul unei eventuale pandemii.

Ce facem dacã sîntem în pericol?
Persoanele care cãlãtoresc trebuie sã evite contactul cu pãsãri cum ar fi pui, gãini, raþe, gîºte, porumbei sau prepeliþe sau cu orice alte pãsãri sãlbatice ºi sã evite zonele în care pãsãrile infectate cu virusul H5N1 pot fi prezente, precum pãsãrile din curþi ºi din ferme ºi cele din pieþele de pãsãri vii.
Nu trebuie consumate produse din pãsãri, neprelucrate termic sau incomplet prelucrate termic, inclusiv mîncãruri care conþin sînge provenit de la acestea. Ca ºi în cazul altor infecþii, una dintre cele mai importante practici preventive este spãlatul pe mîini cu atenþie ºi frecvent, cu apã ºi sãpun, operaþie care îndepãrteazã potenþialele surse de infecþie de pe piele ºi ajutã la prevenirea transmiterii bolii. În lipsa sãpunului ºi dacã mîinile nu sînt vizibil murdare, se poate folosi alcool.
Totodatã celor care cred cã au fost expuºi gripei aviare li se recomandã sã-ºi urmãreascã starea de sãnãtate timp de zece zile. Dacã au febrã, tuºesc au dificultãþi în respiraþie sau dacã se îmbolnãvesc în aceastã perioadã trebuie sã consulte un medic. Înainte de consultaþie, trebuie ca fiecare sã-i spunã medicului ce simptome are, dacã a venit în contact cu pãsãri ºi unde a cãlãtorit.
Bolnavii nu trebuie sã cãlãtoreascã ºi sã-ºi limiteze cît mai mult posibil contactul cu alte persoane, pentru a preveni rãspîndirea oricãrei boli infecþionase, preciza Ministerul Sãnãtãþii.

Despãgubiri pentru animalele sacrificate
Ministrul agriculturii anunþã cã fermierii ale cãror pãsãri sînt sacrificate preventiv, pentru a împiecica extinderea unui eventual virus al gripei aviare, vor fi despãgubiþi. Autoritãþile estimeazã cã numãrul pãsãrilor care vor fi ucise se va cifra la circa 45.000 de exemplare.
O decizie în acest sens va fi luatã, luni, de Cabinetul Tãriceanu, iar suma alocatã va fi de un milion de lei noi. Despãgubirile vor fi acordate pe baza rezultatelor unui recensãmînt privind pãsãrile ucise în fiecare gospãdãrie.
Tot în ºedinþa de luni, Guvernul va aproba alocarea unei sume de opt milioane de lei noi pentru achiziþionarea materialelor necesare laboratoarelor din zonele afectate.
Evenimentele au ºi efecte externe, mai ales dupã ce ºi la o fermã turceascã din apropierea Mãrii Egee apar cazuri de îmbolnãvire a pãsãrilor, iar autoritãþile decid sacrificarea a 1.500 de pui ºi curcani. Astfel, Bulgaria a anunþat înãsprirea controalelor referitoare la gripa aviarã, dupã apariþia primelor cazuri în provincii învecinate din România ºi Turcia, ºi a blocat la frontierã unele importuri de carne de pasãre.
Bulgarii interzic ºi ei vînarea pãsãrilor migratoare, considerate transmiþãtori ai maladiei. Vînãtori selective vor avea, totuºi, loc în scopul diagnosticãrii.

Articol afisat de 1553 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective