Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 10 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Coppola a început prima zi de filmare în tradiþia familiei sale

Coppola a început prima zi de filmare în tradiþia familiei sale

Regizorul Francis Ford Coppola - care turneazã în România „Tinereþe fãrã tinereþe“ dupã nuvela omonimã de Mircea Eliade - a început filmãrile urmînd un ritual pe care l-a deprins la ºcoala de teatru Hofstra ºi care implicã toatã echipa filmului, se aratã într-un comunicat.
ÃŽnainte de prima filmare, cei din departamentele de producþie, regie, camerã, scenografie, costume, transport etc., precum ºi actorii au fost chemaþi la cadru, s-au þinut de mînã, iar Coppola a spus de trei ori „poowabah“. Acest cuvînt, pe care regizorul obiºnuia sã-l spunã pe scena de teatru, semnificã trei dorinþe ale celor care realizeazã filmul. Prima este ca munca întregii echipe sã se transforme într-un film bun. A doua, ca toþi sã vinã în fiecare zi cu plãcere la filmare ºi sã se bucure de faptul cã lucreazã împreunã. Dar cel mai important lucru la care þine Coppola este ca toþi oamenii din echipã sã fie în siguranþã pe platou ºi sã nu se întîmple accidente absurde.
„Am pãstrat aceastã tradiþie ºi dupã ce am terminat ºcoala de teatru, pentru toate filmele pe care noi le-am produs. ÃŽn familia noastrã, atît Sofia, cît ºi Roman, fac acelaºi lucru înainte de primul cadru“, a spus el.
Regizorul a continuat tradiþia ºi a spart o farfurie, iar fiecare membru al echipei a luat cîte un ciob.
„Ceea ce primeazã în acest film este Povestea ºi Jocul actorilor. Toate celelalte departamente din cadrul producþiei sînt esenþiale în susþinerea acestor douã prioritãþi“, a spus regizorul la ultima ºedinþã de producþie.
Alãturi de Tim Roth ºi Bruno Ganz, în prima zi de filmare, în camera de spital imaginatã de scenograful Cãlin Papurã au fost Dr. Gavrilã (Florin Piersic Jr.), internul Opriºor (Cristi Iacob), internul Dragnea (Andi Vasluianu) din tura de noapte ºi asistentele medicale Aneta (Adriana Titieni) ºi Crãiþa (Mirela Opriºor). Ei au încercat sã înþeleagã misterul pacientului care fusese adus la spital în stare criticã ºi, paradoxal, nu murise. Corpul îi era plin de „arsurile“ realizate de Peter King (Oscar pentru „Stãpînul inelelor“) ºi Jeremy Woodhead. Machiajul special pare atît de real încît, dacã cineva ar intra pe platoul de filmare fãrã sã ºtie despre ce este vorba, nu ºi-ar da seama cã pielea arsã de pe corpul lui Dominic Matei (Tim Roth) este doar „special make-up“.
„Ceea ce m-a fascinat chiar de la primul cadru pe care l-a filmat a fost faptul cã mizanscena pe care o creeazã este dusã în zona teatrului“, spune Andi Vasluianu despre realizatorul seriei „Naºul“. „Coppola pune accent pe detaliu ºi pe povestea din spatele personajului. Dã atenþie fiecãrui actor, oricît de mic ar fi rolul pe care îl joacã. Este simplu, direct ºi te face sã simþi cã ceea ce ai tu de jucat este important pentru povestea filmului, te face sã dai mai mult ºi chiar ia de la tine mai mult“.
Atît pentru Andi Vasluianu, cît ºi pentru Cristi Iacob, probele pentru „Tinereþe fãrã tinereþe“ au constat de fapt în niºte discuþii fireºti cu F.F.Coppola, despre film, despre ceea ce înseamnã sã fii actor de teatru, depre Marea Neagrã ºi Vama Veche sau despre pescuit. „Sã joci la Copola este ca ºi cum ai juca în «Regele Lear» ºi la repetiþii ar veni Shakespeare“, spune Cristi Iacob. „Atmosfera este calmã, detensionatã, de prietenie. Este o experienþã pe care aº dori-o oricãrui actor“, adaugã el.
Pe Mirela Opriºor, Francis Ford Coppola a vãzut-o la Teatrul de Comedie, într-una din primele sale zile în România. Juca în „Chiriþa of Bîrzoieni“, în regia Iarinei Demian. Imediat dupã terminarea spectacolului, Coppola i-a aºteptat pe actori sã îi felicite. Dupã trei zile, Mirela avea sã primeascã un telefon: „Bunã, sînt Francis. Francis Ford Coppola. Ai vrea sã vii sã dai o probã?“.
ªi pentru Adriana Titieni prima întîlnire cu Francis Ford Coppola a fost mai neobiºnuitã: cu puþin înainte de a ajunge la probe, Adriana a dorit sã cumpere o sticlã de apã, însã în momentul în care a deschis frigiderul de pe stradã, o sticlã de bere din plastic a cãzut pe trotuar lîngã ea . „Hainele îmi miroseau a bãuturã, aºa cã tot timpul cît a durat întrevederea m-am gîndit cã Francis Ford Coppola va crede cã, din cauza emoþiei, chiar am bãut o bere înainte de probã“, povesteºte ea.
„Tinereþe fãrã tinereþe“/„Youth without Youth“ are o echipã formatã în majoritate din români. Deopotrivã producãtor, scenarist ºi regizor, Coppola i-a ales pentru rolurile principale pe Tim Roth („Reservoir Dogs“, „Pulp Fiction“, „Rob Roy“), Alexandra Maria Lara („Downfall“), Bruno Ganz („Downfall“, „The American Friend“, „Nosferatu“), Marcel Iureº, precum ºi pe Saºa (Alexandra) Pirici, în rolul sãu de debut într-un lungmetraj.
Director de imagine este tînãrul Mihai Mãlaimare Jr., iar scenografia este semnatã Cãlin Papurã. Peter King va realiza alãturi de echipa sa din Marea Britanie machiajul ºi coafura. Creatoarea costumelor este Gloria Papurã. Muzica va fi semnatã de unul dintre cei mai renumiþi compozitori ai momentului, Osvaldo Golijov. Producãtori executivi sînt Fred Roos ºi Anahid Nazarian. Filmãrile la aceastã producþie care marcheazã întoarcerea lui Coppola la regie dupã o pauzã de opt ani au început în 3 octombrie.

Articol afisat de 1801 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective