Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 26 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Fãrã mãsuri imediate, România nu va reuºi sã adere în 2007

Fãrã mãsuri imediate, România nu va reuºi sã adere în 2007

• domeniile care produc îngrijorare sînt capacitatea României de a folosi fondurile europene si funcþionarea pieþei interne

Comisia Europeanã a adoptat Raportul Coprehensiv de Monitorizare asupra pregãtirilor pentru aderare ale României ºi Bulgariei, informeazã un comunicat de presã dat publicitãþii marþi de Comisia Europeanã. Raportul evidenþiazã progresele fãcute de cele douã þãri ºi concluzioneazã cã acestea ar trebui sã poatã îndeplini cerinþele pentru a deveni membre la data de 1 ianuarie 2007, datã prevãzutã pentru aderare, cu condiþia sã îºi concentreze eforturile pe reforme ºi mai ales pe implementarea acestora.
Comisia va evalua din nou situaþia în aprilie sau mai anul viitor, cînd ar putea recomanda amînarea aderãrii pînã în 2008 dacã cele douã þãri se vor dovedi nepregãtite ºi dacã se va dovedi un risc serios cã una sau amîndouã sã nu îndeplineascã criteriile de aderare pînã la 1 ianuarie 2007. Pregãtirile celor douã þãri nu sînt încã încheiate, deci Comisia va continua sã le monitorizeze.
Cu acest prilej, comisarul european Olli Rehn a declarat: "Bulgaria ºi România au realizat progrese semnificative pînã acum în pregãtirile pentru aderare. Dar juriul încã delibereazã. În lunile care vor urma trebuie acordatã atenþie sporitã implementãrii efective ºi punerii în practicã a reformelor. Chestiunile prezentate în rapoartele noastre ar trebui luate foarte în serios ºi folosite ca stimulente pentru grãbirea reformelor, dacã Bulgaria ºi România vor sã fie gata de aderare la 1 ianuarie 2007".
Sînt însã ºi domenii care produc îngrijorare. E vorba, în primul rînd, de capacitatea României de a folosi fondurile europene.
E vorba apoi de funcþionarea pieþei interne. Au fost înregistrate unele întîrzieri în domeniul veterinar ºi al siguranþei alimentare, ca ºi în cel al controlului graniþelor.
Cel de al treilea domeniu care a produs unele îngrijorãri e lupta împotriva corupþiei, unde s-au înregistrat progrese, dar nu s-a reuºit nici o condamnare într-un dosar de corupþie la nivel înalt, e de pãrere Olli Rehn.
Comisia a confirmat cã România ºi Bulgaria îndeplinesc criteriile politice pentru aderare. Totuºi, este nevoie de eforturi suplimentare, mai ales pentru a întãri domnia legii, prin îmbunãtãþirea administraþiei publice ºi a sistemului judiciar ºi prin lupta eficientã cu corupþia.
Comisia va continua sã furnizeze ajutoare financiare substanþiale celor douã þãri, ºi a dat publicitãþii ºi cifrele pentru volumul total al asistenþei pentru anul 2006: 545 de milioane de euro pentru Bulgaria ºi 1,15 miliarde pentru România.
Comisia Europeanã a comunicat cã Bulgaria ºi România îndeplinesc cerinþa de economii de piaþã funcþionale. Continuarea de cãtre Bulgaria a actualului ritm al reformelor ºi implementarea de cãtre România a programului de reforme structurale ar trebui sã le permitã sã facã faþã presiunilor concurenþiale ºi forþelor pieþei UE.
În comunicatul Comisiei se mai aratã cã ambele þãri au continuat sã facã progrese în adoptarea ºi implementarea legislaþiei UE. În majoritatea zonelor ele sînt destul de avansate. Totuºi, Comisia Europeanã a identificat ºi zone unde este nevoie de eforturi sporite, autoritãþile din ambele þãri ar trebui sã-ºi continue în forþã pregãtirile, pentru a asigura beneficiile totale ale calitãþii de membru pentru cetãþenii lor. Existã un numãr limitat de rãmîneri în urmã punctuale în pregãtirile ambelor þãri, care dau motive serioase de îngrijorare.
Fãrã mãsuri imediate, Bulgaria ºi România nu vor reuºi, cel mai probabil, sã îºi îndeplineascã obligaþiile în aceste zone punctuale pînã la 1 ianuarie 2007.

Articol afisat de 1374 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective