Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Noiembrie 2005
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Spărgători de grevă

Spărgători de grevă

• din diverse motive, unii profesori nu s-au raliat apelului la grevă al sindicatelor • la Liceul Hogaș s-au ținut toate orele • la Rareș doar nouă profesori au intrat la cursuri, iar la Economic doar unul • de revendicările cerute de sindicaliști depinde viitorul copiilor noștri •

Declanșarea grevei generale arată că dascălii au ajuns la limita răbdării, atît din cauza salariilor mici, dar și a lipsei de dotări din școli. Revendicările nu vizează, ca în ceilalți ani, doar majorări salariale, ci și alocarea unor fonduri pentru modernizarea școlilor și o reformă care să permită alinierea învățămîntului românesc la standardele europene. Cîrpelile făcute periodic, cel mai frecvent în preajma campaniilor electorale, nu au putut suplini lipsa unei politici coerente de finanțare a învățămîntului, astfel încît profesorii s-au trezit printre cei mai defavorizați bugetari. Inechitățile perpetuate cu fiecare an au făcut ca un profesor cu gradul I și vechime peste 40 de ani să cîștige cît un polițist debutant. Tinerii absolvenți au început să fugă de o carieră didactică, iar media de vîrstă a personalului a crescut constant în ultimii ani. Speranțele dascălilor au fost înșelate, constant, de toate guvernele perindate în perioada post-decembristă, deși promisiunile au curs din belșug. Politicienii au fost loviți de amnezie imediat după instalarea la putere, preocupați să-și promoveze interesele proprii - pensii grase, fel de fel de „ajutoare“ (pînă și de deces) și aproape deloc pe cele ale alegătorilor. Printre care și dascăli. Ultima grevă generală importantă în învățămînt s-a înregistrat la începutul anului 2000, cînd profesorii au protestat aproape în lună, obținînd creșteri salariale de circa 18%.

Profesorii de la Calistrat Hogaș au intrat la ore
Al doilea trimestru nu a mai început, ieri, pentru majoritatea elevilor nemțeni, dat fiind că peste 90% din dascăli au încetat activitatea, intrînd în grevă generală. Practic, pe lîngă cămine și grădinițele cu program prelungit, cel mult șase unități au desfășurat activități conform orarului, printre acestea fiind Colegiul „Calistrat Hogaș“, Școala 27 Piatra Neamț, Școala nr. 2 Roman plus cele de la Sagna, Poienari și Rediu. Unele școli au fost complet pustii încă de la prima oră a dimineții, dat fiind că întreg corpul profesoral, mai puțin directorii, au semnat pentru declanșarea grevei generale.
În schimb, la Colegiul Național „Calistrat Hogaș“, orele s-au ținut conform orarului, dat fiind că numai doi profesori au semnat, formal, pentru grevă, dar au intrat la ore. „Vina“ principală aparține... Inspectoratului Școlar, în a cărei echipă de inspectori a fost cooptat, în acest an, fostul lider sindical, profesoara Alina Pamfil. Lipsa unui lider sindical a făcut ca dascălii de la Hogaș să ajungă „spărgători de grevă“. Astfel, situația lor este cum nu se poate mai convenabilă, atît în cazul în care greva eșuează, dar și dacă sindicaliștii obțin cîștig de cauză. În ambele cazuri, „spărgătorii de grevă“ nu vor avea de suferit, spre deosebire de colegii care își sacrifică o parte bună din salariu în beneficiul tuturor cadrelor didactice. Ce-i drept, dacă vor fi obținute majorările salariale solicitate de sindicaliști, profesorii care nu au participat la grevă nu vor refuza să beneficieze de pe urma acțiunii colegilor lor. „O explicație pentru faptul că nu sîntem în grevă este lipsa unui lider sindical. De fapt, încă de vineri, noi le-am atras atenția elevilor că trebuie să vină la ore și să nu țină cont de aspectele relatate în mass-media în legătură cu greva generală. Astfel, ei nu pot să își motiveze absențele cu explicații legate de comunicatele din presă. Despre colegii care se află în grevă, ce pot să spun, ei sînt altruiști și vor să lupte, iar, dacă greva va fi un succes, atunci și noi vom avea de cîștigat“, a declarat un profesor de la Colegiul „Calistrat Hogaș“.
La Colegiul Național „Petru Rareș“, aproape 85% din profesori au optat pentru grevă, astfel că la cursuri au intrat doar nouă dascăli, printre care și cei doi directori și un inspector școlar. Practic, s-au ținut ceva mai mult de 10% din ore, iar programul elevilor s-a scurtat la 4 ore pe zi. La Grupul Școlar Economic, elevii fac doar istorie, dat fiind că singurul dascăl care nu a dorit să participe la grevă este profesorul Dumitru Luca. Alți 5 profesori au lipsit fiind în concediu medical, iar cei trei directori sînt degrevați de ore.

Sindicaliștii cer plata orelor care vor fi recuperate
Liderii sindicali și-au mai înscris un punct pe lista revendicărilor, mai precis plata orelor ce vor fi recuperate ca urmare a grevei generale. Reprezentanții sindicaliștiilor nemțeni vor fi prezenți, astăzi, la ședința birourilor centrale ale federațiilor sindicale din învățămînt pentru a decide modul în care vor fi purtate negocierile cu Guvernul, dar și dacă vor suspenda greva pe perioada negocierilor. „Doar în cîteva școli nu s-a declanșat grevă, fie din lipsa de informare, fie din cauza insuficientei comunicări sau, cum e cazul la Calistrat Hogaș, e lipsa de organizare. În ansamblu, sîntem mulțumiți, pentru că participarea la grevă în județul Neamț este de peste 90%, motiv pentru care țin să mulțumesc colegilor mei care au înțeles importanța acestui demers. Vom insista ca orele ce vor fi recuperate să fie plătite sau să nu se mai rețină banii celor care au participat la grevă. Marți ne întîlnim, la București, cu liderii din celelalte federații și vom decide cum se vor purta negocierile și dacă greva va continua sau nu în această perioadă, motiv pentru care îi rog pe colegii mei să urmărească informațiile din presă“, a declarat profesorul Florin Florescu, liderul Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățămînt și Cercetare Științifică Neamț.
Sindicaliștii din învățămînt solicită acordarea a cel puțin 5% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru bugetul educației pe 2006, elaborarea legii salarizării în sistem bugetar, prin care salariile dascălilor să se dubleze pînă în 2007, menținerea titularizării în învățămînt, anularea OUG nr. 63/2005 și acordarea premiului lunar de 2% și a celorlalte premii și distincții cu finanțarea lor, acordarea tichetelor de masă și a unui fond de carte de specialitate, în valoare de 200 euro.

Articol afisat de 1201 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUȚ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective