Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Noiembrie 2005
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Reporter la granița latinității

Reporter la granița latinității

• timp de o săptămînă, un redactor de la Monitorul de Roman a stat de „strajă“ la granița dintre Moldova și Ucraina, alături de colegii din Republica Moldova • „avem oameni mari, locuri pitorești, și istorisiri reale, dar sînt foarte puțini cei care să le povestească“, a rezumat gazda ziaristului pietrean istoria acelor locuri •

Un redactor al cotidianului „Monitorul de Roman“ a luat parte, în perioada 24-30 noiembrie, la un proiect de colaborare transfrontalieră moldo-română a ziariștilor din presa locală. Acțiunea a fost pusă în practică de Asociația Presei Independente (API) din Republica Moldova, scopul fiind de a permite oamenilor de presă din România să fie un fel de „mentori“ pentru colegii moldoveni care, de foarte mult timp, suferă de pe urma presiunii execitate de mass-media sovietică. Această adevărată aventură a debutat, pentru ziaristul romașcan, luni, 24 octombrie cînd, la seminarul introductiv, de punere în temă a tuturor participanților, au fost prezentate obiectivele programului menționat. Fiecare reporter român a primit un ghid, ziarist la publicațiile afiliate API, după care s-a plecat în localitățile repartizate fiecăruia. Redactorul Monitorului de Roman a avut șansa să ajungă la săptămînalul independent „Observatorul de Nord“, din localitatea Soroca.

Deplasarea către orașul aflat la 160 kilometri de Chișinău a pornit în culorile sumbre zugrăvite de reprezentanții API, referitoare la lupta pe care trebuie să o ducă un redactor local pentru a obține o informație. Presă „liberă“, dar sub îndemnul de a nu ieși pe stradă după o anumită oră, în condițiile în care aveam să văd o sărăcie lucie. Într-o flagrantă contradicție cu cele auzite, după mai multe ore de mers cu mașina, ne-am oprit pe o străduță liniștită din Soroca, mărginită, de ambele părți, de numeroși copaci, ce își scuturau frunzele ruginii. O liniște netulburată de nimic, de parcă zumzetul stresant și trepidant al marilor orașe n-ar fi ajuns nicicînd aici. Peisajul aducea cu cel din micile stațiuni românești pierdute printre munți. Ospitalitatea gazdelor, soții Victor și Elena Cobăsneanu, cei care conduc săptămînalul amintit, a întrecut toate așteptările. A doua zi de la sosire, impresiile s-au succedat cu repeziciune, iar realitatea a fost cu totul alta decît cea „sumbră“, prezentată inițial. Soroca, capitala raionului cu același nume, are, conform statisticilor, 40.000 de cetățeni, dintre care, ca mai peste tot cuprinsul Republicii Moldova, mai bine de 10.000 au ales calea străinătății, iar restul, inclusiv trei deținători ai „Ordinului Steaua României în grad de ofițer“, au decis că este mai bine de viețuit la umbra marii cetăți medievale a lui Ștefan cel Mare. Observatorul de Nord este publicația cea mai citită din cîmpia Sorocii, și nu numai, iar cei peste 7.000 de abonați au găsit, pe parcursul a șapte ani, de cînd există săptămînalul, un sprijin de nădejde. Și oamenii sînt parcă altfel decît în restul țării, își văd de treaba lor și încearcă să își ducă traiul fără a crîcni. Poate și această pasivitate le-a permis comuniștilor să revină la putere, chiar dacă înaintașii lor au smuls, cu forța, și i-au deportat pe bunicii și părinții multora din locuitorii raionului. Cu toatea acestea, oficialitățile de la Consiliul Raional sau de la Comisariatul de Poliție, au fost binevoitoare cu redactorul „străin“ și nu au ascuns informații, așa cum se zvonea, ci doar au fost puțin reticenți. Atît orașul, cît și o parte dintre satele limitrofe, sînt localități de graniță, apa Nistrului fiind cea care desparte limba română de cea rusă, respectiv Moldova de Ucraina. Chiar pe dealul Sorocii a fost construit un monument „Lumînarea Recunoștinței“, casă pentru „Badea Mior“, care, pentru toți cei ce știu acest lucru, reprezintă locul unde se „sfîrșește“ latinitatea. Acest lucru constituie o mîndrie deoarece limba vorbită, preponderent, este româna și nu a fost înlocuită cu rusa, așa cum s-a întîmplat cu alte localități de graniță.

Care e adevărata Moldovă?
În peregrinările prin cătunele arondate, am fost uimit să constat că sărăcia scoasă în față de unii nu se regăsește și în realitate. Dacă în România sînt încă o puzderie de bordeie din lut, țăranii moldoveni au case din piatră, iar bogăția cea mai mare este cea sufletească. Pentru a exemplifica, este suficient de amintit faptul că, la doar șapte kilometri de Soroca, există un sat care, el însuși, reprezintă un monument. Celebrul Cosăuți sau „localitatea de granit“, cum a fost denumită de turiștii străini, deține cea mai mare carieră de piatră din întreaga țară și nu numai, iar meșterii pietrari locali făuresc monumente care au dus faima locului. Nu există gospodărie să nu aibă gardul din acest material, iar casele sînt înălțate tot din granit. După o săptămînă de experiențe inedite, am dat dreptate redactorului șef al „Observatorului de Nord“: „Avem oameni mari, locuri pitorești, și istorisiri reale, dar sînt foarte puțini cei care să le povestească“.

Articol afisat de 1452 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dumitru IUȘTIUC)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective