Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Inspectoratul ªcolar Neamþ - out of Europe“

„Inspectoratul ªcolar Neamþ - out of Europe“

• „Defend Press Liberty“ - un semnal de alarmã lansat ºefului Delegaþiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele, de cãtre ziariºtii de la „Monitorul“ • oficialului european i-a fost înmînat un tricou pe faþa cãruia a fost inscripþionat „Inspectoratul ªcolar Neamþ - out of Europe“, iar pe spate „Defend Press Liberty“ (apãraþi libertatea presei) • protestul a survenit ca urmare a transformãrii Inspectoratului ªcolar într-o instituþie interzisã ziariºtilor •

Vizita în judeþul Neamþ a lui Jonathan Scheele, ºeful Delegaþiei Comisiei Europene în România a fost, pentru colegul nostru Valentin Bãlãnescu, directorul adjunct al ziarului „Monitorul“, un prilej de a aduce la cunoºtinþa oficialului european o situaþie ciudatã care se petrece într-o instituþie publicã. Concret, este vorba despre o încãlcare a libertãþii presei de cãtre conducerea Inspectoratului ªcolar Neamþ, care a interzis accesul ziariºtilor în sediul instituþiei. Lui Jonathan Scheele, ca de altfel întregii delegaþii care-l însoþea, i-a fost înmînat un tricou pe faþa cãruia a fost inscripþionat „Inspectoratul ªcolar Neamþ - out of Europe“ ºi semnul de circulaþie „Accesul Interzis“ (un cerc roºu cu o dungã orizontalã albã), iar pe spate „Defend Press Liberty“ (apãraþi libertatea presei). Protestul ziariºtilor de la „Monitorul“ este menit sã lanseze un semnal de alarmã în privinþa modului în care conducerea unei instituþii care guverneazã o laturã de o importanþã crucialã a vieþii sociale - învãþãmîntul - înþelege sã comunice cu cei a cãror meserie este de a-i informa pe cetãþeni, care îºi aduc partea lor de contribuþie financiarã, cu privire la ceea ce se întîmplã în acest domeniu.
Practic, de o lunã de zile, la Inspectoratul ªcolar Neamþ, conducerea a hotãrît ca presa sã nu aibã acces în clãdire decît cu prilejul conferinþelor de presã. Care conferinþe nu s-au mai organizat de cîteva sãptãmîni. Se pare cã motivul acestei interdicþii l-ar constitui documentãrile de presã pe marginea evaluãrii directorilor de ºcoli ºi inspectorilor, care s-a lãsat cu reclamaþii la Ministerul Educaþiei, dupã care o parte din evaluãri au fost anulate. Au mai apãrut ºi plîngeri cã anumiþi directori au fost „sfãtuiþi“ sã-ºi dea demisia. Toate acestea, fiind scrise, au deranjat ºi s-a pus lacãt pe uºa instituþiei. Aºa se face cã pentru a afla cîte ceva despre activitatea din învãþãmîntul neamþean ziariºtii trebuie sã se adreseze în scris purtãtorului de cuvînt, care rãspunde tot în scris la întrebãri. ÃŽncercãrile de a intra în instituþie sînt sortite eºecului, pentru cã portarul are instrucþiuni clare ºi nu permite accesul.
Cert este cã în urma tãierii cãilor de comunicare cu ziariºtii, privaþi sînt, în primul rînd, cititorii care au dreptul la informare. Inspectoratul ªcolar Neamþ, învãþãmîntul nemþean, în general, a beneficiat, în ultimii ani, de fonduri europene nerambursabile, ori de alte resurse externe pentru modernizarea infrastructurii. Sprijinul a fost acordat în ideea de a se racorda la cerinþele Europei în care urmeazã sã ne integrãm. Dar, dupã cum declara ºeful Delegaþiei Comisiei Europene în România, Jonathan Scheele, cu prilejul vizitei din aceste zile în judeþul Neamþ, în pregãtirile care se fac pentru aderarea din 2007 comunicarea este esenþialã. Iar domnia sa ºtia bine despre ce vorbeºte. Recent, Jonathan Scheele a fost declarat „Omul Anului în Relaþii Publice“. Rugat sã ne comunice impresiile legate de primirea acestei distincþii, a fãcut o precizare: „Sincer vorbind, prefer nu sã vorbesc despre «public relations», ci despre comunicare. Mandatul meu este de a comunica cu autoritãþile române, de a face raportul la Bruxelles ºi de a gestiona, parþial, alocarea fondurilor de preaderare. Am, însã, ºi rolul de a comunica cetãþenilor României ce este Uniunea Europeanã, care sînt implicaþiile pentru viaþa cetãþenilor“.
Redacþia „Monitorul“ i-a mai fãcut domnului Jonathan Scheele invitaþia de a ni se alãtura - fãrã a fi însoþit de autoritãþi - într-o vizitã prin zone ale judeþului în care Uniunea Europeanã a rãmas doar un vis. La capitolul infrastructurã, multe dintre ºcolile nemþene sînt departe de a oferi elevilor condiþii decente. Dar, în privinþa mentalitãþii, Inspectoratul ªcolar Neamþ poate fi considerat o zonã în care nici mãcar nu se poate visa la Europa. Evident la cea Occidentalã, pentru cã tendinþele sale aduc aminte de practici trecute. ªi de care nu prea vrem sã ne amintim.

Articol afisat de 1613 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective