Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Arestaþi ºi eliberaþi

Arestaþi ºi eliberaþi

• se pare cã în cazul arestãrilor lui Dumitru Scutaru, ºeful serviciului administrativ din cadrul Comisariatului pentru Societate Civilã Neamþ, ºi Mircea Chelaru, fiul fostului ºef al Statului Major al Armatei, au fost efectuate douã flagranturi • unul la Piatra Neamþ ºi unul la Bucureºti • ieri, în capitalã, s-a judecat recursul formulat de cei doi împotriva mãsurii arestãrii preventive • instanþa a hotãrît punerea lor în libertate •

Arestarea recentã de cãtre magistraþii ÃŽnaltei Curþi de Casaþie ºi Justiþie a lui Dumitru Scutaru, din Piatra Neamþ, alãturi de Mircea Nicolae Chelaru, fiul fostului ºef de Stat Major al Armatei, generalul Chelaru, sub acuzaþia de trafic de influenþã, a suscitat reacþii diverse. Asta ºi pentru cã anchetatorii au oferit extrem de puþine detalii despre dedesubturile acestui caz, dar ºi pentru cã Scutaru era comisar la Comisariatul pentru Societate Civilã, o organizaþie neguvernamentalã care are ca obiect declarat de activitate protejarea cetãþenilor de abuzurile instituþiilor statului. Nu poate fi neglijat nici numele celuilalt arestat, al cãrui tatã este o persoanã publicã cunoscutã în România. Cercetatã penal, dar în stare de libertate, este ºi Aurelia Scutaru, soþia comisarului reþinut la Bucureºti. ÃŽn numãrul de astãzi al Monitorului prezentãm cititorilor cum au ajuns cele trei persoane sã fie în postura de acuzaþi. Se pare cã de mai multe ori soþii Scutaru au venit la sediul Paºapoartelor din Piatra Neamþ cu diverse persoane care aveau de rezolvat probleme care þin de competenþa instituþiei amintite. Pentru a arãta cã este „cineva“, Dumitru Scutaru ar fi prezentat o legitimaþie de comisar CSC, care seamãnã extrem de mult cu cele de Poliþie. Acest aspect ar fi trebuit sã de-a de gîndit celor care au aprobat ca acei care se intituleazã comisari ai societãþii civile sã aibã în dotare astfel de insigne, pentru cã o persoanã neavizatã îi poate lesne confunda. Cu cine? Tocmai cu un poliþist cu grad superior, comisarul fiind noul grad al locotenent-coloneilor.
Cu prilejul acestor vizite la Paºapoarte, familia din Piatra Neamþ ar fi ajuns sã-l cunoascã pe poliþistul denunþãtor, care lucra aici fiind detaºat de la Evidenþa Populaþiei. Din vorbã în vorbã, soþii Scutaru ar fi aflat cã poliþistul a fãcut demersuri pentru a fi transferat la Paºapoarte. În luna octombrie 2005, Inspectoratul Naþional de Evidenþã a Persoanei (INEP) a solicitat tuturor lucrãtorilor din þarã sã specifice unde vor sã-ºi continue activitatea. Aurelia Scutaru ar fi aflat de la denunþãtor cã trebuie sã dea un rãspuns ºi s-ar fi oferit sã-l ajute, chemîndu-l la locuinþa sa din Piatra Neamþ. Seara ar fi fost contactat Mircea Chelaru, care se afla la Bucureºti ºi i s-ar fi spus problema pe care o are poliþistul. Pe 14 octombrie, acesta ar fi mers în capitalã împreunã cu soþii Scutaru ºi cu o altã persoanã. Aici el s-ar fi deplasat la sediul INEP, însoþit de Chelaru, ºi ar fi solicitat o audienþã oficialã la ºeful instituþiei. A obþinut-o ºi i s-a comunicat cã existã acordul raportului de transfer ºi a fost trimis la Direcþia Generalã de Paºapoarte, unde ºef era numit de foarte puþin timp comisarul ºef Lazãr Cîrjan. Acesta ºi-a dat acceptul, poliþistului pietrean spunîndu-i-se cã va primi rãspunsul acasã. Comunicarea a sosit la Piatra Neamþ în cîteva zile, specificîndu-se cã nu i se aprobã transferul deoarece urma sã se organizeze un concurs pentru cîteva posturi existente la Paºapoarte Neamþ. Poliþistul denunþãtor nu trebuia sã participe la concursul amintit deoarece avea prioritate de transfer.

Întîlnire la Iaºi
Deºi comunicarea de la Bucureºti era clarã, soþii Scutaru ar fi cerut o sumã în euro. Ar fi urmat o întîlnire la Iaºi, la care au participat familia amintitã ºi Mircea Chelaru, poliþistului cerîndu-i-se 4.000 de euro cu promisiunea cã transferul se va rezolva.
ÃŽntre timp, pe firul „afacerii“ au intrat anchetatorii. Se pare cã un prim flagrant a avut loc la Piatra Neamþ, în seara de 13 noiembrie, la locuinþa soþilor Scutaru, cînd celor doi li s-au dat 4.000 de euro. De aici, ei au fost duºi cu o maºinã de la IJP Neamþ la Bucureºti, unde s-ar fi realizat al doilea flagrant, care l-a vizat pe Mircea Chelaru.
Reamintim cã Aurelia Scutaru declara sãptãmîna trecutã cã flagrantul a avut loc în capitalã. O ipotezã demnã de luat în calcul dacã o raportãm la declaraþia amintitã este cã pietrenii l-au denunþat pe fiul generalului Chelaru în speranþa cã poate vor scãpa ei. Dar, aºa cum spuneam, aceasta este doar o ipotezã. Interesant de aflat ar fi ºi motivul pentru care în acest caz a fost vehiculat numele comisarului ºef Lazãr Cîrjan, de la Direcþia Generalã a Paºapoartelor, pentru cã el nu este implicat. Cel mai probabil, cei 4.000 de euro urmau sã fie împãrþiþi frãþeºte de acuzaþi.
De remarcat este ºi faptul cã Aurelia Scutaru mai susþinea cã poliþistul denunþãtor l-a cunoscut pe Mircea Chelaru prin intermediul ei ºi cã îi pare nespus de rãu cã numele lui a fost tîrît în acest scandal, la fel ca ºi al comisarului Cîrjan. Dar... iatã ce spunea textual Aurelia Scutaru pentru Monitorul: „Despre flagrant nu ºtiu absolut nimic. Eu sînt doar cu calitate de învinuit, nu am voie sã pãrãsesc teritoriul României. Mi s-a spus cã sîntem amîndoi complici la trafic de influenþã. Trafic de influenþã pe care le-ar fi fãcut Mircea Chelaru pe lîngã nu ºtiu cine“. Ieri, contactatã telefonic, Aurelia Scutaru a susþinut cã flragrantul nu a avut loc la Piatra Neamþ, ci la Bucureºti.
În noaptea de luni spre marþi, 14/15 noiembrie, Dumitru Scutaru ºi Mircea Nicolae Chelaru au fost arestaþi pe o perioadã de 29 de zile pentru cã ar fi promis unui poliþist pietrean cã îi vor facilita obþinerea unui serviciu mai bine plãtit. Dumitru Scutaru era angajat al Comisariatului pentru o Societate Civilã Neamþ, avînd funcþia de ºef al Serviciului Administrativ. El era proaspãt angajat al acestei structuri, devenind comisar la începutul anului 2005. Potrivit unor surse judiciare citate de agenþia de presã MEDIAFAX, soþii Aurelia ºi Dumitru Scutaru ar fi primit bani de la un poliþist care dorea sã-ºi schimbe locul de muncã ºi l-au contactat pe Mircea Chelaru. Fiul generalului ar fi pretins ºi primit iniþial zece milioane de lei ºi bunuri în valoare de 17 milioane de lei, pentru a interveni pentru transfer. Ulterior, s-au pretins ºi 4.000 de euro.
Tot ieri, în capitalã, s-a judecat recursul fãcut de cei doi acuzaþi împotriva mãsurii arestãrii. Magistraþii au admis cererea, iar cercetãrile vor fi continuate cu acuzaþii în stare de libertate.
(FOTO: Sediul CSC Neamþ)

Articol afisat de 1439 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dan SOFRONIA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective