Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 10 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ªcolile se „baricadeazã“

ªcolile se „baricadeazã“

• cazul elevei înjunghiate în ºcoalã, în Bucureºti, a pus „pe jar“ conducerile unitãþilor de învãþãmînt din Neamþ • acestea au revizuit regulamentele de ordine interioarã • existã instituþii de învãþãmînt care doresc sã-ºi angajeze firme de pazã •

Cazul elevei înjunghiate în ºcoalã, în Bucureºti, a pus „pe jar“ conducerile unitãþilor de învãþãmînt din Neamþ, acestea trecînd la reconsiderarea modului în care este asiguratã securitatea elevilor în incinta ºcolilor. „Prima loviturã datã ºcolilor, privitor la pazã, a fost în timpul guvernãrii CDR, în 1997-2000, cînd s-au fãcut reduceri masive în rîndul personalului din învãþãmînt. Cum nu se putea umbla la posturile didactice, s-a trecut la desfiinþarea posturilor de paznici. Existã ºi acum ºcoli care nu au paznici sau folosesc la pazã oamenii de întreþinere. Fenomenul violenþei în ºcoli este unul ce nu poate fi negat ºi, Doamne fereºte, în orice ºcoalã se poate întîmpla oricînd o nenorocire, în ciuda regulamentelor ºi pararegulamentelor elaborate ºi prelucrate cu elevii“, a recunoscut unul din directorii de ºcoli. Problema cea mai dificilã este cea a ºcolilor cu mai multe corpuri de clãdire, mai greu de supravegheat. „ÃŽntîmplarea de la Bucureºti ne-a dat de gîndit ºi am vãzut, cu adevãrat, cîtã responsabilitate atîrnã pe umerii noºtri, ai ºcolii. Elevii CNRV învaþã în trei corpuri de clãdire. Problemele care se pun sînt cele legate de faptul cã, în corpul B ºi D, «coabitãm» cu Liceul cu Program Sportiv (LPS). Sincerã sã fiu, voi supune atenþiei Comitetului Reprezentativ al Pãrinþilor problema asigurãrii pazei de cãtre o firmã specializatã. Pentru aceasta, însã, este nevoie ca aceºti paznici sã fie plãtiþi din banii pãrinþilor. Cred cã vom gãsi înþelegere, pentru cã oricare pãrinte vrea sã-ºi ºtie copilul în siguranþã“, a declarat Daniela Suman, director al CNRV. Aceasta a spus, însã, cã încheierea unui asemenea contract ar presupune un angajament financiar substanþial ºi cã, pentru elevii din corpul B ºi D, ar trebui sã colaboreze cu LPS.

La LPS ar fi liniºte...
Profesorul Petru Sandu, director al LPS, este de altã pãrere, în ceea ce priveºte asigurarea ordinii în incinta curþii, în care se aflã cele douã instituþii. „Eu nu am fost de acord cu propunerea colegei mele, de la CNRV. ÃŽn ceea ce priveºte ordinea în instituþia noastrã, nu avem nici un fel de probleme. Avem un paznic, avem ofiþer de serviciu 24 din 24 de ore. Noaptea existã doi pedagogi de serviciu. Ceva probleme am avut anul trecut, cînd închiriasem cîteva clase colegilor de la Liceul «Danubiana», care aveau la noi cursuri de ªcoalã Postlicealã. Seara, fetele erau aºteptate la ieºire de tot felul de indivizi dubioºi, care ne-au creat probleme“, a spus Petru Sandu. Directorul LPS a propus colegei sale sã contribuie financiar la amenajarea unui chioºc de termopan ºi a unei bariere, în care sã fie un post de pazã permanent, priun care sã se controleze intrarea oricãrei persoane strãine în curtea ºcolii, dar mai ales sã se interzicã accesul oricãrei maºini în curtea liceului. „Am rugat pe doamna directoare de la CNRV sã facã o ºedinþã cu pãrinþii ºi sã-i roage sã nu se mai intre în curte cu maºinile, pentru cã existã ºi riscul accidentãrii copiilor. Mai ales la clasele mici, pãrinþii þin morþiº sã-i ducã pe copiii pînã în clasã, ori acest lucru ne creazã probleme“, a declarat directorul LPS. Profesoara Ana Vlaicu, directorul ªcolii Nr.5, a spus cã, dupã incidentul de la Bucureºti, s-a discutat cu toate colectivele de elevi ºi cã s-au luat mãsuri suplimentare de pazã. „Noi am avut norocul sã angajãm în postul de paznic un fost angajat al unei firme specializate, care stãpîneºte ºi modul de supraveghere ºi preîntîmpinare a oricãrui incident. Acesta îºi desfãºoarã serviciul în orele de vîrf, respectiv de la 11 la 19, patrulînd la toate etajele, dar mai ales supraveghind, seara, ieºirea de la cursuri a elevilor“, a precizat Ana Vlaicu.
ªi la ªcoala „Mihai Eminescu“ s-au luat mãsuri suplimentare de întãrire a pazei, în sensul suplimentãrii acesteia cu încã o persoanã ºi a permiterii accesului elevilor numai pe la o intrare. Anul trecut, la aceastã unitate ºcolarã, doi derbedei au pãtruns în incintã ºi l-au bãtut pe paznicul care le-a cerut sã pãrãseascã unitatea. Directorii de ºcoli recunosc cã problemele cele mai mari intervin la ieºirea de la cursuri ºi dupã orele 17, cînd în curtea ºcolilor se adunã „gãºtile de cartier“, formate, de regulã, din foºtii elevi ai ºcolii, ce au avut probleme de disciplinã. Prin poziþia sa izolatã, Colegiul Tehnic „Danubiana“ a recurs de mai mult timp la angajarea unei firme de pazã, care asigurã securitatea elevilor în incinta ºcolii.
(FOTO: Asigurarea securitãþii elevilor în ºcolile romaºcane „pune pe jar“ pe directori)

Articol afisat de 1508 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective