Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Concedii medicale acordate ilegal

• multe dintre concediile medicale acordate luna trecutã sînt în neregulã • medicii de familie sau specialiºtii care le-au eliberat nu aveau contracte încheiate • zilele de boalã acordate de aceºtia fie nu se vor plãti asiguratului, fie nu vor fi decontate angajatorului •

Un control recent al Casei de Asigurãri de Sãnãtate (CAS) Neamþ care a vizat legalitatea acordãrii concediilor medicale de cãtre medicii de familie ºi medicii specialiºti a scos la ivealã mai multe nereguli. Echipe de control alcãtuite din reprezentanþi ai Serviciului medical al instituþiei, precum ºi din membrii Corpului de Control al conducerii CAS au verificat, prin sondaj, mai mulþi medici de familie ºi specialiºti din mediul urban ºi rural.
Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre jurist Daniela Soroceanu, director general al CAS Neamþ, s-a verificat registrul de consultaþii al medicului, unde trebuia sã aparã numele pacientului, data consultaþiei, diagnosticul, menþiunea cã i s-a eliberat o reþetã, fiºa medicalã, precum ºi carnetul de certificate medicale. Alte date importante care au fost verificate au fost cele referitoare la numãrul zilelor de incapacitate de muncã recomandate, precum ºi includerea diagnosticului în categoria bolilor cronice sau acute. Reprezentanþii CAS Neamþ implicaþi în efectuarea acestui control au mai fost interesaþi dacã persoanele cãrora li s-a recomandat concediu medical au sau nu calitatea de asigurat pentru sãnãtate. Conform prevederilor legale în vigoare, persoanele care nu plãtesc asigurãri de sãnãtate sau care au datorii cãtre fondul naþional unic al asigurãrilor sociale de sãnãtate, nu pot beneficia de concediu medical.
„Am constatat cã unii medici au eliberat certificat de concediu medical pentru o lunã, fãrã ca mãcar sã fi consultat «bolnavul», cãci numele acestuia nu era în registrul de consultaþii, iar în fiºa pacientului nu era consemnat nimic la data respectivã. ÃŽn alte situaþii am vãzut cã deºi se recomandase concediu medical la urgenþã, pentru un diagnostic foarte grav, nu a fost prescrisã nici o reþetã. Bineînþeles cã asta ridicã niºte semne de întrebare. Am mai constatat ºi cã au fost acordate concedii medicale de cãtre medici specialiºti care nu au contract sau convenþie cu noi ºi care susþineau cã nu ºtiau acest lucru. Este greu de crezut acest lucru, atît timp cît respectivii medici ºtiu sigur cã nu s-au prezentat anul acesta la sediul nostru ºi nu au semnat nici un document cu noi. Pînã la 1 ianuarie 2006, cînd concediile medicale erau plãtite de Casa de Pensii, se considera cã toþi medicii au convenþii cu noi, pot elibera concedii medicale ºi în consecinþã acestea erau plãtite. De anul acesta lucrurile s-au schimbat. Nu mai pot acorda concediu medical decît medicii care au contract cu noi, iar noi am semnat acte adiþionale pentru primul trimestru al anului 2006 numai cu cei cu care am avut contract anul trecut“, a declarat Daniela Soroceanu, ºefa CAS Neamþ.
În aceste ultime situaþii lucrurile sînt mai complicate. Dacã bolnavul a primit de la angajator banii pe zilele de concediu de boalã, CAS Neamþ nu îi deconteazã acestuia din urmã suma cu pricina. În cazul în care asiguratul nu a primit banii pe concediul medical acordat de un medic specialist care nu are contract cu CAS Neamþ, nici nu îi va mai primi. Conducerea acestei instituþii susþine cã este de datoria asiguratului ca atunci cînd intrã în cabinetul unui medic specialist sã se intereseze dacã acesta este sau nu în relaþie contratualã cu CAS Neamþ.
Conducerea acestei instituþii va aduce la cunoºtinþa conducerii Colegiului Medicilor Neamþ numele doctorilor care au acordat ilegal concedii medicale, acest lucru constituind abatere de la deontologia profesionalã.

Articol afisat de 1946 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective