Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 8 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
70 miliarde de lei, plimbaþi de la BRD la BCR ºi retur

70 miliarde de lei, plimbaþi de la BRD la BCR ºi retur

Dupã ce, în urmã cu mai bine de douã luni, executivul pietrean a cerut avizul legislativului local pentru preluarea creditului pentru proiectul privind Managementul Deºeurilor de cãtre BCR, acesta fiind contractat, în ianuarie 2005, de la BRD-GSG Piatra Neamþ, în ultima ºedinþã a Consiliului Local, conducerea Primãriei Piatra Neamþ a cerut retransferarea creditului la BRD.
Motivul care a stat la baza solicitãrii de preluare a împrumutului de 70 miliarde de lei de cãtre BCR, rezultat în urma analizelor privind costurile cu dobînzile ºi comisioanele aferente, a fost efortul financiar prea mare al autoritãþilor locale. Asta ar fi însemnat cã împrumutul contractat de la BCR, în valoare de 1.380 miliarde de lei, ar fi fost suplimentat pînã la 1.450 miliarde de lei. Municipalitatea pietreanã apreciase la acel moment cã, prin acest transfer, economiile la bugetul local s-ar fi cifrat la douã miliarde de lei. Se pare cã demersurile autoritãþilor au avut ecou la nivelul conducerii BRD, prin adresele transmise aceºtia comunicînd cã oferã condiþii identice de creditare cu cele ale BCR. Cum motivele care au stat la baza mutãrii creditului de la BRD la BCR s-au anulat, a fost fãcutã solicitarea retransferãrii celor 70 miliarde de lei la BRD.
Acest credit a fost contractat în vederea susþinerii pãrþii de cofinanþare localã a proiectului privind Managementul Deºeurilor, primarul Gheorghe ªtefan afirmînd cã, deºi implementarea sa a fost începutã în legislatura trecutã, fosta conducere a Primãriei Piatra Neamþ s-a limitat la a cheltui banii europeni, fãrã a asigura partea sa de contribuþie. Situaþia - corelatã cu cea similarã înregistratã la nivel central - a dus la blocarea proiectului, pentru o lungã perioadã de timp. Managementul Deºeurilor, în valoare totalã de 17,3 milioane de euro, beneficiazã de sprijin nerambursabil atît din partea Uniunii Europene - de 10,4 milioane de euro (reprezentînd 60%), cît ºi de fonduri nerambursabile oferite de Guvernul Danemarcei - de 2,21 milioane de euro. Contribuþia autoritãþilor locale este de 2,3 milioane de euro, la care se va adãuga suportul financiar - de 2,4 milioane de euro - oferit din fonduri guvernamentale.
În prima parte a acestui an, va fi organizatã licitaþia internaþionalã pentru selectarea operatorului de salubrizare, termenul final al implementãrii fiind 30 iunie.

Articol afisat de 1620 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective