Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Copiii „cãpºunarilor“, monitorizaþi

Copiii „cãpºunarilor“, monitorizaþi

• Inspectoratul ªcolar Neamþ a identificat 12.808 copii ai cãror pãrinþi sînt plecaþi la muncã în strãinãtate • un sfert din aceºtia au rãmas în grija bunicilor sau a vecinilor •

Copiii ai cãror pãrinþi sînt plecaþi la muncã în strãinãtate sînt mai predispuºi sã abandoneze ºcoala ºi chiar sã ajungã delicvenþi, conform unui studiu efectuat de Centrul Judeþean de Asistenþã Psihopedagogicã Neamþ. Mai mult de 10% din elevii nemþeni au pãrinþii plecaþi la muncã în strãinãtate, mai precis 12.808 minori. Dintre aceºtia, peste un sfert au rãmas în grija rudelor, vecinilor sau prietenilor de familie, în lipsa ambilor pãrinþi plecaþi peste hotare. Monitorizarea acestor copii s-a impus ca o necesitate, dupã ce s-a observat cã mulþi dintre ei, lipsiþi de supravegherea pãrinþilor, încep sã lipseascã de la ore, sã nu mai înveþe sau chiar sã intre în anturaje dubioase ºi sã devinã infractori.
Ceva mai mult de jumãtate din elevi identificaþi în ºcolile nemþene provin din mediul urban, mai precis 6.900 minori. În schimb, în mediul rural se gãsesc mai mult de jumãtate din cei 3.197 de elevi cu amîndoi pãrinþii plecaþi la muncã în strãinãtate.

Pãrinþii ºi bunicii revin în bãnci
Cel puþin 60.000 de nemþeni au plecat, în ultimii ani, la muncã în strãinãtate, mai ales dupã ridicarea vizelor pentru spaþiul Schengen. Nu de puþine ori, copiii rãmîn singuri, doar în grija bunicilor sau a vecinilor, dar, din pãcate, lipsa pãrinþilor determinã, într-un procent destul de ridicat, apariþia fenomenelor de eºec sau chiar de abandon ºcolar sau chiar apariþia fenomenelor infracþionale.
Autoritãþile intenþioneazã sã reglementeze situaþia încredinþãrii legale a acestor copii, dar ºi sã-i monitorizeze mai atent prin reprezentanþii ºcolilor, dar ºi ai instituþiilor cu responsabilitãþi în protecþia copilului. Conducerea Agenþiei Naþionale pentru Protecþia Drepturilor Copilului (ANPDC) propunea încã de anul trecut ca încredinþarea legalã a minorilor sã fie obligatorie pentru pãrinþii care pãrãsesc þara.
Problemele apar atunci cînd copiii lãsaþi în grija bunicilor, a unor rude mai mult sau mai puþin apropiate sau chiar a vecinilor, pentru cã profitã de lipsa de supraveghere ºi încep sã lipseascã de la ore, sã nu-ºi mai pregãteascã lecþiile sau chiar sã abandoneze ºcoala. Mulþi copii sînt afectaþi de plecarea pãrinþilor ºi suferã de tulburãri emoþionale, manifestate fie printr-un comportament agresiv fizic ºi verbal, fie prin tendinþa de a minþi, ajungînd, în final, chiar la abuzul de alcool, fumat, absenþe de la ºcoalã ºi rezultate slabe la învãþãturã. Reprezentanþii ºcolilor încearcã sã îi coopteze pe elevi, dar ºi pe pãrinþi ºi tutorii minorilor în activitãþi ºi acþiuni menite sã reducã riscul de eºec sau abandon ºcolar. În acest scop sînt organizate ºedinþe de pregãtire suplimentarã pentru examene, cursuri de limbi strãine sau cercuri de informaticã, desen sau muzicã, dar ºi activitãþi de formare pentru pãrinþi sau bunici.
„Sînt ºi la noi în ºcoalã copii ai cãror pãrinþi sînt plecaþi la muncã în strãinãtate, cam 20% din totalul efectivelor. Din acest motiv, avem o serie de activitãþi ºi acþiuni speciale pentru astfel de cazuri, atît pentru copii, dar ºi pentru pãrinþi sau bunici. ÃŽn afarã de orele speciale pentru pregãtire suplimentarã, ei mai pot veni la cercul de informaticã, la activitãþile ªcolii de sîmbãtã, în cadrul cãrora sînt incluse ºi cursuri de limbi strãine, de desen, muzicã sau dans. La noi în ºcoalã se deruleazã un proiect Phare destinat elevilor de etnie romã, dar încercãm sã-i cooptãm ºi pe alþi elevi care întîmpinã dificultãþi. De douã ori pe lunã, avem activitãþi de formare a pãrinþilor ºi bunicilor, la care participã psihologi, dar ºi poliþiºti, preoþi sau medici. Trebuie multã atenþie faþã de aceºti copii, mai ales faþã de cei care suportã mai greu lipsa unuia sau ambilor pãrinþi“, a declarat profesor Elena Oboroceanu, director adjunct al ªcolii „Spiru Haret“ Piatra Neamþ.

Articol afisat de 1751 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective