Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Februarie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
G.T. Kirileanu, 30.000 de volume pentru Piatra Neamț

G.T. Kirileanu, 30.000 de volume pentru Piatra Neamț

În aceste zile se împlinesc 50 de ani de cînd, printr-un act notarial datat 24 februarie 1956, cărturarul G.T. Kirileanu a donat valoroasa sa bibliotecă, de circa 30.000 de volume, orașului Piatra Neamț.
Constantin Bostan, directorul Bibliotecii Județene, un cunoscător profund al vieții și operei marelui om de cultură, ne-a pus la dispoziție cîteva date interesante privind biografia acestuia, pe care ne permitem să le preluăm selectiv. „G. T. Kirileanu s-a născut la 13 martie 1872 în Holda-Broșteni, un sat sărăcăcios de pe Valea Bistriței moldovenești.
Părinți i-au fost Ioana și Grigore Chirileanu, tatăl fiind mai întîi lucrător la pădure, iar apoi pădurar și destoinic vînător de urși.
Pe cînd micul «Ghiță» avea 7 ani, mama a murit la nașterea celui de al doilea copil, Simion (e vorba de viitorul învățător și culegător de folclor Simion T. Kirileanu, unul din cei mai apreciați dascăli și ctitori de școală de pe Valea Bistriței, autor al celei mai importante culegeri de tradiții populare despre Ștefan cel Mare și Sfînt, apărută la 400 de ani de la trecerea în eternitate a Voievodului).
Cei doi copii au fost crescuți astfel mai mult de bunicii dinspre mamă: preotul Teodor (sau Todică) și soția sa Axinia. De aceea, cînd au început a merge la școală, orfanii au primit mai întîi numele de familie Teodorescu (de la preotul Teodor, care le era tutore) și abia după ce au devenit majori și-au adăugat numele de familie al tatălui, ortografiind însă Chirileanu cu «K», din dragoste pentru vechile documente și scrieri în limba română, cu alfabet chirilic.
Foarte asemănător condițiilor și realităților de epocă pe care le știm din «Amintirile» lui Creangă, G. T. Kirileanu a început a învăța carte mai întîi în satul natal Holda, apoi și-a continuat studiile la Broșteni (în vestita școală a lui Nicolae Nanu, unde învățase și Creangă pe vremea «caprelor Irinucăi»), la Fălticeni (clasele III-IV, stînd în gazdă, ca și Creangă, la o familie ce locuia tot pe «vestita uliță a Rădășenilor») și la Școala de cîntări bisericești din Piatra-Neamț. Tot asemănător celor trăite de Nică a lui Ștefan a Petrei, pe care mama sa, Smaranda, dorea cu ardoare să-l vadă preot, și părinții săi adoptivi își doreau foarte mult «să-l dea la popie», pentru a continua astfel tradiția familiei lor, ce descindea din șase generații bucovinene de slujitori ai bisericii.
Destinul lui i-a fost schimbat însă prin strădania învățătorului Mihai Lupescu din Broșteni, care, apreciind setea de carte și temeinicia pregătirii școlare a tînărului elev, l-a înduplecat pe «Popa Todică» să-l lase mai degrabă la Școala Normală «Vasile Lupu» din Iași, pentru a deveni învățător. G. T. Kirileanu a fost un elev și un student eminent, deosebit de apreciat de străluciții profesori pe care i-a avut în Iași (C. Meissner, Petru Poni, N. Culianu, Al. Philippide), unde, după Școala Normală, a urmat Liceul «Institutele Unite» și Facultatea de Drept.
În 1900 își dădea licența în drept cu «magna cum laudae», dar a cerut lui Titu Maiorescu, ministru de justiție pe atunci, să fie transferat de la Judecătoria din Iași la cea din Broșteni, pentru a contribui – potrivit tradițiilor poporaniste larg răspîndite pe atunci – la ridicarea nivelului social, economic și cultural al satului românesc“.

Articol afisat de 2529 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaționale Stiri Internaționale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective