Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 23 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cantinã de ajutor social sau restaurant de lux?

Cantinã de ajutor social sau restaurant de lux?

• Cantina de Ajutor Social din Piatra Neamþ are 7 bucãtari care deservesc sub 300 de asistaþi • la Bacãu, 2 bucãtari deservesc 700 de persoane, iar la Braºov sînt 3 la 200 de persoane • în decembrie, alocaþia de hranã pe asistat a fost de 4 ori mai mare decît cea stabilitã de lege • unii beneficiari s-au apucat de negoþ cu alimentele primite de la cantinã •

Autoritãþile locale pietrene au decis sã facã ordine la Cantina de Ajutor Social, structurã subordonatã Direcþiei de Asistenþã Socialã din cadrul Primãriei Piatra Neamþ. Mãsurile ce urmeazã sã fie luate se datoreazã aspectelor scoase la ivealã în urma unui control efectuat de cãtre reprezentanþii Direcþiei de Corp Control, Audit ºi Autorizãri din cadrul Primãriei Piatra Neamþ, în perioada 31 ianuarie-3 februarie. Auditorii au constatat cã, în luna noiembrie 2005, timp de 9 zile (sîmbetele, duminicile ºi pe 8 noiembrie), asistaþilor le-a fost distribuitã hranã rece - constînd în margarinã, gem, ulei, pate, biscuiþi, zahãr, conserve de carne, fasole, cîrnaþi, orez ºi napolitane - valoarea alocaþiei zilnice reglementate legal, de 50 mii lei/asistat, crescînd cu 100%. În decembrie 2005, asistaþii au primit hranã rece vreme de 17 zile, valoarea alocaþiei zilnice/asistat crescînd de 4 ori. În anul 2005, la Cantina de Ajutor Social a fost preparatã ºi distribuitã hranã unui numãr de 282 de asistaþi, numãrul acestora crescînd la 400-450 în perioada Sãrbãtorilor de Iarnã ºi primãvarã. Distribuirea hranei reci a dus la o creºtere în exces a solicitãrilor, o serie de beneficiari comercializînd produsele primite. Potrivit reprezentanþilor Serviciului de Protecþie Socialã din cadrul Primãriei Piatra Neamþ, produsele au fost vîndute în special de cãtre persoanele fãrã adãpost care nu aveau unde-ºi prepara hrana. Prin urmare, autoritãþile locale au interzis distribuirea de hranã rece, asistaþii urmînd sã beneficieze numai de preparate. De asemenea, s-a constatat cã schema personalului Cantinei de Ajutor Social este supradimensionatã în raport cu volumul activitãþii desfãºurate, concluzie la care s-a ajuns fãcînd comparaþie cu activitatea altor unitãþi de acest gen, din alte localitãþi. La momentul actual, Cantina de Ajutor Social are 7 bucãtari, un ºef de formaþie ºi un magaziner. Potrivit deciziei luate de cãtre municipalitate, casierul va prelua atribuþiile de magaziner, prezenþa ºefului de formaþie nejustificîndu-se ca urmare a faptului cã atribuþiile de control ºi administrare revin directorului Cantinei de Ajutor Social.
Cum sînt organizate serviciile similare din alte localitãþi? La Bacãu, serviciile de Cantinã de Ajutor Social sînt acordate de cãtre un centru social ce include ºi Cãminul de Pensionari, cu capacitate de 200 de locuri ºi care desfãºoarã ºi alte activitãþi sociale. Astfel, douã bucãtãrese ºi 3 muncitori pregãtesc ºi distribuie hrana la 700 de persoane. Dintre acestea, 200 servesc masa de 3 ori pe zi. La Braºov, Cantina de Ajutor Social este inclusã în Serviciul de Asistenþã Socialã. În aceastã instituþie de asistenþã, 3 bucãtari pregãtesc masa pentru 200 de persoane.
O propunere venitã din partea reprezentanþilor Serviciului de Protecþie Socialã este asigurarea preparãrii hranei pentru 100 de persoane la cantina Liceului „Gheorghe Cartianu“, cu condiþia achitãrii alocaþiei de hranã de 50 mii de lei/persoanã ºi a unui plus de 2-3 mii de lei pentru fiecare loc. De asemenea, se propune asigurarea unui bucãtar plãtit de cãtre Primãria Piatra Neamþ, care sã contribuie la prepararea ºi distribuirea hranei la punctele de lucru ale Cantinei de Ajutor Social.

Articol afisat de 3370 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective