Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Social 23 Februarie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cantină de ajutor social sau restaurant de lux?

Cantină de ajutor social sau restaurant de lux?

• Cantina de Ajutor Social din Piatra Neamț are 7 bucătari care deservesc sub 300 de asistați • la Bacău, 2 bucătari deservesc 700 de persoane, iar la Brașov sînt 3 la 200 de persoane • în decembrie, alocația de hrană pe asistat a fost de 4 ori mai mare decît cea stabilită de lege • unii beneficiari s-au apucat de negoț cu alimentele primite de la cantină •

Autoritățile locale pietrene au decis să facă ordine la Cantina de Ajutor Social, structură subordonată Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Piatra Neamț. Măsurile ce urmează să fie luate se datorează aspectelor scoase la iveală în urma unui control efectuat de către reprezentanții Direcției de Corp Control, Audit și Autorizări din cadrul Primăriei Piatra Neamț, în perioada 31 ianuarie-3 februarie. Auditorii au constatat că, în luna noiembrie 2005, timp de 9 zile (sîmbetele, duminicile și pe 8 noiembrie), asistaților le-a fost distribuită hrană rece - constînd în margarină, gem, ulei, pate, biscuiți, zahăr, conserve de carne, fasole, cîrnați, orez și napolitane - valoarea alocației zilnice reglementate legal, de 50 mii lei/asistat, crescînd cu 100%. În decembrie 2005, asistații au primit hrană rece vreme de 17 zile, valoarea alocației zilnice/asistat crescînd de 4 ori. În anul 2005, la Cantina de Ajutor Social a fost preparată și distribuită hrană unui număr de 282 de asistați, numărul acestora crescînd la 400-450 în perioada Sărbătorilor de Iarnă și primăvară. Distribuirea hranei reci a dus la o creștere în exces a solicitărilor, o serie de beneficiari comercializînd produsele primite. Potrivit reprezentanților Serviciului de Protecție Socială din cadrul Primăriei Piatra Neamț, produsele au fost vîndute în special de către persoanele fără adăpost care nu aveau unde-și prepara hrana. Prin urmare, autoritățile locale au interzis distribuirea de hrană rece, asistații urmînd să beneficieze numai de preparate. De asemenea, s-a constatat că schema personalului Cantinei de Ajutor Social este supradimensionată în raport cu volumul activității desfășurate, concluzie la care s-a ajuns făcînd comparație cu activitatea altor unități de acest gen, din alte localități. La momentul actual, Cantina de Ajutor Social are 7 bucătari, un șef de formație și un magaziner. Potrivit deciziei luate de către municipalitate, casierul va prelua atribuțiile de magaziner, prezența șefului de formație nejustificîndu-se ca urmare a faptului că atribuțiile de control și administrare revin directorului Cantinei de Ajutor Social.
Cum sînt organizate serviciile similare din alte localități? La Bacău, serviciile de Cantină de Ajutor Social sînt acordate de către un centru social ce include și Căminul de Pensionari, cu capacitate de 200 de locuri și care desfășoară și alte activități sociale. Astfel, două bucătărese și 3 muncitori pregătesc și distribuie hrana la 700 de persoane. Dintre acestea, 200 servesc masa de 3 ori pe zi. La Brașov, Cantina de Ajutor Social este inclusă în Serviciul de Asistență Socială. În această instituție de asistență, 3 bucătari pregătesc masa pentru 200 de persoane.
O propunere venită din partea reprezentanților Serviciului de Protecție Socială este asigurarea preparării hranei pentru 100 de persoane la cantina Liceului „Gheorghe Cartianu“, cu condiția achitării alocației de hrană de 50 mii de lei/persoană și a unui plus de 2-3 mii de lei pentru fiecare loc. De asemenea, se propune asigurarea unui bucătar plătit de către Primăria Piatra Neamț, care să contribuie la prepararea și distribuirea hranei la punctele de lucru ale Cantinei de Ajutor Social.

Articol afisat de 3038 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaționale Stiri Internaționale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective